Právo | Apple | Patenty

Patentový troll má smůlu. Apple po čtyřech letech vyhrál a nic mu nezaplatí

Apple nakonec nemusí zaplatit téměř 533 milionů dolarů společnosti Smartflash za porušení trojice patentů, jak o tom původně rozhodl texaský soud v únoru 2015. K takovému závěru došel federální odvolací soud po téměř čtyřech letech od začátku případu, informuje agentura Reuters.

Závěrečný rozsudek byl jednomyslným rozhodnutím trojice soudců. Ti označili patenty firmy Smartflash za příliš abstraktní a popsané technologie jsou podle nich nedostatečné pro udělení ochranných práv.

Předmětem sporu byly celkem tři patenty, které se týkaly ukládání dat, jejich správy přes platební systémy a správy digitálních práv. Společnost Smartflash poprvé obvinila Apple z jejich nezákonného využití ve službě iTunes v květnu 2013.

Po dvouletých právních tahanicích soud nejprve uznal nároky žalobce za opodstatněné, ale minulé rozhodnutí odvolacího soudu změnilo rozsudek ve prospěch technologického giganta.

Smartflash založil v roce 2000 Patrik Racz a společnost od té doby skutečně získala několik patentů v oblasti správy dat, nikdy však nevytvořila žádný reálný produkt. Přesto už zažalovala několik předních technologických firem.

Kromě Applu musí podobným obviněním z porušení patentů čelit i Samsung. Obě společnosti se dokonce spojily při zpochybnění některých chráněných technologií Smartflashe před americkým patentovým úřadem. Své zkušenosti s žalobami od Smartflash už mají i Google a Amazon.

Podobných sporů řeší technologické firmy více, jako přes kopírák je například spor Applu s firmou VirnetX, která je rovněž považována za tzv. patentového trolla. Z Microsoftu už se jí pár milionů podařilo vytáhnout. Často se takové firmy obrací na texaský soud, který se nezřídka přikloní na jejich stranu. Federální odvolací soud však tentokrát ukázal, že v Texasu jdou vstříc patentovým trollům možná až příliš.

Diskuze (11) Další článek: Google Home nepozná falešné zprávy. Obamu obvinil z plánování převratu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,