Pasy evropské unie budou mít elektronické čipy

Diskuze čtenářů k článku

Petr  |  22. 09. 2003 13:40

Pokud je mi známo, Vášvpohyb se dá lehce lokalizovat s maximální přesností např. po použití platební karty...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kendrick  |  21. 07. 2003 19:56

samozrejme mate pravdu, ze bez ridicaku jste v  USA v kybly, ale vite, ze kazdy stat vydava svuj a neni jednotne unifikovany. no a kazdy mame jiny nazor na ochranu soukromi, ale reknu Vam, ze tady ho mame jeste relativne dost a ja mam svy soukromi rad. pokud chcete tak si zneni patriot act  II najdete na netu. A kdyz se Vam USA libi, tak se tam odstehujte:).  Sovetsky svaz byl podle nich ve smirovani skoro hadr. A zadny zakon teroristy nedostane. Vse je o penezich a  i USA rikaji, ze vetsinu  financnich zdroju se teroristum zmrazit nepodarilo, takze si stejnak nekde prave doklady sezenou, protoze kazdy clovek ma svou cenu  a jsme tam, kde jsme byly. dopadne to jen na obycejny lidi, ze je stat bude vic smirovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  21. 07. 2003 17:56

Tyhle RFID cipy fachcej na 150kHz. Pokud ma cip rozmery cca 0,4x0,4mm, tak stejne velka je i jeho antena, navic se bude jednat o par zavitu cca tak 10 a takhle mala mrska vam informaci nedoda do vetsi vzdalenosti nez jsou radove cm, spis mm. Navic intenzita RF signalu klesa s druhou mocninou vzdalenosti a za chvily se dostane na uroven sumu a pak uz z toho nikdo nic nevydloube Takze zanechte chmurnych predpovedi a teste se na nove zitrky:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  21. 07. 2003 17:51

Určitě se shodneme, že ideální je takové zařízení, které radikálně omezí kriminalitu a zároveň NIJAK neomezí poctivé lidi. Takže půjde o to, jak budou ty chipy použity. Mohlo by to k být k nečemu dobré....

Vyjděme z dnešní situace: máme spoustu subjektů (státní i soukromé organizace), které o nás shromažďují informace. Pokud si někdo dá tu práci a získá informace ze všech možných zdrojů, může si o nás udělat stejně komplexní obrázek, jako v případě čipování pasů a bankovek. Vtip je v tom, že nyní získat informace z mnoha zdrojů je velmi obtížné, ne-li reálně nemožné. A u toho by bylo dobré, i při čipování, zůstat.


Nejsem žádný odborník na bezpečnost a proto si myslím, že někdo vymyslí ještě lepší způsob. Já si myslím, že by mohlo stačit třeba toto:

- centrální banka eviduje číslo bankovky bez vazby na hodnotu
- jiný úřad (třeba pro bankovní dohled) má vazbu na nomin. hodnotu
- každý člověk dostane své osobní "rodné" - řekněme RID
- RID bude jen v registru obyvatel, kde budou přidělena další ID: obdoba dnešního rodného čísla - řekneme PID, systémové ID - řekněme SID a identifikační ID - IID.
- SID bude v chipu na občance, pasu a pod. PID může být na těchto dokladech vytištěno, ale ne chipováno.
- vazbu PID - IID - SID by udržoval úřad na ochranu osobních údajů
- IID může být na počátku stejné s SID (proto dále, abych to nekomplikoval, za SID zapomenu a budu uvažovat SID=IID)
- Pokud dojde ke zneužití čísla IID, může být vygenerováno nové, změní se ve všech databázích a i ve vazbě SID-IID. Pro "utočníka" je pak bez nové vazby SID-IID člověk opět ztracen ve změti čísel.

Pouze k RID by se vztahovaly informace, jako jméno, příjmení, bydliště,...

Vůči IID by se evidovaly všechny ostatní informace - zda je o osobu hledanou, zda má vízum tam a tam, zdravotní dokumentace a pod.

Základem dalšího jsou dvě věci: chip sám o sobě umí sdělit neautorizované čtečce jen jsem/nejsem tady, a rozlišovací schopnost max. 25cm (pak vám ani neautorizovanou čtečkou nezjistí, kolik máte bankovek v kapse)

Autorizované čtečky:
- vydávaly by se pouze právnickým osobám po nějakých prověrkách
- skládají se ze stanice (PC - mozek čtečky) a čidel.
- "mozek" čtečky by byl napojen na centrální certifikační autoritu
- Bez kontaktu s CA nebude čtečka pracovat (= dálkové odpojení)
- autorizace čtečky by stanovovala i informační pravidla:
* Četnost scanu na jednotlivých senzorech (např. dveře 1/2s, zbytek 30s): I hasiči by uvítali, kdyby v případě požáru věděli, kolik je v budově přesně lidí a zhruba kde.
* Informační hodnotu: zda může číst IID, zda může z IID získávat další informace (zdrav.stav, PID,...), na jakou vzdálenost může dané čidlo snímat a poskytovat informace (přiložení k čidlu = nemožnost špehování = více info, 50m = treba jen info jesem/nejsem tady)
* Krizový stav: po zadání kódu zdravotníka/hasiče (platný třeba 1den) vyjede třeba souhrn postižených, astmatiků, alergiků a pod.

Je jasné, že zdravotnící v sanitkách by měli jiné oprávnění, než supermarkety. Umíte si představit tu výhodu, když přiloží občanku ke čtečce v sanitce a vyjede mu třeba na které látky jste vykázali nepřiměřenou reakci? Kolikrát jde o sekundy a o správnou volbu lékaře.

Je evidentní, že z IID nikdo nic nezjistí. Když budete uzavírat třeba smlouvu s telefonní společností (ta samozřejmě nebude mít autorizovanou čtečku = nezjistí IID) a zavede se Vás pod Vašim PID (= současný stav). Pod čipovém IID by jste byli vedeni de-facto jen na státních úřadech.

Přesto - jak zabezpečit, aby někdo z IID nevyčetl vše?
* autorizovaná čtečka nikdy čisté IID nezobrazí, při vizualizaci bude vždy hasované číslem z Certifikační autority (hashovací číslo by mělo platnost cca pár minut). Neautorizovaná čtečka IID nepřečte.
* CA nemá žádná data, jen ověřuje pro instituce, které mají data u sebe.

První krizový moment - zabezpečení, aby CA nedala někomu volný přistup. To by šlo třeba podle tohoto příkladu/scénáře:
* Hypermarket bude žádat u CA o přístup do osobních dat, finančních dat, zdravotní dokumentace a k PID.
* Musí tedy obejít správce jednotlivých úseků (finanční úřad, lékařsko komoru,...). Každý z těchto úseků jim může přístup zamítnout. Pokud ho povolí, dostane část kódu pro CA.
* Výsledná povolení zanese na obchodní soud, který posoudí, zda vůči svým registrovaným činnostem má právo tyto kódy použít. Pokud ano, přihodí svůj kód. Pokud ne, pozbydou platnost všechny kódy vydané jednotlivými institucemi (a o další mohou zažádat nejdříve za 12měs.)
* Výsledek zanese na úřad pro ochranu osobních údajů - ten, pokud sezná, že žádají o neadekvátní rozsah z hlediska bezpečnosti informací, opět deaktivují všechny vydané kódy - jinak přihodí svou část.
* Výsledný kód zanese na CA, která vše ještě ověří u všech zůčastněných stran a pokud bude mít nějakou pochybnost, má ještě CA možnost neudělit certifikát. Pokud bude cerifikát udělen, bude svázán s jedním konkrétním strojem (mozkem autorizované čtečky), třeba formou kryptovací interní karty.

Čidlo by pak sejmulo IID, odešle ho na CA, ta vrátí zahashované číslo. Toto čislo se pak může zobrazit třeba na monitoru, protože nic neříká. Dále CA ví, jaké informace může předat a přes IID o ně zažádá u daných organizací. Ty informace buď poskytnou, nebo ne (když časem seznají, že je tomu hypermarketu nakonec nechtějí poskytnout - třeba na základě stížností). Zdravotník tak může vidět informace o zdravotním stavu, ale identita mu bude "elektronicky" skryta - má možnost si ji přečíst z průkazu.

Speciálnímu režimu by pak podléhaly mezinárodní přenosné čtečky lékařů a záchranářů.

Upřímně řečeno, v takovém bludišti byrokracie by bylo daleko horší se k detailním informacím o jednotlivci dostat, než je tomu dnes. Taky stačí, aby náklady na povolovací řízení pro komerční sféru byly dostatečně demotivující. Slabým místem tak zůstává stavba autorizovaných čteček a software CA. Když by se to dělalo systémem "nikdo neví vše", sice by se vývoj prodražil, ale pravěpodobnost "černé" autorizované čtečky by byla téměř nulová. Další primitivní, ale obrovsky účinou ochranou je, že systém nedomítne neoprávněným lidem přístup, ale vrátí vymyšlené informace, které vypadají důvěrychodně.

Kdyby systém pracoval alespoň takto bezpečně, neměl bych obavy ze špehování (snad jen tajnými službami ), ani kdyby mi chip zašili pod kůži.

Nedívejme se jenom na to, co nám systém vezme, ale zda není víc toho, co nám může dát. A vědomí, že mě třeba najdou záchranáři včas, že i v zahraničí bude mít lékař k dispozici mou zdravotní dokumentaci, že jsou nesrovnatelně vyšší šance včas najít unesené dítě, atd.atd., to všechno stojí za částečné potencionální nebezpečí ztráty informací o sobě, nemyslíte? Elektřinou, bez které si dnes neumíme představit život, lze také zabíjet. Je proto špatná?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  21. 07. 2003 20:17

V soucasne dobe o tobe sbira informace spousta instituci, ale faktem je ze v drtivy vetsine zemi je protizakonny si ty informace sdilet. Tj. to tvoje "Pokud si někdo dá tu práci a získá informace ze všech možných zdrojů" je dost nerealny, uz vidim jak jdes do banky a budes chtit vypisy transakci z urcity (ne tvoji) kreditky. Proste kazdej kdo o tobe sbira informace ma velice maly vysek z tveho zivota bez moznosti k tomu pridat ten zbytek ze kteryho by si o tobe mohli udelat poradnej obraz. Protoze neexistuje unikatni identifikator kterym bys to spojil (a pokud davate vsem svoje pravy rodny cislo tak si za to muzete sami, samozrejme mluvim o vecech kde je to jedno, jako treba kabelova televize nebo karta na slevy v krame).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  21. 07. 2003 22:40

Zkus si objednat kabelovku na cizi obcanku, nebo uvest chybny jiny indetifikator, ktery ve je smlouve uveden RC je ve velke vetsine dlouhodobejsich smluv, protoze obcanku ti mohou ukrast, muzes ji ztratit a pod. RC je pak jedine, pres ktere si te i s novou obcankou najdou. Uzaviral's uz nekdy nejakou smlouvu??? Slevove karty je samozrejme vec jina.

A predstava, ze prijdes na nejaky urad, ktery spravuje i nezabezpecene chipove informace a budes neco chtit je stejne absurdni, jako prijit k prepazce banky a chtit info o nekom jinem. Ja mel na mysli nelegalni ziskani databazi (vetsinou interne), viz. CS cca pred 1.5 rokem. A myslim si, ze kdyz si nekdo da tu praci, tak pres uplatky se k tem datum dostane i dnes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  21. 07. 2003 10:56

Pomuze pro znemozneni ulozeni cipu s RFID do napr. plechove krabicky? Doufam, ze budou ke koupi osobni rusicky cteni RFID, aby me nekdo porad nesledoval. Predpokladam, ze zli hosi si koupi databazi udaju ke vsem rozdanym RFID od uredniku, takze bych prosil nejakou ochranu pred ctenim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zelva  |  21. 07. 2003 11:07

RFID lze jednoduse "vypnout"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  21. 07. 2003 11:23

To by me zajimalo jak. Pokud vim, budou to cipy zadelane dovnitr papiru nebo neco na podobny zpusob. Chtel bych vedet, jak to jednoduse vypnete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr  |  21. 07. 2003 11:31

pouzijes 9ti kilovy bouraci kladivo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  21. 07. 2003 11:46

To je sice funkcni metopda, ale pak se nebudu moct prokazat az budu potrebovat. Nejake lepsi napady?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
muflon  |  21. 07. 2003 11:57

Netahej s sebou porad pas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yrwin  |  21. 07. 2003 13:21

Předpokládám, že budou po zavedení brzy 'v prodeji' RFID s kategorií totální zcela nezajímavá socka . A určitě se najdou lidé který vám to za drobný poplatek 'přepálí' do vašeho čipu. Počítám, že by se mohli na tuto práci překvalifikovat dnešní flashovači mobilů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kartelius  |  21. 07. 2003 13:23

Nebo 1m tlusta olovena klec misto sklepa...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pemato  |  21. 07. 2003 10:16

Systém omezí nejen pohyb zločinců, ale pohyb všech. Za chvíli si nebudeme moci dojít ani na WC, aby o nás "Velký bratr" nevěděl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kendrick  |  21. 07. 2003 10:57

Nenechte se vysmat. Omezi pouze pohyb zlocincu a terristu, kteri jsou jiz znami. jinak nic. Nyni se budou ti lide pokouset ziskat prave doklady na falesne rodne listy. Takze budou dal v klidu, akorat nam obycejnym lidem zmizi dalsi podstatny kus soukromi. A ze v Americe maji biometrii v ridicacich, to nic neznamena. Pokud nechcete mit auto, tak si to neporidite a neexistuje tam jednotny povinny doklad pro identifikaci obcana.  Takze jsou v klidu. Az se to zavede, tak vznikne jen jeden obrovsky koncetracni  tabor. Hitler se musi smat v hrobe, jak jeho myslenku koncetraku dovedla byrokracie k dokonalosti!!A at mi nikdo nevyklada, ze to stat ochrani. co je v pocitaci je neochranitelne a kdyz vidim tu spinu a uniky informaci v tomle state i jinych , tak o tom velmi vrele pochybuji. No lidstvo se znici samo. Mohli by nam uz rovnou od narozeni implantovat cipy. Bylo by to levnejsi a pro stat hlediska monitorovani pohybu svych obcanu efektivnejsi!! A Americanu lituji. Jejich zakon Patriot Act II. Je to nejhorsi co je mohlo potkat. To je diktatura statu, ktery muze vse. I jejich prezident Franklin rekl vicemene, ze narod, ktery kratkodobe omezi radikalne lidskou svobodu kvuli bezpecnosti, si nezaslouzi svobou a demokracii a v USA uz k tomu doslo. doufam, ze u nas k tomu nedojde, i kdyz Standa Gross a jeho lidi na to choutky maji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  21. 07. 2003 11:29

V USA ma kazdy od 15 let ricicak. Jak by se dopravoval, kdyz se vsude jezdi autem? Kdyz date americanum neco do ridicaku, date to vsem lidem, kterym to stoji za to davat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  21. 07. 2003 12:44

Byl jsi nekdy v USA? Bez auta ses namydlenej, to se da prezit tak leda v NYC...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pemato  |  21. 07. 2003 14:55

Stejně to za chvíli dospěje k tomu, že kdo nebude identifikovatelný pomocí čipu v těle, tak nebude moci mít práci, účet v bance, nic si nenakoupí, u doktora ho neošetří, ...  A kdo si čip voperovat nenechá (pokud to už neudělají v porodnici), tak bude mít problém vůbec nějak přežít.  Prostě "Velký bratr"  nás bude hlídat všude ...   A to vše ve jménu potírání zločinosti, ochrany obyvatel a zjednodušení života ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  21. 07. 2003 17:11

Me to teda nijak neomezuje, ze si nekdo precte na dalku co jsem zac kdyz pojedu pres hranice. Nevim proc by melo  , interpol me nehleda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  21. 07. 2003 17:34

A takovych hnupu, jako jses ty bysme se meli bat nejvice, protoze nedohlednou dal nez za dvere sve garsonky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  21. 07. 2003 17:55

Tak mi vysvětli, co je na čipu v pasu tak strašnýho, docela by mě to zajímalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mira  |  23. 07. 2003 09:42

To, že je to začátek. Jakmile si lidi zvyknou, už to pojede. Už dnes se mluví o elektronické peněžence a za chvilku bude jeden čip, kde bude všechno a bez toho čipu se ani nenajíš. (Pořád jsem nechápal, když bylo v bibli napsáno, že to kdo nemají znamení šelmy na ruce nebo na čele, tak se ani nenají. Je-li znamení šelmy obraz, pak to s klidem může být ten čip). A co pokusy s implantacemi čipů pod kůži? No, a protože o ruku člověk může přijít, tak se budou dávat pod kůži na čele (o hlavu sice člověk může přijít taky, ale to už mu může být jedno). A už je jen krok k tomu, aby se takový čip dával do hlavy hned při narození. Co je na tom špatného? Všechno bude prakticky komukoliv přístupné, veškeré údaje o tobě a budeš velmi snadno vydíratelný (ve státním zájmu, jak jinak).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  23. 07. 2003 10:47

Trochu dost paranoidni ne ? BTW asi nepouzivas platebni kartu, nemas ucet v bance, ridicak, obcanku, radsi neplatis zdravotni pojisteni, nejsi pro jistotu ani zamestnanej ani v registraci na pracaku, no proste JSI NEZACHYTITELNEJ BTW neznas nejakyho Bendu a jeho kamose Jestirky ? (Jo a nezapomen znicit tvoje zaznamy v matrice !)

Ber tohle s nadhledem, ale myslim ze zrovna takovyhle starosti me nijak extra netrapi a nemyslim ze v dohledne bode je mozny scenar s cipem pod kuzi (polovina lidi to odmitne a neni to ani prakticke). Ale cipu v platebni karte ani v pasu se opravdu nebranim, to ze nekdo zaznamena ze jsem si v pondeli vybral penize v Praze Dejvicich a v srpnu projel do Nemecka pres prechod mi fakt neva

A odkazy v bibli ktery se daji vykladat podle situace jakkoli me teda opravdu neberou.

Mj. by me zajimalo proc se ani jeden clovek, ktery ma protichudne nazory nepodepsal (tim myslim e-mail)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
smolka  |  21. 07. 2003 09:38

Juu, tak jednoduchy zpusob jak monitorovat (sledovat) lidi. Orwell se sekl akorat o 20 let :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  21. 07. 2003 09:04

čo vy si predstavujete pod takým pojmom "biometrická data"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
redwasp  |  21. 07. 2003 10:45

no, pokud vim tak treba na US ridicacich je uz dlouho digitalne kodovany otisk prstu. Z dalsich udaju lze kodovat takove veci jako vyska, barva oci, barva pleti, tvar hlavy - proste to co se pouziva k identifikaci odnepameti.

Jinak ID je to prave proto, ze to nekam ukazuje. Na samotnych cipech se toho asi moc neulozi, takze tyto data budou pravdepdpbne nekde v databazi a na zaklade toho RFID se pouze selektnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  21. 07. 2003 20:10

Co presne mas na mysli "us ridicakem"? Krome toho ze ukazujes ze vubec nic o US nevis... Kazdej stat ma svuj ridicak a co vim tak drtiva vetsina vubec otisky prstu nescanuje ani nesbira, jedinej stat o kterym vim ze to dela ja California (jeden z duvodu proc ja si nechavam Floridskej ridicak). Odkud mas informace?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RYBA  |  11. 09. 2003 14:13

Biometrie = rozpoznavani identity uzivatele dle telesnych znaku  - sitnice, otisk (prstu, jazyka), a pod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  21. 07. 2003 03:25

jojo, zloděj instaluje čtečku RFID na hojně navštěvované místo, a bude dálkově číst kdo má kolik peněz, jak se jmenuje, jak vypadá a kde bydlí. Také zjistí jak často dotyčný je na onom navštěvovaném místě a když tam bude, tak on mezitím navštíví domov.

Doufám, že to zabezpečí více než kvalitně. IMHO by to vyžadovat akt držitele, tedy samotné přečtení by bylo na nic, kdyby vlastník pasu někam nestrčil prst či bulvu.

Stejně ale po Evropě se půjde za pár měsíců dát cestovat bez pasů, její hranice jsou navíc neudržitelné. Bát se musíme stejně lidí, kteří už jsou uvnitř. Třetí světová už začala, jenom není tak otevřená a zřejmá, boj se vede zcela jinde, nicméně jde o to samé, jako tisíce let - o nadvládu nad světem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  21. 07. 2003 05:14

Vem mě sebou na kometu.
Halelujá.

Kráva je můj bratr.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mn  |  21. 07. 2003 23:23

a ty seš vůl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter  |  21. 07. 2003 02:37

Tak tohle bude nas mily p. Benda tezce rozdychavat.
Takovy bojovnik proti cipum to je, a oni mu to takhle zavari

http://www.vesmirnilide.cz/petice_cipy.htm

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  21. 07. 2003 08:40

Co on asi na to? Zvláštní, jak pan Benda napadne každého jako první. ) Viz Euronotes v dnešním Euru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yrwin  |  21. 07. 2003 09:02

Mlčte nevěřící! EuroJeštírci vám ovládli mozek!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor