Password Officer: bezpečná hesla pro zapomětlivé

Také jste si už někdy říkali, že na vás je těch hesel, co si musíte pamatovat, nějak moc? Pokud ano, tak jste již určitě také uvažovali nad tím, jestli některá z hesel nepoužít víckrát. Je to sice nebezpečné, ale za to snáze zapamatovatelné. Pokud ale chcete na všechna svá hesla v poklidu zapomenout a přesto mít každé jiné a dostatečně bezpečné, pak je tu pro vás Password Officer.

O co vlastně jde

Nejprve si zkusme pojmenovat primární problém každého administrátora a nebo znalejšího uživatele internetu (tedy v podstatě čtenáře Živě). Takový uživatel si musí pamatovat řadu hesel a uživatelských jmen – do mailu, na dial-up, do elektronického obchodu, na FTP, atd. Pokud bychom ještě uvažovali uživatele, který s Internetem musí pracovat trochu více, tak nám přibudou hesla do informačních a publikačních systémů a případně do dalších mailů no a když k tomu přidáme ještě hesla do některých síťových či lokálních aplikací, tak se můžeme dostat na poměrně vysoké číslo (u mne se pohybuje kolem dvacítky).

Pokud ale chceme používat dvacet různých login names a hesel pak si je buď musíme někam napsat na papírek, který budeme nosit s sebou (nepřípustné a hodně nebezpečné), všechny si je pamatovat (pokud to někdo zvládne, budiž mu přáno) a nebo přistoupit k nějakému kompromisu jako jsou opakující se hesla pro více loginů, hesla složená ze slov apod. (přestává být bezpečné). Většina z nás asi dříve či později přistoupí k jistému kompromisu, o kterém ale asi všichni víme, že není ideální. Hesla složená ze slov lze prolomit během pár hodin pomocí slovníku a opakující se hesla stačí zase prolomit jen jednou (nehledě na to, že při menší neopatrnosti je někdo může zjistit.

S poměrně elegantním řešením ale přichází Password Office 5.0 DeLuxe, který nabízí možnost si jednak všechna jména a hesla bezpečně uložit a jednak, což je možná ještě zajímavější, možnost automatického logování, a to jak přímo v aplikacích, tak v HTML formulářích.

Třikrát a dost

Pokud vás něco na Password Officeru mile překvapí, pak je to snadnost, se kterou lze vytvářet nové položky ve vašem seznamu hesel. V případě aplikací probíhá vytvoření nové položky tak, že zadáte všechny potřebné údaje, klávesu, kterou se má zadání hesla potvrdit (případně další klávesovou zkratku, která se má v průběhu provádění procedury stisknout) a nakonec také aplikaci, ke které se heslo vztahuje.

V případě automatického logování na webové servery přes HTTP je celá situace ještě mnohem snazší a ještě více „user-friendly.“ Stačí jen načíst webovou stránku s příslušným logovacím formulářem a následně v Password Officeru párkrát kliknout myší a je to. V okamžiku kdy se dostanete k nabídce, kde si máte vybrat webovou stránku, pro kterou chcete vytvořit novou položku v databázi hesel, tak stačí jen kliknout na terčík a ten namířit na požadovanou stránku. Password Officer pak provede automatickou analýzu prvků na stránce a dá vám vybrat, které formulářové prvky si přejete automaticky nastavit při zadání hesla apod. Pak už jen stačí zadat login name, heslo a udat tlačítko, které se má aktivovat po automatickém zadání hesla a vše je hotovo.

Inteligentní pomocník

Možností Password Officeru je opravdu hodně. Určitě zde za zmínku stojí položka Password Generátor, pod kterou se skrývá poměrně silný nástroj schopný vytvořit heslo, které rozhodně v žádném slovníku nenaleznete. Je sice pravda, že takovéto heslo si asi těžko zapamatujete, ale na druhou stranu s Password Officerem to není potřeba. Pokud ale automaticky vygenerované heslo použijete (což je více než rozumné a hlavně bezpečné) pak je dobré si možná to heslo ještě pro jistotu někam napsat a dát třeba do trezoru (přeci jen ne vždy je někdo na blízku, kdo by v případě nouze vaše heslo mohl změnit). Na druhou stranu je ale nutné říci, že stejnou službu vám udělá zazálohovaný soubor s hesly.

Ta si Password Office ukládá šifrovaně do souboru a nebo na čipovou kartu. S tou je práce poměrně výrazně příjemnější než bez ní, neboť lze fungování systému nastavit tak, že v okamžiku, kdy vložíte čipovou kartu s hesly do čtečky, tak všechna vaše hesla začnou ihned fungovat a když si pak potřebujete zajít třeba na oběd, tak si kartu vezmete s sebou a po vašich heslech nezbude na počítači ani památky.

V případě, že máte soubor s hesly uložen na disku, tak je možné jej ochránit tím, že ho ochráníte heslem (tedy jedno heslo si přeci jen budete muset pamatovat). Program pak umožňuje také nastavit to, že pokud nebudete s počítačem pracovat třeba 10 minut, tak se soubor s hesly automaticky zavře a pro jeho další používání bude nutné znovu zadat heslo.

Konečně poslední možnost je vhodná pro stále se rozšiřující řadu uživatelů USB Flash pamětí – Password Officer se totiž i se souborem s hesly dá spouštět odkudkoliv (nevyžaduje tedy instalaci), takže není nic jednoduššího než si svá hesla i s Password Officerem přinést do práce či ke kolegovi na svém USB Flash disku. Celý program má velikost něco málo přes 1,5 MB, takže opravdu není problém ho dostat třeba i do digitálního fotoaparátu apod. Prostě jen připojíte dané zařízení na USB, spustíte z něj Password Officer a otevřete si soubor s databází vašich hesel. Po skončení práce s počítačem pak USB Flash disk vyjmete a je to.

Zapřený původ

Jediné, co bych si dovolil této již páté verzi Password Officeru vytknout, je to, že tento český produkt české společnosti Compelson Trade stále ještě po více jak deseti letech prodeje (tedy těch předchozích verzí) není dostupný v české jazykové mutaci, což je opravdu ostuda. Je sice pravda, že Compelson se původně zaměřoval primárně na zahraniční trhy, ale stejně si myslím, že tu hodinku práce s překladem hlášek do českého jazyka (mimo helpu samozřejmě) si již někdo za těch 10 let mohl dát. Dokonce ani detailní informace o programu na webu nejsou zatím v českém jazyce. Ostatně cena tohoto produktu je také vyčíslena pouze v americké měně, a to na 59 USD. Každopádně i přes mou spíše vlasteneckou výtku se jedná o výborný program, který určitě ověří řada uživatelů zejména z té profesionálnější části uživatelů IT.

Užitečné odkazy

Diskuze (14) Další článek: Microsoft nabízí bezplatnou telefonní linku o MS Blasteru (LoveSAN)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,