Páska přestřižena – Computex 2004 začíná

Tlak: 101,4 kPa teplota: 32 °C, rosný bod: 27 °C, vlhkost: 70 %, vítr: severní, 26 km/h, viditelnost: 8 km, počet vystavujících firem: 1 347, počet stánků: 2 828, výstavní plocha 58 730 metrů čtverečních. Lepší podmínky jsme si nemohli ani přát. Druhý největší světový veletrh IT technologií po Hannoverském CeBITu právě začal.

Veletrh informačních technologií Computex v Taipei, který se letos koná v termínu od 1. do 5. června, byl oficiálně zahájen přestřižením pásky dnes v 11:25 tchaj-wanského času. Letošní 24. ročník výstavy zlomil rekordy jak v počtu vystavovatelů a stánků, přibyla i čtvrtá výstavní budova.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Počasí stojí opravdu za to, vrcholek nejvyšší budovy světa, která stojí v centru Taipeie, kde jsou výstavní budovy, se často schová v dešťových mracích • výstavní hala 1 na konci dne, přeplněné plochy se pomalu vylidňují

Budoucnost je v zábavě

Computex 2003 v datech
Zahraniční návštěvníci 22250
Místní návštěvníci 79157
Vystavovatelé 1241
Stánky 2419
Výstavní plocha 51 360 m2
Podle C.J. Hsu, předsedy Rady pro rozvoj zahraničního obchodu Taiwanu (Taiwan External Trade Development Council – TAITRA), hraje Computex stále větší roli mezi světovými počítačovými veletrhy a můžete se zde setkat se všemi produkty a firmami, které v IT něco znamenají. Vzhledem k tomu, že výstavní plochy přestávají pomalu kapacitně dostačovat, ohlásil během úvodního ceremoniálu rovněž výstavbu další výstavní budovy, která by měla být dokončena v roce 2006, výstavním účelům by pak měla sloužit od roku 2008. Podle jeho slov letošní Computex klade velký důraz na LCD technologii a budoucnost výpočetní techniky je ve spotřební elektronice a zábavě. Tento trend lze ostatně pozorovat již relativně dlouho. Počítače se zkrátka neodvratně stávají součástí našeho běžného každodenního života a centrem a prostředníkem zábavy. Samotí organizátoři se vyjádřili v tom smyslu, že na letošním Computexu lze pozorovat významný růst a jsou si jistí tím, že IT průmysl na Taiwanu se vzpamatoval z jisté krize, na níž se svou měrou podepsala i loňská epidemie SARS, kvůli níž byl termín loňského veletrhu přesunut na září.

Stejně jako letošní CeBIT i Computex zaznamenává nárůst oproti předešlým chudším letům a zdá se, že klasickým počítačovým výstavám není tak úplně konec, jak někteří včetně mne po loňském Comdexu předvídali. Z řad vystavovatelů je o prezentaci sebe sama před širokou veřejností stále velký zájem, převratné novinky však na své uvedení na termíny světových veletrhů čekat nemohou. Uvidíme, kolik se nám jich podaří objevit letos.

Váš názor Další článek: Paušál na dial-up končí aniž regulérně začal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,