Partition Magic 5.0: První oddíl připraven!

Stále více počítačů nemá na svém disku jen jeden operační systém a stále více uživatelů potřebuje spolehlivě a jednoduše pracovat s oddíly na disku. Právě pro takovou práci je určen nástroj PartitionMagic, který se představuje v nové, již páté verzi.
Pavel Nygrýn: Stále více počítačů nemá na svém disku jen jeden operační systém a stále více uživatelů potřebuje spolehlivě a jednoduše pracovat s oddíly na disku. Právě pro takovou práci je určen nástroj PartitionMagic, který se představuje v nové, již páté verzi.

Podpora Linuxu i OS/2
PartitionMagic umí pracovat se všemi rozšířenými druhy souborových systémů. Umí samozřejmě všechny od Microsoftu – od FAT, přes FAT32 až po NTFS verze 5. Zná také HPFS s OS/2, linuxový Ext2 a swapovací oddíl.

Po spuštění uvidíte přehlednou mapu vybraného disku. Barevně i slovně odlišené typy oddílů, hranice 2 GB a 1024 clusterů – to vše vám pomůže váš disk dobře zorganizovat. V první řadě můžete v případném volném prostoru vytvářet nové oddíly s libovolným souborovým systémem. Velikost existujících oddílů lze také změnit, případně pomocí průvodce přerozdělit volné místo. Oddíly s operačním systémem FAT, nebo FAT32 lze také spojovat. Ve verzi 5.0 lze přímo spojit FAT s FAT32.

Občasné zaváhání
Samostatnou kapitolou je konverze souborových systémů. Nepřekvapí převod z FAT na FAT32, užitečné jsou však zejména možnosti převodu z FAT na NTFS a naopak. Jen linuxový Ext2 zůstává poněkud stranou.

Výrobce také hrdě tvrdí, že PartitionMagic pracuje i se systémem NTFS vytvořeném ve Windows 2000 – můj 270MB disk s NTFS však příliš nezvládal – označil oddíl jako neznámý. Na 8GB disku bylo vše v pořádku.

Velmi dobrá je možnost pohodlné změny velikosti clusteru na disku. Graf zobrazuje, kolik místa bude na disku při stávajícím rozložení souborů nevyužito a jakou maximální velikost může mít oddíl.

PartitionMagic pracuje především ve Windows 9x a NT, na cédéčku jsou i verze pro DOS, OS/2 a Linux. Kromě samotného PartitionMagicu dostanete i několik podpůrných programů: DriveMapper pro změnu písmena disku, MagicMover pro přesun nainstalovaných aplikací ve Windows, BootMagic umožňující spouštět více operačních systémů, PartitionInfo a PQBoot.

Nová verze tedy pokračuje ve šlépějích svých předchůdců. Zlepšení by si však zasloužila spolupráce s Linuxem a Windows 2000. Pro komplexní práci s diskem však zatím PartitionMagic stále nemá důstojného konkurenta.

software pro práci s diskovými oddíly
PowerQuest PartitionMagic 5.0
Zdroj: Zebra Systems, Ostrava
Telefon: (069) 69 12 961
Cena: 3 395 Kč vč. DPH
Podporované systémy: DOS, Windows 3.1, Windows 95/98/NT 4.0 workstation, OS/2, Linux

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (9) Další článek: Umax ActionBook 360T: Potřebujete kabriolet?

Témata článku: , , , , , , , , , ,