Sociální sítě

Parler své „vypnutí“ vzal k soudu. Amazon: Varovali jsme provozovatele dlouho

Sociální síť Parler, která v posledních dnech zažívala nárůst popularity a následně byla jednak odstraněna z obchodů s mobilními aplikacemi a jednak přišla o hosting od Amazon Web Services (AWS), se rozhodla bránit. Amazon zažalovala kvůli porušení antimonopolních zákonů. Firma Jeffa Bezose ihned zareagovala. Tvrdí, že provozovatele sítě varovala několikrát a oni stejně se šířením nenávisti nic neudělali.

K tomuto varování mělo poprvé dojít před dvěma měsíci, tedy relativně dlouho před útokem na Kapitol v USA, který byl hlavní příčinou aktuálního zájmu o Parler. Sociální síť totiž stabilně nabírala uživatele už od léta, kdy ji příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa začali používat při protestech Black Live Matter. 

Amazon říká, že Parler opakovaně upozorňoval, že musí obsah ohrožující veřejný pořádek odstranit ze serverů Amazonu, jinak jejich spolupráce skončí. Provozovatelé ale nijak nereagovali. Výhrůžky, které se na síti objevovaly, byly přitom vážné – zmínky o znásilnění, vraždách politických osob nebo mučení. „Tohle není o omezování svobody slova nebo odlišných názorů. Ani nejde o spiknutí s cílem omezit obchod,“ vysvětluje právník Amazonu v odpovědi na žalobu. 

V dokumentu pak uvádí příklady problematických příspěvků, o kterých firma zástupcům Parleru říkala. Jeden například obsahuje rasistické komentáře k Michelle Obamové. Přikládá navíc email z poloviny listopadu, kde se AWS sítě ptá, jak moderuje obsah. Parler tehdy odpověděl, že na zprávy o vraždách se podívá, ale „hate speech“ jako takovou řešit nebude. 

Něco málo podle Amazonu eventuálně síť přeci jen odstranila. Ovšem snahu nehodnotí jako dostatečnou. A tak došlo k současné situaci. Co se týče Parleru, ten je stále přesvědčen, že se nachází v právu a o Amazonu tvrdí, že pomáhá Twitteru, proto zástupci podali antimonopolní žalobu.

Diskuze (98) Další článek: Intel našel spasitele. Firmu povede Pat Gelsinger, architekt procesoru 486

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,