Parametric Technology odkoupí Computervision

Pohlcením Computervisionu učinila firma PTC nejodvážnější krok ve své historii.
Devadesátý sedmý bude definitivně rokem největších vlastnických změn ve strojírenských CAD programech - a to ještě neskončil. IBM pohltila SolidWorks, EDS pak SolidEdge a další strojírenské programy od Intergraph a v listopadu přichází největší senzace: Parametric Technology, tvůrce Pro/ENGINEERa, kupuje kdysi nejvýznamnější firmu v oboru návrhových systémů vůbec, Computervision Corp.

Celá transakce je koncertem na téma "jak získat levně padesát tisíc instalací do svého portfolia". Computervision ne a ne dokončit zdárně svou transformaci a nový rozjezd; akcie firmy klesají z deseti na směšných 2-3 dolarů. Naproti tomu PTC je miláčkem investorů s cenou okolo 60 USD za akcii; není divu, že transakce, která je prováděna výměnou akcií, znamená, že za jednu akcii Computervisionu obdrží akcionáři firmy 0.08 akcie PTC (což je ještě skoro dvojnásobek běžného přepočtu) - celková hodnota transakce je 260 mil. USD. PTC, i bez toho zdaleka firma na trhu, se tak ještě významně posiluje a navíc získá klíčové instalace v tom nejvýznamnějším a nejlukrativnějším byznysu: v leteckém a automobilovém průmyslu. Právě tam totiž byla dlouholetá síla Computervision - prakticky výlučné dodávky pro konsorcium Airbus, dlouholetá spolupráce s Boeingem, Peugeot-Citroen, Rolls-Royce...

Celá operace však má i jedno nepochybné riziko, a tím je reorganizace produktů PTC. Zatím není vůbec jasné, co bude pokračovat - CADDS5 je tak velký produkt, že je nemyslitelné jej nějak snadno začlenit do Pro/ENGINEERa, a už vůbec ne jako doplňkový modul. A to vůbec nemluvíme o další téměř desítce produktů Computervisionu, které se v různé míře překrývají s produkty od PTC. Je známé, že slušná integrace kancelářských programů do jednoho balíčku trvá 2-3 roky - jak dlouho to může trvat u stonásobně složitějšího MCAD systému? Navíc, nebezpečí zde není ani tak pro softwarovou firmu, které klienti stejně vytrvale platí roční "maintenance", ale právě pro její zákazníky: co když se díky tomu zbrzdí vývoj, poslepované programy nebudou dobře fungovat?

Zde je jasné, že jsou v sázce daleko větší rizika, jako je vývoj velkého letounu či důležitého osobního automobilu, a proto s velkou pravděpodobností byla tato transakce předem projednána s největšími zákazníky, protože ti vydali obratem po transakci prohlášení, že proti němu nic nemají a že jej dokonce vítají.

Aby nebylo vše tak jednoduché, tak právě ve dni, kdy bylo pohlcení ohlášeno, uvádí Computervision na trh konečně po pár letech nový velký program: DesignWave, kompletní CAD/CAM systém určený pro počítače s Windows NT. Program je plně kompatibilní se standardy Windows a přidružuje se tak k systémům, jako je SolidEdge, SolidWorks, nový MicroStation Modeler, Autodesk AMD a řada dalších; i jeho cena pod 4000 USD patří do zmíněné kategorie. Jak se ale bude snášet s velmi "podobně, ale jinak" koncipovanými PT/Products, je mně záhadou.

Pohlcením Computervisionu učinila firma PTC nejodvážnější krok ve své historii, nesrovnatelný s odkoupením Rasny či Reflexu. Nemyslím, že by byl pro firmu existenčně riskantní; nevím ale, jestli si u PTC jsou dokonale vědomi toho, co znamená vzít pod svá křídla organizaci takového typu a velikosti, navíc s natolik odlišnou firemní kulturou. Už tedy není velká šestka - ve strojírenských systémech nám zbývá Pro/ENGINEER, CATIA, I-DEAS, Unigraphics a Matra.

Váš názor Další článek: Výsledky ankety: Který antivir používáte?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,