Pandemie zvedla riziko setkání s kybernetickou hrozbou o 41 %. V Česku je pravděpodobnost útoku trochu nižší

Riziko, že se uživatelé v České republice setkají s některou z kyberbezpečnostních hrozeb, se meziročně zvýšilo téměř o polovinu. Ohrožených je 31 % počítačů v domácnostech a 18 % firemních stanic.

Avast na konci července vydal výroční zprávu Global PC Risk Report. Jakkoli se věnuje globálním číslům ze světa kyberzločinu, dají se z ní také vyčíst data vztahující se k České republice. Experti poukazují na to, že během pandemie vzrostlo riziko setkání s některou z hrozeb oproti loňskému roku o 41 %. Konkrétně zpráva říká, že je 31% šance, že se počítač v české domácnosti stane cílem útoku.

5d057e59-7d07-4b71-981d-1c4ead5cc155

V případě firemních počítačů je pravděpodobnost setkání s kyberhrozbou 18 %. „Poměr rizika se pro všechny typy malwarových útoků celosvětově zvýšil a Česko není výjimkou. Během pandemie se pro nás internet stal nenahraditelným pomocníkem, díky kterému lidé zůstali v kontaktu se svými blízkými, virtuálně cvičili, trénovali, setkávali se s přáteli, studovali i pracovali. To nezůstalo bez povšimnutí hackerů, kteří spustili řadu kampaní zneužívajících pandemii a zvýšenou on-line aktivitu.

Zaznamenali jsme například útoky spojené s covid-19, sextortion útoky, sledovací spyware a vyděračský ransomware,“ vysvětlil ředitel týmu Threat Intelligence v Avastu Michal Salát. Podle Avastu se situace s ohrožením liší i v jednotlivých okresech České republiky. Riziko se pohybuje mezi 31 až 36 %.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Zotac vyrobil nejmenší grafické karty GeForce RTX 3060 Ti a 3070 Ti. Pro skříně, kde je málo místa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,