Panasonic DMR-E55EP nahrává video na DVD

DVD rekordéry, ať už s pevným diskem nebo bez něj, brzy nahradí díky snižujícím se cenám videorekordéry. Mají mnoho výhod: rychlé vyhledávání nahraných pořadů, možnost editace, tvorba playlistů apod. Testovaný rekordér patří mezi nejlevnější na trhu.

Související odkazy

Slovník
DVD
FireWire
JPEG
MP3
MPEG
SVCD

Katalog produktů
DVD DivX přehrávače

Ještě před nedávnem stály nejlevnější DVD rekordéry dvacet tisíc, a to měly jen několik základních funkcí. Dnes za tuto cenu seženete rekordér s pevným diskem, zatímco ty základní se už dostaly pod deset tisíc. To je také případ testovaného panasonicu, který má sice oficiální cenu necelých 12 tisíc, ale v internetových obchodech ho lze sehnat daleko levněji.

Možností je poskrovnu

Za tak málo peněz ale nemůžete očekávat nějaké nadstandardní funkce, a to jak při přehrávání DVD, tak nahrávání. Chybí např. zoom, možnost prohlížení obrázků a přehrávání souborů WMA (jen MP3), přehrávač nezvládne Super VCD (to ale v našich podmínkách vůbec nevadí), DVD-Audio umí přehrát pouze stereo (chybí 5+1 výstup pro receiver), není tu FireWire apod. Nahrávat je možné pouze na disky DVD-R a DVD-RAM; Panasonic je v podstatě jediný, kdo DVD-RAM podporuje. Výhoda tohoto média je v možnosti nahrávat na obě strany, takže na jeden disk se vejde 9,4 GB dat. Nevýhodu může být naopak fakt, že málokdo má doma v počítači mechaniku, která DVD-RAM přečte. Nahrané pořady pak není možné uložit na disk a pak s nimi dále pracovat.

  
Přehrávač má klasickou velikost, stejnou jako běžné videorekordéry * Dálkové ovládání je přehledné a ergonomické

DVD-RAM má výhodu v možnosti uložení ve speciální krabičce, která zabraňuje poškození. Díky tomu není nutné médium po vyjmutí z rekordéru uložit do ochranného obalu, jako běžná dévédéčka.

Přehrávač je velmi prostinký, v podstatě neumožňuje žádné dodatečné úpravy obrazu jas, kontrast, barvy, cinema mód apod., nemá zmíněný variabilní zoom, je zkrátka jen základní přehrávání. Kvalita obrazu je průměrná, trochu mi vadilo viditelné škubání obrazu při rychlém pohybu kamery. Na mém domácím přehrávači (rovněž panasonic, nicméně o třídu lepší) nic podobného nepozoruji. Na ovladači chybí tlačítka pro přímé přepínání zvuku a titulků, musíte do menu Display; je to o něco pomalejší. Při přehrávání lze zobrazit základní informace o videu jako bitrate, délku, čas zbývající do konce apod. Zkrátka není tu nic, co by stálo za řeč. Snad je doplním, že přístroj má kromě kompozitního výstupu, S-Videa a Scartu také komponentní video YUV a zvládá i progresivní obraz.

Až osm hodin na placku

Nahrávací část je velmi podobná klasickému videorekordéru, ale má všechny výhody vyplývající ze záznamu na optické médium. Není nutné hledat místo, kam bude pořad z televize uložen, po skončení nahrávání je možné video hned přehrát, funguje rychlopřetáčení se zobrazováním videa atd. Zkrátka výhod je tolik, že se klasický videorekordér krčí kdesi v rohu. Po vložení média (nyní budu popisovat DVD-RAM a následně zmíním odlišnosti u DVD-R) se ukáže zbývající čas nahrávání. Ten se vypočítá z velikosti média, jeho zaplnění a nastavené kvality nahrávání. Rekordér zvládá celkem pět režimů – XP, SP, LP a EP, přičemž EP má ještě možnost snížit kvalitu natolik, aby se na jednu stranu vešlo až osm hodin záznamu.

  
Na předním panelu jsou základní ovládací tlačítka * Na zadní straně jsou vedle větráčku vstupy a výstupy pro stereo zvuk, S-Video a kompozitní video

Základní režim SP umožňuje nahrát dvě hodiny, kvalita obrazu přibližně odpovídá běžnému DVD; to má na jedné straně a jedné vrstvě max. 133 minut záznamu. Extrémní nároky na kvalitu splní režim XP (hodina záznamu), pro záznam filmu s následným shlédnutím a vymazáním postačí LP (čtyři hodiny). Pokud preferujete délku záznamu nad kvalitou, zapnete EP, který má dva režimy, šestihodinový a osmihodinový. Už na šestihodinovém záznamu je vidět určitá nekvalita záznamu, známé kostičkování komprese MPEG, osmihodinový režim je určen skutečně jen v nouzi – při pohybu kamery se obraz „rozsype“. V tomto ohledu má klasické video výhodu, obraz je plynulý i v nejhorším režimu záznamu, i když jeho kvalita jako taková je mizerná.

Rekordér umožňuje i další režim záznamu, flexibilní. Ten se hodí v případě, že na médiu zbývá třeba jen hodina v režimu SP a vy potřebujete nahrát pořad dlouhý hodinu a půl; v režimu LP by pak zbylo zbytečně mnoho místa. Flexibilní nahrávání přizpůsobí bitrate videa zbývajícímu místu, takže se zvolí režim někde mezi SP a LP. Po nahrání je možné okamžitě nahrávat další pořad, případně se na video hned podívat. Po stisku tlačítka Direct Navigator se zobrazí seznam videí, která jsou na médiu nahrána. Jednotlivým videím lze měnit náhledový obrázek, změnit jim název, případně je editovat – odstřihnout přebytečný začátek a konec. Je to poněkud zdlouhavé, ale může se to hodit na zlikvidování reklamy před a za pořadem.

DVD-VR: skvělá to věc

Nahrávání na DVD-RAM umožňujme současné prohlížení záznamu a jeho nahrávání (formát DVD-VR, Video Recording). Kdykoliv během nahrávání (a to vč. časového, viz dále) můžete stisknout tlačítko Time Slip a nastavit zpoždění – od 30 sekund do několika hodin. Tak si třeba nastavíte, že chcete sledovat film se čtvrthodinovým zpožděním; přitom je možné přehrávat i starší záznam, ne ten aktuálně nahrávaný. Tato funkce se hodí v případě, že musíte odejít od filmu třeba na deset minut. Pustíte nahrávání a pak po návratu funkcí Time Slip sledujete film od místa, kde jste skončili; rekordér nahrává zbytek. Nebo si zapnete časové nahrávání na osmou hodinu, přijdete v půl deváté a nemusíte jako u videa čekat, až nahrávání skončí, film nebo seriál si rovnou pustíte.

   
Nechybá dva konektory SCART, YUV a konektory pro televizní anténu * Šuplíček pro médium

Časové nahrávání funguje úplně stejně jako u videa. V seznamu si nastavíte program, datum, čas – od kdy do kdy, režim nahrávání a případně synchronizaci se skutečným časem začátku pořadu. Jakmile zadáte všechny pořady, stisknete Timer a rekordér přejde do režimu čekání; po tuto dobu ho bohužel nelze využít k přehrávání DVD, což je nesporně nevýhoda. Pokud máte dvě nezávislá zařízení, rekordér a DVD přehrávač, je to lepší. Jenže tady jsem narazil na problém – mám rovněž DVD přehrávač značky Panasonic, takže docházelo ke kolizi ovládání. Tehdy je nutné v menu rekordéru nastavit typ ovládání na DVD2 nebo DVD3, kdy už ke kolizím docházet nebude. Ovladač rekordéru nebude ovládat přehrávač a naopak. Bohužel tímto přestal rekordér reagovat na dálkové ovládání receiveru.

Snadná tvorba DVD-Video

Pokud nahráváte na DVD-R, jste v možnostech docela omezeni; místo formátu DVD-VR se používá klasické DVD-Video, které nemá tolik možností. Po nahrání každého pořadu dochází k jakési „malé“  finalizaci, která trvá zhruba okolo deseti sekund. Teprve pak se můžete na nahrané video podívat nebo nahrávat dále. Během nahrávání také nelze použít funkci Time Slip, tedy současné nahrávání a přehrávání. Jednotlivá videa můžete z média mazat, ale tím nedojde k uvolnění místa. Rovněž není možné editovat, resp. ořezávat nahrané pořady. Můžete jen jednotlivé nahrávky pojmenovat a tím zrušit původní názvy. Ty se skládají buď z názvu programu a data, nebo přímo názvu nahraného pořadu; automatické zaznamenání názvu pořadu funguje na některých programech jako ČT1. Editace názvu probíhá pomocí seznamu všech písmen na obrazovce, které vybíráte kurzorem.

Nahrávat video z kamery můžete i přes video vstup nebo S-Video, lze samozřejmě připojit i klasický videorekordér a kopírovat videokazety.

Jakmile je DVD-R plné, můžete ho zfinalizovat pro použití v počítači nebo stolním DVD přehrávači. Do té doby nebude DVD čitelné nikde jinde než v rekordéru. Mimochodem, na médium lze nahrávat i tehdy, když ho vyndáte z mechaniky; při zapnutí přístroj jen načte existující data a je připraven pro další nahrávání. Finalizace trvá několik minut, u testovacího DVD-R, na kterém byly v režimu EP nahrány dvě hodiny, trval proces dvě minuty. Na DVD se vytvoří základní menu, které slouží pro výběr jednotlivých nahraných titulů. Přehrávání fungovalo jak na počítači, tak ve stolním přehrávači. Zde jen podotýkám, že zvuk nahraných filmů byl hodně slabý a na počítači bylo nutné hlasitost nastavit na maximum. Na počítači má obraz  o něco horší kvalitu, než jakou má televizi; je zde více patrné čtverečkování. Pro psychickou pohodu nedoporučuji sledovat na počítači obraz nahraný v režimu EP; při pohybech kamery se stává z filmu rozmazaný barevný flek.

Neumí obrázky

Na závěr ještě několik drobností k podporovaným formátům dat a médiím. Zde přístroj moc nezabodoval, nezvládá přehrávat ani datová média s obrázky, ani se soubory WMA. Umí jen MP3, ty ale nemohou být uloženy na DVD, ale jen na CD. Při listování složkami neuvidíte písmena s českou diakritikou, ale to není až takový problém. V rekordéru jsem zkoušel DVD-Video vypálené na všech typech médií, přístroji chutnaly kromě oficiálních médií DVD-R i DVD-RW, DVD+R a DVD+RW; to jsem ostatně předpokládal, protože zatím každý DVD přehrávač této značky neměl i přes oficiální proklamace s pluskovými médii potíže. Mimochodem videa nahraná na DVD-RAM ve formátu DVD-VR bez problému přehrajete na přehrávači, který tato média podporuje; v mém přehrávači Panasonic sice trvala počáteční inicializace poněkud déle, ale nakonec se video přehrálo.

Jen základní možnosti

Přestože je testovaný rekordér povedený a základním potřebám poslouží, je tu několik úskalí, které mohou potenciálnímu zájemci zabránit v koupi. Podpora médií DVD-RAM může být problém v případě, že si chcete nahrané video zkopírovat na počítač a nemáte mechaniku, která DVD-RAM přečte – můj případ. Dalším problémem je nepodpírá přehrávání médií s obrázky, což se také hodí; na televizi občas promítám fotky z dovolené, Vánoc, víkendů. Rovněž chybějící podpora WMA mě zamrzela, hudbu většinou už neukládám do MP3, ale právě do WMA a… vypaluji ji na DVD. Z toho důvodu mi vadí, že si ji v přístroji neposlechnu, na CD už nevypaluji takřka dva roky. Pokud všechno tohle překonáte, budete s DVD rekordérem Panasonic DMR-E55 (snad) spokojeni. Má všechny důležité výstupy a vstupy, chybí snad jen FireWire pro kameru; ten ale má dražší verze. Trošku mne ještě zamrzelo, že chybí koaxiální digitální výstup, je zde jen optika, ale což; kabel nestojí mnoho.

Bez pevného disku?

Diskutabilní otázkou je použití pevného disku. Pro běžné nahrávání určitě není potřeba, při jakžtakž kvalitě se na jednu stranu DVD vejde šest hodin záznamu, což postačí pro zaznamenání třech filmů či pěti šesti seriálů. Pokud tedy nebudete doma přes víkend, je to kapacita dostatečná. Pokud ale chcete odjet na delší dovolenou, už vám DVD stačit nebude – něco podobného jsem řešil o prázdninách, video zvládne nahrát (v mizerné kvalitě) max. osm hodin záznamu. Pevný disk to všechno v pohodě vyřeší, můžete si udělat recordlist na celé prázdniny dopředu. Bohužel rekordéry s diskem stojí zhruba dvojnásobek ceny testovaného přístroje, což si už mnozí rozmyslí.

Plusy:

  • nízká cena
  • přehrává DVD-Audio (ale jen dva kanály)
  • Time Slip (nahrávání a přehrávání současně)

Minusy:

  • málo možností pro přehrávání DVD
  • chybějící podpora WMA a JPEG
  • MP3 není možné přehrávat z DVD

Parametry

  • DVD rekordér Panasonic DMR-E55EP-S
  • Zapůjčil: Panasonic ČR
  • Cena: 11 995 Kč, v internetových obchodech cca 10 000 Kč
  • Přehrávané formáty: DVD-Video, DVD-VR, DVD-Audio (dva kanály), VCD, MP3
  • Čte média: CD-R, CD-RW, DVD±R/RW (oficálně pouze DVD-R), DVD-RAM
  • Výstupy: YUV, SCART, S-Video, kompozitní video, stereo, digitální optický
  • V balení: rekordér, napájecí kabel, video kabel, dálkové ovládání, dvě baterie, manuál (bohužel ne v češtině - je ale možné si jej stáhnout z webu)

Diskuze (43) Další článek: Bill Gates bude 2. února opět v Praze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,