Paměti FRAM jsou zde a měly by časem nahradit SRAM, FLASH i DRAM!

Jihokorejská firma Samsung oznámila další převratnou novinku v oblasti pamětí.
Jihokorejská firma Samsung oznámila další převratnou novinku v oblasti pamětí. Představila totiž průlom ve vývoji pamětí typu FRAM (Ferroelectric Random Access Memory), kterým je dosažení nové hranice kapacity a to 4 Mb. Zatím co ostatní konkurenti v této oblasti z Japonska, Evropy a USA pracují neustále na 256 Kb FRAM verzi, Samsung je, co se týče kapacity, šestnáctkrát výše a vzdaluje se tak svým pronásledovatelům mílovými kroky. Konkurenti totiž mají stále při vývoji pamětí FRAM problémy s hledáním levné technologie zapouzdřování a zvyšováním hustoty integrace.
Paměti FRAM jsou specifické především tím, že dosahují hlavních předností pamětí typu SRAM a FLASH. U pamětí SRAM (Static Random Access Memory) je tou hlavní výhodou rychlost zpracování dat. Paměť FLASH se pak vyznačuje schopností uchovat v sobě data bez nutnosti mít zdroj napájecího napětí. Další výhodou je možnost použití FRAM tam, kde se tradičně používají paměti DRAM (Dynamic Random Access Memory). Z těchto důvodů je paměť typu FRAM označována jako paměť příštího století. Postupně by pak měly tyto paměti vytlačovat z trhu paměti typu SRAM a FLASH. Samsung začal s vývojem FRAM již v roce 1996. Po dvou letech vývoje přišel na podzim roku 1998 s prvním použitelným vzorkem o kapacitě 64 kb. Princip je založen na tom, že jednotlivé buňky paměti využívají vrstvy feromagnetického materiálu a její zbytkové polarizace. Stav buňky se pak mění změnou polarizace a pak již není nutné tento stav "refreshovat" jako u DRAM. FRAM se dále vyznačují snadným návrhem. Při zvládnutí vyšší hustoty integrace této technologie pak i snadným zvyšováním kapacity. Tu chce Samsung co nejdříve zvýšit na 16 Mb.
Použití pamětí FRAM se očekává především v mobilních komunikačních prostředcích a ostatních kapesních produktech. Použití by však jistě uvítali i uživatelé osobních počítačů. Vždyť jak by se vám líbilo vypnout počítač uprostřed rozdělané práce a příští den ho zapnout a pokračovat bez "bootování" v načaté práci? Při výpadku energie by snad mohl nový typ pamětí nahradit i zařízení typu UPS. Při dalším možném zvyšování kapacit by nakonec tyto paměti mohly nahradit i pevné disky. Pomyšlení mít tzv. celý disk v paměti a Windows připraveny k akci ihned po zapnutí počítače láká.
Diskuze (4) Další článek: Proč nelze zamknout, ale jen zablokovat uživatelský účet?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,