PalmPiloti budou mít příbuzné

3Com z nich chce vytvořit „platformu“ proti konkurenčním Windows CE.
Firma 3Com, respektive její poměrně samostatná divize Palm Computing hledá usilovně partnery pro licencování operačního systému Palm OS, který používá ve své řadě kapesních počítačů Pilot/PalmPilot. Firma už podepsala řadu takovýchto licenčních dohod zejména s firmami vyrábějícími pagery, též se známou firmou Quallcomm – mimo hru není ani IBM, pro kterou vyrábí 3Com zařízení této třídy (IBM ji prodává pod svou značkou, tj. typický OEM produkt).

To ale má být podle firmy jen začátek – 3Com chce podepsat podobné licenční smlouvy i s firmami, které už vyrábějí zařízení s Windows CE (Casio, Philips atd.); mluvčí firmy hovoří, že jde o vytvoření celé „platformy“.

Živě komentuje: podívejme, co dokáže konkurence. Kdyby nebylo Windows CE, střežila by si firma 3Com svůj Palm OS jako oko v hlavě – nyní je pod evidentním tlakem konkurence, jehož síla není ani tak v kvalitě operačních systémů či schopnostech konkurenčních zařízení, ale v jejich množství.

3Com využívá chytře velice vhodného okamžiku: společnosti produkující stroje s Windows CE jsou naprosto zklamané jejich malým prodejem. To není jednoznačná vina Microsoftu či vina jejich – trh je ještě hodně nezralý, a ten, který existuje je hodně loajální vůči „klasikům žánru“, jako je Psion v Evropě či Piloti v USA. Jestli to bude pro ostatní výrobce výhra či prohra (vzpomeňme si na applovské klony a na to, jak skončily), záleží samozřejmě hodně na šikovnosti právě 3Comu z toho platformu „udělat“: a to je spousta práce, určitě nestačí jen vrznout na web nějaké to API. 3Com je v nelehké situaci, protože obě cesty, kterými se mohl vydat, mají svá úskalí: kdyby produkoval Palm zařízení jen on sám, mohl by se ocitnout v izolaci a skončit třeba jako Amiga, v lepším případě jako Apple. Když jej bude masově licencovat, ztratí exkluzivitu a mnohé silnější firmy z oblasti spotřební elektroniky mohou jeho trh spolknout, nebo na něm alespoň silně kanibalizovat. Nicméně postup, který firma zvolila, se mně zdá jako lepší a méně riskantnější, už proto, že se trh bude vyvíjet do obrovské pestrosti (v příštích několika letech zcela jistě vzniknou stovky různých typů kapesních počítačů, pod-počítačů i počítátek), kterou 3Com stejně nikdy sám vlastními výrobky neobsadí – může se o to pokusit alespoň se svým operačním systémem.

Váš názor Další článek: Computer 8/99

Témata článku: , , , , , , , , , , ,