Palm prodal další milión kapesních počítačů

Firmě se mimořádně daří, celkem už vyrobila a prodala skoro devět miliónů strojů.
Počet vyrobených a prodaných kapesních počítačů za poslední čtvrtletí se oproti loňskému roku opět zdvojnásobil: jenom firma Palm Inc., která ovládá asi dvě třetiny trhu, prodala za toto období 1,18 miliónu svých Palmů. Oproti mobilním telefonům je to zatím ještě málo, ale osobním počítačům roste konkurence – zatímco jejich počet se už zřejmě začne pomalu zmenšovat (prodaných kusů ročně), výrobci kapesních počítačů věří ve zdvojnásobování každý rok ještě nějakou dobu.

Palm rovněž ohlásil hvězdné finanční výsledky – 400 mil. dolarů obratu za kvartál a zisk 24 mil. znamená také více než dvojnásobek oproti loňsku. Firma přitom bojovala s nedostatkem komponentů, díky němuž nebyla schopna často splnit požadované dodávky zákazníkům a distributorům. Nejvíce chybí paměti typu flash a LCD obrazovky; situace se zlepšuje jenom pomalu a firma stále není schopna vyrábět u některých modelů požadované množství. I když se firmě objevila na trhu konkurence (nejvíce asi „odrodilý“ Handspring s Visorem), průměrná cena Palmu o moc neklesla – z 262 na 240 dolarů za rok.

Palm se tak ve všeobecně depresivní náladě u výrobců PC i internetových firem, kterým všem klesají akcie, výborně drží. Otázkou je pak sbližování Palmu a Internetu. Je zajímavé, že tak průkopnická firma se k Internetu přibližuje zatím jenom pomalu – teprve se přibližuje synchronizace kalendáře a schůzek přes Internet (www.anyday.com), firma hovoří o „vybudování personálního mobilního portálu“ někdy v budoucnu atd. Až jeden z posledních modelů Palm VII nabízí bezdrátový přístup k Internetu a moduly umožňující internetové připojení u starších Palmů dosud nejsou v prodeji, i když už jsou poměrně dlouho ohlašovány.

Diskuze (5) Další článek: Na Internetu je nás již téměř 20 procent z ČR

Témata článku: , , , , , , , ,