Palm o Vánocích oslabil

Analýzy vánočních trhů se nyní začínají objevovat. Jednoznačně potvrzují velký náskok Palmu, i když poněkud oslabil vůči Windows CE.
Analýzy vánočních trhů se nyní začínají objevovat. Jednoznačně potvrzují velký náskok Palmu, i když poněkud oslabil vůči Windows CE. Podle průzkumu firmy NPD Intelect skončil rok 1999 pro Palm s 73,6% podílem (proti loňsku o 8,1 % více), výrobci zařízení s Windows CE získali okolo 25 %. Z těchto výrobců získal největší podíl Casio (17,4 procenta). Při pohledu na čísla z starších období vyplývá, že dominance Palmů je přes rok stabilní, pouze před Vánocemi trochu oslabí a pak zase vyběhne na vyšší úroveň. V porovnání s loňským rokem vzrostl prodej kapesních počítačů o 169 procent, v rámci rozdělení podílu mezi jednotlivé firmy to není tak dramatické, pouze Sharp se výrazně začal prosazovat.

Za vánočním poklesem může být i ten fakt, že Windows CE mohou být lákavým dárkem. Barevný displej, pokročilé funkce a vůbec celkové pojetí dobře vyjadřuje věc, kterou rádi někomu dáte. Palm naopak vyjařuje vcíe produkt, který si sami koupíte, protože jej chcete využívat. Poslední pokrok ve Windows CE oblasti – konečně tenká Armada 1500, barevné displeje, ohlášené nové verze systému – nutí Palm citelně reagovat. Ten jednak připravuje barevné displeje, více se propojuje se Sony, spolupracuje i s Apple na PDA. Rok 2000 pro něj tedy bude rokem přerodu produktu jedné firmy do platformy podporované řadou firem. Budete tedy dále zajímavé sledovat, jak se budou poměry na trhu vyrovnávat, zatím Palm bezpečně vede a nic ho ještě neohrožuje.

Váš názor Další článek: Autodesk podporuje XML v plánování zástavby

Témata článku: , , , , , , , ,