Paint pro 3D Studio MAX

Pohled na zajímavé rozšíření 3D Studia vzniklé díky akvizici Discreet Logic Autodeskem.
Důsledkem akvizice společností Discreet Logic s Autodeskem se na našem trhu objevily nové produkty, které jsou kompatibilní s daty 3D Studia Max. Mezi tyto produkty patří Paint, Effekt, Edit a LightScape. V tomto článku se zmíním o Paintu a v dalším pokračování o dalších produktech této akvizice.

Zařadit Paint do některé z dosud používaných škatulek grafických aplikací je úkolem velice nesnadným nebo spíše nemožným, a to ze zcela prozaického důvodu – taková škatulka dosud neexistovala. Nejvýstižnější pojmenování by znělo plně animovatelný na rozlišení nezávislý vektorový videopaint. Paint v sobě integruje nástroje známé z bitmapových grafických editorů (např. Adobe Photoshop) s nástroji pro vektorové kreslení (např. Adobe Illustrator), přičemž si vybírá z obou světů to nejlepší a rozšiřuje je ještě o animační schopnosti.

Tato aplikace si najde mnoho příznivců zejména v řadách video tvůrců, počítačových grafiků, animátorů a multimediálních a webových tvůrců. Paint existuje jak ve verzi pro Windows (95/98/NT) na platformě Intel a Alpha, tak i pro platformu Macintosh. Dodává se ve dvou variantách, které se liší počtem nabízených funkcí. Každá funkce a každý parametr v Paintu je animovatelný, což přináší dosud nevídané možnosti. Rozšířená verze Paintu (Option 2) nabízí dokonce integraci s 3D Studiem MAX, motion tracking a řadu dalších vlastností, které ještě více podtrhují výjimečnost Paintu ve srovnání s dosud známými aplikacemi.

Paint Option 1
Základní verze, která nabízí kompletní sadu vizuálních efektů a tvůrčích nástrojů jako jsou geometrická primitiva, selekce, masky, titulky, štětce, režimy kreslení (zesvětlování, prokreslování, mozaika, reliéf...),gradienty, speciální efekty a filtry, barevné korekce, klíčování či animování pomocí klíčových bodů v čase. Paint je od základu koncipován jako nástroj pro video painting (kreslení do videa).

Paint Option 2
Paint Option 2 v sobě zahrnuje všechny funkce základní verze Paintu Option 1 a ještě mnohem víc. Uživatelé Option 1 mohou snadno upgradovat na Option 2, přičemž veškeré projekty z Option 1 lze bez potíží importovat do Option 2. Mezi nejvýznamnější funkce, kterými Option 2 disponuje, patří pokročilý motion tracking a stabilizace, provázanost s 3D Studiem MAX, podpora více procesorů a přehrávání videa v plné kvalitě přímo z paměti.

Integrace s 3D Studiem MAX
3D Studio MAX je nejrozšířenějším profesionálním nástrojem pro 3D animace a vizualizace na platformě Windows. Jeho velice ceněnou vlastností je otevřenost rozšiřujícím modulům dalších výrobců. Jako jeden z takových modulů může fungovat i Paint, který se po nainstalování stane nedílnou součástí 3D Studia MAX a umožní jeho uživatelům snadno vytvářet textury nezávislé na rozlišení a malovat přímo na objekty v 3D scéně. Při využití funkce “Displace” v 3DS MAX, lze dokonce štětec používat jako modelovací nástroj. Pouhými tahy štětce po povrchu objektu jej v reálném čase deformujeme, což připomíná práci sochaře, který nevzhledného kamenného kvádru dokáže vytvořit mistrovské dílo “pouhým” odstraněním nadbytečné hmoty. Vzhledem k tomu, že textury vytvořené v Paintu nejsou bitmapy, nýbrž projekty Paintu, zachovávají si svůj vektorový charakter i po aplikaci na 3D objekt. V praxi to znamená, že lze 3D objekt libovolně zvětšovat či se k němu přibližovat kamerou a textura zůstane vždy perfektní bez jinak nezbytných zubatých a nevzhledných hran a čar uvnitř textury. Další příjemnou vlastností je okamžité zanášení změn vytvořených v Paintu do scény v 3D Studiu MAX. Jakýkoli tah štětcem je okamžitě aplikován na texturu a namapován na 3D objekt. Animační schopnosti Paintu přímo vybízejí k tvorbě animovaných textur, přičemž časová osa Paintu je plně synchronní s časovou osou 3D Studia MAX.
Váš názor Další článek: Přehrávání zvukových CD se nedaří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,