Paměti | Přetaktování | Rekordy

Padl rekord v rychlosti čtení i zápisu u pamětí DDR4 ve čtyřkanálovém zapojení

Poměrně pravidelně docházíme k rekordům s přetaktováním procesoru nebo pamětí, kdy je dosaženo velmi vysokých frekvencí, které jsou nad běžnou úrovní danou specifikací od výrobce. To však obvykle neznamená, že by paměti byly zas tolik výkonné, protože je vysokých frekvencí dosaženo zvyšováním latencí.

Tentokrát ale padl rekord z oblasti samotného výkonu, respektive rychlosti pamětí při čtení a zápisu dat. Overclockeři z Team Group a LeeGH jej vytvořili u čtyřkanálového zapojení operačních pamětí DDR4.

Konfigurace počítače zahrnovala základní desku Asus ROG Rampage VI Extreme Encore, procesor Intel Core i9-9940X a operační paměti T-Force Xtreem ARGB 3200 MHz CL14. Právě tyto paměti se podařilo přetaktovat na frekvenci 4300 MHz, což sice není mnoho, ale to důležitější – při zachování stejného nízkého časování CL14.

V testovacím programu AIDA64 se podařilo naměřit rekordní hodnoty čtení 136 678 MB/s a u zápisu pak 104 643 MB/s. Z pohledu všech rekordů nehledě na počet kanálů se jedná o páté místo, všechny rychlejší paměti už jsou v šestikanálovém zapojení.

Diskuze (1) Další článek: I když snížíme emise, potrvá desítky let, než se projeví pozitivní dopad na klima naší planety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,