Software | Tipy | Paměti

Padají vám aplikace nebo operační systém? Poradíme, jak poznat chybové RAM

Padají vám aplikace nebo rovnou operační systém? Příčinou mohou být vadné paměti RAM. Ukážeme si, jak toto podezření potvrdit, či vyvrátit.

Typicky se chybové RAM projevují padáním her a aplikací, ať už v načítací fázi, nebo během zátěže. Často dochází k padání záložek prohlížeče a výjimečně může dojít k modré obrazovce smrti, ale stejně tak může jít o různorodé jevy jako nefunkčnost modulu vyhledávání ve Windows 10.

Při posuzování, která část počítače je zodpovědná za potíže, je nejlepší postupovat vylučovací metodou a testovat postupně jednu komponentu po druhé. Když se problém neodhalí, přejde se na další test. U RAM je nutné nejprve odstranit jakékoli taktování, ať už podrobnou ruční změnou časování, nebo vypnutím režimů XMP či DOCP, jež mohou způsobovat nestabilitu. Pokud potíže přetrvávají, je na čase prověřit, zda paměti nemají hardwarovou chybu.

Jak na ověření

Nejlepším a zdarma dostupným nástrojem je Memtest86. Spouští se jako bootovací sekvence z CD nebo externího úložiště. Protože CD mechaniky se v počítačích příliš nenacházejí a externí úložiště je potřeba mít prázdné, ideální je flashdisk. Na jeho rychlosti ani kapacitě nezáleží, program zabere sotva 10 MB. Ujistěte se, že na něm nejsou žádná důležitá data, případně rovnou disk naformátujte na FAT32.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Lepší snímky pro Mapy.cz. Nový dodavatel letos vyfotil velká města a třetinu republiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,