Ozvučený svět na CD časopisu Computer

Další sudé číslo Computeru vychází právě dnes a s ním i další originální cédéčko. Podívejte se, co nabízí.
Další sudé číslo Computeru vychází právě dnes a s ním i další originální cédéčko. Téma hudba a zvuk jistě potěší mnohé z těch, kteří si v minulých anketách napsali o podobné programy. Podívejte se i do ostatních kategorií, i tam si určitě najdete nějaký zajímavý program. Co se vám ale určitě bude líbit, je nový design. Grafik měl dobrou náladu a spoustu inspirace a výsledek uvidíte sami. Nuda vás rozhodně nečeká.

Hudba a zvuk na PC
Dnes už má téměř každý počítač zvukovou kartu a bedýnky, někdy i mikrofon. Kromě hraní her a pípání Windows můžete tento hardware pochopitelně využít i jinak. Například pro přehrávání MP3. Kdo ještě nemá doma některý povedený přehrávač, má tentokrát opravdu z čeho vybírat. A kdo již svého oblíbence má, najde zde zaručeně nejnovější verzi. Od WinAmpu až po linuxový XMMS. Soubory MP3 pochopitelně můžete i vytvářet a k tomu nelze nedoporučit nově vypuštěnou pátou verzi Music Match Jukebox. Nyní ve verzi dostupné zdarma umí encoding až do kvalitních 128 kb/s přímo z hudebního CD (placená verze umí až 320 kb/s). Připomínám, že obvyklá kvalita, ve které se MP3 vyskytují, je od 128 do 190 kb/s. Kromě MP3 umí Jukebox i podobný hudební formát Microsoftu. Všechny hudební formáty umí pochopitelně i přehrávat.

Zvuk nemusíte jenom převádět a ukládat, můžete ho i analyzovat, filtrovat, mixovat a stříhat. Na to všechno si troufají moderní zvukové editory, jako třeba GoldWave nebo CoolEdit 2000. A z vyrobených samplů si zkuste vyrobit vlastní hudbu. Jednoduché i složitější sekvencery na cédéčku také najdete.

Nakonec ještě pár programů, kterými sice hudbu na počítači nevyrobíte, ale které s hudbou souvisí. Na kytaru v téhle zemi hraje asi každý, a proto jsme na cédéčko umístili i několik programů pro kytaristy. Už nebude existovat akord, který byste neznali.

Kanceláře a obchody
Programy pro tuto oblast jsme rozdělili do dvou kategorií. V Elektronické kanceláři si určitě vyberete StarOffice nebo 602Pro PC SUITE 2000. O výhodách a nevýhodách obou balíků jste si mohli přečíst v Computeru 3/00, nyní si je můžete vyzkoušet naostro. Linuxová verze StarOffice se bohužel na cédéčko nevešla, ale máme ji připravenou do některého dalšího kola.

V Byznysu najdete ekonomické systémy WinDuo, Pohoda a Money 2000. Posledně jmenovaný je dokonce s modulem pro elektronické obchodování na Vltavě 2000. Také správce kontaktů Supreme Contact se ve vaší firmě může hodit. A o užitečnosti Daňového průvodce asi nikdo nebude pochybovat.

Systém s tučňákem ve znaku
O systém Linux je stále větší zájem. Málokdo si ale chce nainstalovat Linux jako jediný operační systém. Právě takovým uživatelům je učena distribuce PhatLinux, která je poměrně malá a hlavně se nainstaluje přímo z Windows nebo dosu. Není také potřeba rozdělovat a formátovat disk, protože se bez problémů instaluje do existující struktury. Na vyzkoušení nebo provoz serveru je PhatLinux ideální, pro soustavnou práci asi sáhnete po některé z rozsáhlejších distribucí.

Hrajeme si, pracujeme, píšeme …
Ze zvukem a hudbou se sice také pobavíte, ale dobrá hra nikdy nezklame. Začneme netradičně Linuxem. Především pro nové uživatele je určen Doom pro Linux. Kdo ho ještě nehrál v dosu, může to zkusit v Linuxu. Ve Windows si můžete zahrát některou ze skvělých simulací kapesních digitálních her, počínaje Chobotnicí a konče neodbytným Tamagoči. Co si ale opravdu musíte zahrát, je Moorhuhn Jagd, česky Lov na slepice. Pozor! Návyková hra!

A to ještě není všechno. Jako vždy je na cédéčku i sbírka zajímavostí z poslední doby. Třeba Font Creator pro editaci písem TrueType nebo dva prográmky pro formátování disket. Programy, o kterých jsme psali v Computeru, také nechybí.

Nejen programy
Na cédéčku nejsou samozřejmě jenom megabajty softwaru. Computery ve formátu PDF jsou již tradicí a stejně tak archiv rubriky Servis. Weby off-line nejsou tentokrát příliš rozsáhlé (cédéčko je někdy příliš těsné), ale doufáme, že potěší.

Když je tématem hudba a zvuk, nesmí chybět MP3. A opět z jiného žánru. Historickou hudbu přece mohou poslouchat i uživatelé moderních technologií. Jestliže jste v minulém čísle nestihli vyplnit anketní lístek se soutěží o monitory Mitsubishi, máte ještě šanci učinit tak elektronicky z rozhraní cédéčka.

Již dnes se těšte na příští cédéčko, které pro vás připravujeme ve spolupráci s časopisem Connect! Ten se zabývá oblastmi podnikových řešení, komunikacemi a počítačovými sítěmi. Mimo obvyklou porci zajímavostí pro všechny uživatele si tedy více než kdy jindy přijdou na své také administrátoři, správci serverů a ti, kteří se profesionálně zabývají informačními technologiemi.

Diskuze (1) Další článek: Týden: čerstvé Celerony, další free operační systém…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,