Oživení OS/2: mamut je slabý, další lovec se hlásí

Obnovená podpora i vývoj IBM OS/2 je možná vyvolána změněnou situací na poli operačních systémů.
IBM v téměř utajeném tiskovém prohlášení (tj. nešířeném nijak aktivně či agresivně, pouze umístěném na web firmy mezi desítky dalších méně či více zajímavých zpráv a novinek firmy) ohlašuje pokračování vývoje operačního systému OS/2, přinášení pravidelných update a zavedení systémové podpory. Je to samozřejmě zásadní změna oproti tomu, co se dělo v minulých letech, kdy IBM okolo OS/2 spíše hluboce mlčela a kdy se systém udržoval naživu pouze svou setrvačností a tím, že je sám o sobě velmi kvalitní (byť bez mnoha aplikací a s nedostačujícím vývojářským prostředím).

Co může být příčinou toho, že IBM se náhle rozhodla probudit OS/2 k životu? V otázce operačních systémů byla firma vždy docela pragmatická; snad kromě krátké epizody, když se skutečně snažila s OS/2 silně konkurovat Microsoftu, neupřednostňuje některý operační systém před jiným pouze proto, že by byl „její“. IBM, ač to zní jako marketingová fráze, se skutečně soustřeďuje na své zákazníky, a proto je úspěšná právě v dlouholeté podpoře velkých a náročných korporací, velkých finančních ústavů, průmyslových podniků či institucí.

Důvod pro obnovení podpory OS/2 skutečně může být v dnešní změněné situaci v oblasti operačních systémů. Před třemi lety se zdálo, že Microsoft má totální dominanci nebo k ní aspoň jasně míří; i komerční Unixy vypadaly, že se nalézají na nevyhnutelném a docela rychlém sestupu. Byl to souhrn několika faktorů: vynikající marketing Microsoftu, momentální vlna Windows nadcházejícího standardu (navíc podpořená tehdejšími silnými problémy Apple), ještě neprobuzený Internet a teprve rašící produkty free software. Dnešní situace sice potvrzuje tehdejší trend – tj. Microsoft je jednoznačně dominantní – ale výhled do budoucna ukazuje, že úspěšných soupeřů může mít víc než dost. Firma sice vyrostla do podoby obřího mamuta disponujícího nebývalou silou, ale obr je zranitelný, navíc oslabený soudním procesem a případným postihem, který může se značnou pravděpodobností vést k rozdělení společnosti.

Jestli se OS/2 stane vážným protikandidátem Windows nebo ne, je ještě hodně brzo říci; podle současného prohlášení IBM se dá spíš soudit, že ne. Firma totiž zatím ohlašuje pouze pravidelný „refresh“ existujících verzí, opravné „fix packy“ a cédéčka s přídavnými materiály, „goodies“ neboli dobrůtkami. Není asi nutné, aby IBM připravila nějakou „zcela novou“ verzi; vždyť řada prvků OS/2, dnes už skoro „dědečka“ mezi operačními systémy, je stále možná tím nejlepším, co je na trhu (implementace TCP/IP protokolu, System Object Model, Workplace Shell atd.). Co je ale nutné, jsou jednak pořádné vývojářské nástroje a dále skutečná, silná podpora vývoje aplikací pro OS/2; jinak tento systém nadále zůstane osamělým velikánem.

Diskuze (11) Další článek: Nové skripty pro 3D Studio MAX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,