Ovlivní Bushovo zvolení osud soudní pře s Microsoftem?

Diskuze čtenářů k článku

Ondřej Pejša  |  20. 04. 2001 19:41

Myslím, že v tomto článku střílíte poměrně mimo.

A) je sice pravda, že president bude republikán a tím pádem dojde i ke změně některých postů, na rozdíl od naší české tradice však budou vyměněni zejména političtí funkcionáři, nikoliv státní úředníci a už vůbec minimálně to ovlivní soudy apod. (koneckonců přes dlouhé období vlády demokratického B.Clintona v nejvyším soudu sedí spíše republikáni), navíc kongres (aka parlament) je převážně demokraticky obsazený

B) "neuvěřitelné dva roky" na takto rozsáhlou kauzu nejsou zase až tak mimořádné ani v USA (nejsem expert, ale určitě to není jediná podobná kauza, viz. patentové spory Intel/AMD apod. která se táhla dlouho) a zejména ve srovnání s našimi soudy, které jsou schopné triviální kauzy řešit 20 let a ani jim to nepřije divné fungují tamní soudy skvěle.

C) ačkoliv zatím soud nijak nedopadl, myslím, že efekt a význam má velký již tím, že vzniká na MS (podle mne zdravý) tlak k tomu, aby se nechoval monopolně, polevil ve svých agresivních a nefér útocích proti konkurenčním firmám a produktům. Výsledek je samozřejmě nasnadě, MS bude produkovat lepší a kvalitnější SW a zároveň konkurence bude mít reálnější šance.



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:41

Beru vaše argumenty, ale dovolím si polemizovat.

ad A: To jste možná dobře nečetl ten článek - v něm se přece jasně píše, že právě HLAVNÍ aktéři na straně státu jsou měněni, do značné míry díky výsledku voleb. Zde se nejedná ani tak o nezávislé soudce, ale o státní žalobce, kteří jsou podřízení prezidenta a musejí jej poslouchat (Zjednodušeně řečeno), ať jsou republikání či demokrati.

b) Je to dlouho hlavně z důvodu "nezvratnosti událostí". Za tyto dva roky se toho událo hrozně mnoho - v podstatě ten soud přestává být stále více relevantní, kdyby ale byl, řekněme, odstartován v roce 1997 a skončil v roce 1998, mohl vypadat sw svět úúplně jinak.

c) Souhlasím, tlak zde je, i když se domnívám, že je více ze strany free software a vůbec "internetového software" než kvůli soudům.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kral  |  20. 04. 2001 19:41

Prosim prosim, aspon davejte vetsi mezery mezi banner a text, opravdu mi jako ctenari ten banner vadi a kdyz je tak blizko textu, je to primo hrozne.
Jinak dekuji za upozorneni v nektere z drivejsich diskusi, ze staci stisknout Escape, a bannery se prestanou animovat.
Fakt to velice pomaha, ovsem je to trochu medvedi sluzba inzerentum, ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sam  |  20. 04. 2001 19:41

Neviem presne preco by odalovanie rozhodnutia pre M$ vyhodne.
To by mohlo byt vyhodne iba vtedy ak M$ vie, ze porusil antimonopolny zakon a caka ho rozdelenie.
Ak ho vsak neporusil (o com sa snazi presviedcat cely svet) tak sa musi snazit o jeho co najskorsie ukoncenie, kedze ziadny sud spolocnosti (na hodnote akcii) rozhodne neprida, vonkoncom nie ak by sa malo jednat o jej transformaciu na mensie spolocnosti.

Ak budeme uvazovat logicky potom neustale snazenie M$ o odalialenie rozhodnutia sudu, znamena ze vie o svojej vine resp. ze vie ze nemoze vyhrat a teda sa rozhodnutia boji...

Btw. Ako sa da pripravit na rozdelenie spolocnosti, ked sposob rozdelenia urci az sud....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boris Kaluža  |  20. 04. 2001 19:41

(mám pocit, ako by niekto mal veľmi úzky výhľad)

Stará známa múdrosť hovorí: Ak chceš mier, pripravuj vojnu.

Vôbec nie je dôležité, či MS je vinný alebo nie - rozhodnutie môže byť všelijaké. Napokon, na to určite netreba pozerať AktyX, Wag the dog (Pes luhár) a pod. aby si vedel, že rozhodnutie právnikov nemá nič spoločného s vinou/nevinou ale s pocitmy poroty (ktorá sa napokon zjavne snažila o ukážkové potrestanie vinníka).

Pamätáte si spor M.Jacksona ? Nikto nedokázal, že zneužil chlapca, ale pokutu zaplatil (chcel mať pokoj alebo ...?). Odhadujem, že podobne dopadne aj M$ - zaplatí ohromnú pokutu, dostane nejaké obmedzenia a bude na chvíľu pokoj...

Rohodne mu odďalovanie môže pomôcť (ak ho vie využiť) - na spracovanie verejnej mienky, na oživenie majetku, na prípadné vyhrážky (neoverené informácie o možnom presídlení do Kanady) ...

takže uvidíme !(?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:41

To píšete, jako kdyby šlo o "žáček ví, že opisoval a že ho nemine pětka". Toto je nekonečně složitý spor a o tom, jak dopadne, neví nikdo. Kdyby byl případ jasný, skončí po dvou měsících - ale jasný není.
Akcie firmy jsou jedna věc a její profit druhá - profit je dán právě zachováním současného stavu, a proto se Microsoft snaží jej prodloužit.

Pokud si přečtete články na Živě k tomuto tématu, zjistíte, že způsoby případného rozdělení jsou dány (tj. hlavní zásady), Microsoft tedy ví, na co se teoreticky může připravovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor