Hardware | Úložiště | Pevné disky

Ověřte si, jak je na tom váš disk nebo SSD: 8 tipů na aplikace, které vám to řeknou

  • Na pevných discích bývá uloženo to nejcennější – naše data
  • Sledujte jejich „zdravotní stav“ pomocí jednoho z nástrojů
  • Případné problémy díky nim odhalíte dříve než nastanou

Na pevných discích bývá uložené to nejcennější, co v počítačích a noteboocích máme – naše data. V případě poruchy pak přijde na řadu zásadní otázka: máte zálohu? Závada disku však nemusí být nečekaná a často ji lze odhalit dříve než udeří v plné síle.

Možné potíže můžete s předstihem odhalit díky systému S.M.A.R.T., což je zkratka pro „Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology“. Ten sleduje různé parametry disku, na jejichž základě lze predikovat blížící se selhání.

S.M.A.R.T. napoví, když se blíží konec

Indikátory, naznačujícími možné problémy, je například zvýšené zahřívání, vyšší hluk, problémy se čtením či zápisem dat nebo zvyšující se počet poškozených sektorů. Sledováním těchto parametrů v průběhu času lze s nezanedbatelnou pravděpodobností s předstihem detekovat poruchu.

Technologie S.M.A.R.T. sleduje a reportuje několik desítek různých atributů. Jejich pochopení je často nelehké i pro odborníky z oboru, proto některé softwarové nástroje zobrazují nejen prosté hodnoty, ale také je nějakým způsobem vyhodnocují a „komentují“.

Uživatel tak dostává zprávu ve „snadno stravitelné“ podobě – například jako varování, že by bylo vhodné provést výměnu pevného disku, nebo ve formě odhadované životnosti hardwaru. Hlavním cílem je minimalizace rizika ztráty dat.

Kódová označení systému S.M.A.R.T. však nemusíte studovat. Existuje řada aplikací, které vám přehlednou formou ukážou, jak na tom váš disk je. A nemusí se jednat jen o klasiku s plotnami, ledacos vám prozradí také o stavu SSD.

Diskuze (26) Další článek: FarFarOut: Po dvou měsících opět padl rekord s nejvzdálenějším tělesem Sluneční soustavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,