Overclocking... myši!

Steve: Možná se vám zdá, že na myši nic nemůžete softwarově zlepšit. Myš má přece kuličku, interní optické snímače, kablík... tak co lze tady vylepšovat. Pravda je však poněkud jiná - mnohdy lze skutečně vaši myšku vyburcovat k lepší spolupráci. Poznámka: a to Vás vůbec nelanařím k použití mnohých "pomocných" utilit, kterých krátký život končí povzdechem: "proboha, jak se toho co nejrychleji zbavím". Bude se jednat čistě softwarovou úpravu dynamického snímání "myších souřadnic"...

Na začátek bych rád upozornil, že "taktování myši" je skutečným přínosem pouze pro ty, kteří mají vysokou náročnost na rychlost a senzitivitu myši. Cílovou skupinou tedy mohou býti zejména počítačoví hráči ale i uživatelé grafických programů (zejména typu "Painter") a také některá pracoviště CAD / CAM / GIS. Samozřejmě, úprava se hodí i pro normální práci v kancelářských a jiných aplikacích, rozdíl však nebude značný.

Jádro myši

Celý problém spočívá ve frekvenci snímání "souřadnicového čítače" myši. Jedná se tedy o to, kolikrát za 1 sekundu může operační systém zjistit na kterých "souřadnicích" se naše virtuální myška nachází.

Ilustrační příklad: Dynamicky kreslete v MS Paintu počítačovou "tužkou" klubko vlny nebo beránky po dobu jedné sekundy (v duchu říkáme "jednadvacet"). Pokud bude frekvence snímání 40Hz, pak se celý obrazec bude skládat z lámané křivky o pouhých 40-ti bodech! V mezičase totiž systém neví, kde se aktuální souřadnice nachází. Pokud bude frekvence 100Hz pak je zachycení dráhy a dynamiky pohybu značně přesnější.


...malá část křivky při nastavení 40 (je vidět "kadence myši") a 100Hz

Poznámka: Nejedná se však o záležitost přesnosti interního snímače myši, ale pouze o to, jak často je tato informace o souřadnici předána systému k vyhodnocení.

Všechno co děláte řídí... operační systém

Konkrétní frekvence snímání ("refresh / sample rate" myši) je určena ovládačem daného portu daného operačního systému - je nezávislá na frekvenci procesoru, monitoru či grafické karty. Z toho plyne, že i když máte nejmodernější počítač 950Mhz se všemi vymoženostmi budete na tom stejně jako... majitel 486-ky.

  • myšky pro sériový port COM1/ COM2 ("hranatý" konektor) - jsou "výběhovým" typem, jejich nízkou frekvenci již nelze jednoduše měnit

  • myšky pro USB - mají vysokou frekvenci snímaní 125Hz, není třeba ji měnit

  • myšky pro PS/2 (malý kruhový konektor) - jsou nejrozšířenější (80%), jejich frekvenci lze měnit utilitou či ovládačem...

Myšky PS/2

Ve Windows95/98 je standardní sample rate myši velmi nízká: 40Hz, ve Windows NT pak 60Hz. Windows 2000 již mají možnost frekvenci snímání sice měnit - standardní nastavení je však stále 60Hz...

PCtuning však doporučuje nastavení 80Hz - to vyhoví 99% požadavků!

Joro: Představte si, kolik kachen na své oblíbené plošinovce sestřelíte více s vyšší frekvenci myši...

Windows 2000

Zde je nastavení "mouse sample rate" velmi jednoduché. V anglické verzi to vypadá takto:

  • Start, Settings, Control Panel (Ovladací panely),

  • zvolte ikonu Mouse, záložka Hardware,  tlačítko Properties

  • zde je klíčovou položka Advanced Settings

V české verzi (nemám k dispozici) se jistě bude jednat o odpovídající položky - snad je naleznete snadno...

Poznámka: Wheel Detection pak značí, zda-li systém má předpokládat existenci kolečka a Input Buffer je pak velikostí zásobníku pro "myší údaje" - 100 paketů většinou stačí.

Jak na "refreš" pod Windows 95 /98 /Me

Můžete na to jít hned několika způsoby. První z nich je ten, který pro vás připravili už sami programátoři 3D akčních her. To jest, že modernější 3D akce mají ve svých volbách funkci Mouse smoothing. To je ovšem kompromisní a nejpohodlnější řešení. Neřeší problém důkladně protože je to pouze softwareová "interpolace" údajů.


PS2rate

Další variantou je skvělý program Ps2rate, který dokáže nastavit optimální refresh rate přímo na portu myši. Jde o úplně jednoduchý program ve kterém můžete nastavit "frekvenci myši" až na magických 200Mhz. Měl by spolehlivě fungovat pod Windows 95/98. Moc funkcí sice nemá ale hlavní je, že funkce Make default umožňuje nastavit naši hodnotu při každém startu. Jedinou nevýhodou je, že tímto programem se dají taktovat pouze ps2 myši.

Prográmek je zde: site1, site2, site3, site4

Verze pro Windows NT(+Win2000), utilita PS2rate2k je zde: site1

Pokud se vám výše uvedený program nezdá dalším řešením je zakoupení USB-čkové myši, která má stálý refresh rate 125Hz (PCtuning doporučuje tyto myší). Pokud jste majiteli Windows NT nabízí se i řešení pomocí nových driverů od Logitechu, s pomocí kterých si můžete také nastavit frekvenci myši.

Autor:Steve

Váš názor Další článek: Autodesk více vydělal a méně utratil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,