Overclocking GeForce 2 MX

Karty s tímto čipsetem se stávají stále populárnějšími. Vyrábějí se pod mnoha značkami a nabízejí různé dodatkové funkce. Jedinou nevýhodou je to, že tyto levnější karty (ve srovnání s čistými GeForce2 GTS) jsou dosti výkonově omezeny. Naštěstí existují způsoby jak výkon těchto karet zvednout. Poznámka: Obecně o overclockingu graf. karet budeme hovořit později a dnes se zaměříme pouze na typovou řadu MX.

Kapitoly článku

Zde jsou standardní hodnoty:

Dlouhodobé zkušenosti ukazují, že docela "zvládnutelnou mezí" je v reálu pár frekvencí 200/185. Kritickým prvkem zde bývá paměť - 185MHz je rozumný kompromis. Joro: v testu jsem ale šel na 195Mhz - tuto frekvenci mám u svého Tornada MX dlouhodobě ověřenou...

Nejdříve proveďte "Test New Settings" a poté povolte automatický overclocking po každém spuštění počítače: "Apply at startup"...

Měření...

...probíhalo na tomto systému:

  • AMD Duron 950Mhz
  • základní deska Abit KT7 (ve verzi RAID)
  • disk WD400BB - ultra ATA/100
  • použité ovládače - Detonator 7.17

Měřilo se takto:

  • na základní frekvenci
  • pak jsem zvedl takt čipu na maximum (200Mhz)
  • pak jsem zvedl takt paměti na horní mez (195Mhz)
  • a poté obojí... tedy 200Mhz core, 195 mem

16 bit. barevná hloubka

Zde vidíme, že v základním rozlišení je výkon dán celkovým potenciálem procesoru, desky a hlavní paměti. Zde nepomůže nic - to nevadí, hodnoty nad 130 fps jsou jistě dostačující. Pro potěšení mohu dodat, že i ty nejvýkonnější karty podávají zde a na stejné sestavě téměř stejný výkon.

Největší rozdíly se projeví při vyšších nárocích - např. při 1024x768. Zde vidíme, že pomáhá jak zvýšení taktu jádra, tak i paměti. Při kompletním overclockingu zde získáme 14% výkonu "zdarma".

32 bit. hloubka

Vyšší barevné rozlišení (jemnější barevnost) si obecně žádá vyšší propustnost paměti. A totéž vidíme i na grafu. Nárůst frekvence grafického "enginu" - ze 175 na 200Mhz s výkonem téměř ani nehne (+1 až 2%). Pokud však zvedneme takt pamětí, dostaneme ihned +17%! P.S. Zároveň jste zjistili, proč jsou vysoce taktované paměti a technologie DDR tak žádané.

Při 1024x768 nám kompletní overclocking pomůže dosáhnouti 60fps...

Poznámka:

Pokud se overclocking nezdaří a zhorší se stabilita systému, vraťte se na nižší hodnoty - je to tak prosté...

joro

Témata článku: , , , , , , , , ,