Outlook.com: Zapomeňte na Hotmail, tohle je jiné kafe

Staronový freemail Outlook.com se těší z nové domény a vzhledu. Ovládání je rychlé a přehledné, bez zbytečností okolo.
Kapitoly článku

Píšeme e-mail

Napište titulek a text zprávy. Žádné zbytečné čáry, linky či efekty. Uživatelské rozhraní je skutečně intuitivní, v každém kroku víte, co máte dělat. Nutno Microsoft pochválit i za rychlost – Outlook.com je svižný.

Novy email.jpg  obrázky.jpg
 Psaní e-mailů bez zbytečností • přiložené obrázky můžete nechat před odesláním zmenšit, nebo je nechat uložit na SkyDrive a v e-mailu poslat jen odkaz na galerii

Perfektně je vyřešené odesílání obrázků. Do e-mailu můžete vložit libovolně velké originály, přičemž jedním klikem nastavíte, zda se mají odeslat zmenšeně, nebo jen formou odkazu na galerii uloženou na SkyDrive. Odkaz na galerii se přitom automaticky vytvoří ve formě vkusné mozaiky. Takto vytvořená složka se ve výchozím nastavení automaticky ze SkyDrive za měsíc smaže.

Obrázky Skydrive.jpg
Hromada velkých fotek v příloze, ale e-mail jen o velikosti pár kilobajtů – fotografie byly uploadovány na SkyDrive a odešle se jen odkaz. Adresát si může fotky prohlédnout, nebo všechny stáhnout.

Přílohy se vkládají klasicky, tedy výběrem z disku. Přetahování myší z Průzkumníka nebo rychlý výběr souboru ze SkyDrive zatím není možný. Standardně je vám nabídnuto psaní e-mailů v HTML formátu, není ale problém přepnout na prostý text.

 Outlook/Outlook zdenekvecera@outlook.com - Google Chrome (8).png Priorita.jpg
 Je libo smajlíky? • Nastavení formátu a priority

Docela vtipně působí Kontrola pravopisu. Jestli čekáte, že po kliku na horní volbu kontroly pravopisu proběhne korekce vaší zprávy, jste na omylu. Dočkáte se jen informační hlášky v následujícím znění: „Většina prohlížečů automaticky kontroluje pravopisné chyby. Vyhledejte slova označená červenými čárami a kliknutím pravým tlačítkem myši zobrazte návrhy. Při použití některých prohlížečů může být nutné stáhnout slovník.

Pravopis.jpg
Pravopis kontroluje prohlížeč, nikoli webový Outlook

Uklízíme

S přijatou poštou můžete zajímavě pracovat. Pokud z horního menu vyberete Uklidit, lze najednou všechny zprávy od odesílatele buď přesunout do libovolné složky, nebo smazat.

Outlook/Outlook  zdenekvecera@outlook.com - Google Chrome (4).png Outlook/Outlook - Google Chrome pravidla.png
 Úklid je třeba nejen doma, ale i v e-mailové schránce • Pravidla zpracují každý e-mail, chybí jen regulární výrazy

V Úklidu také najdete vytváření nových pravidel – automatické mazaní, přesouvání či přeposílání, pokud e-mail splňuje určitá pravidla. Pracovat můžete s adresou a jménem odesílatele, příjemcem či kopií, předmětem a přílohou zprávy.

E-maily můžete třídit do složek, které můžete libovolně vytvářet, a to včetně víceúrovňových podsložek. Kromě toho má služba i tzv. kategorie, které můžeme chápat jako štítky. Podle nich lze e-maily rychle filtrovat. Automaticky dostávají přiřazené kategorie e-maily s přílohami – v nabídce Rychlé zobrazení pak snadno vyfiltrujete e-maily s fotkami či dokumenty.

Funkce jsou totožné s těmi, které uměl dosavadní Hotmail. Ale vše je trochu přeuspořádané. Některé funkce díky novému designu objevíte, jiné budete hledat.

Více adres v jednom

V nastavení „Adresa pro odpovědi“ můžete určit zprávu, na kterou mají chodit případné odpovědi. Jestli máte více schránek, všechny zprávy můžete přijímat do jednoho Outlooku. A pokud by bylo potřeba, můžete z nich přes Outlook.com zprávy odesílat.

Outlook/Outlook - Google Chrome (3).png Nastaveni.jpg
Adresa pro odpovědi se může lišit od vaší e-mailové adresy • další nastavení stojí za prostudování 

Webový Outlook nabízí možnost rychlé tvorby aliasů, tedy dalších e-mailových adres, které budou směřovat do vaší schránky (zdě je můžete odfiltrovat do složek). Hodí se tak oddělit soukromý e-mail od e-mailu zadávaného v různých registracích atp. Není to ale nic nového, to uměl už starý Hotmail.

V „Písmo zprávy a podpis“ můžete zvolit výchozí písmo zpráv a osobní podpis, který se bude vkládat na konec každé zprávy.

Outlook/Outlook - Google Chrome podpis.png
 Podpisy můžete spravovat na samostatné stránce

Outlook.com podobně jako Gmail seskupuje zprávy do konverzací. Pokud to nemáte rádi, můžete seskupování vypnout v části „Seskupování podle konverzací a přednačítání zpráv“.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,