Google | Internet | Francie

Otočka ve velkém stylu: Google bude francouzským vydavatelům platit za zobrazování náhledů článků

Google ve čtvrtek 21. ledna podepsal dohodu s francouzskou aliancí L’Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), na jejímž základě bude vydavatelům platit za zobrazování náhledů odkazovaných článků. Informaci přinesla agentura Reuters, která odkazuje na blog francouzské pobočky.

Smlouva stanovuje zásady, podle nichž bude Google sjednávat samostatné licenční dohody s členy aliance, jejichž publikace jsou označovány jako „politické a obecné informace“. Tyto smlouvy mají zohledňovat podmínky stanovené zákonem a směrnicí Evropské unie.

Google bude platit

Dle dosavadních informací uzavřeli zástupci Googlu smlouvy se šesti francouzskými novinami a časopisy, včetně národních deníků Le Monde a Le Figaro. Podpisům předcházelo několik měsíců vyjednávání s vydavateli a agenturami, během kterých se řešilo, jak uplatňovat pravidla EU o autorských právech. Ta vydavatelům umožňují požadovat poplatek od online platforem, zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

Odměna, stanovená v licenčních dohodách mezi každým vydavatelem novin a Googlem, má být individuální. Bude založená na kritériích, jako je například příspěvek k politickým a obecným informacím, denní objem publikovaných článků nebo velikost internetového publika.

Google a APIG neuvádějí, kolik peněz by mohlo být podle dohody rozděleno členům aliance, mezi které patří celostátní i regionální vydavatelé. Nebyly zveřejněny ani konkrétní podrobnosti o tom, jak se bude počítat odměna dle stanovených kritérií.

Nechtělo se mu, ale bude muset

Provozovatel největšího vyhledávače na světě zpočátku bojoval proti myšlence platit vydavatelům za přebírané úryvky. Jeho hlavním argumentem byla nesporná skutečnost, že odkazované webové stránky těžily z provozu, který na ně Google přiváděl. Google v jednom okamžiku dokonce zcela odstranil náhledy článků francouzských novin ze své služby Zprávy.

Google nyní jedná s dalšími francouzskými celostátními a regionálními deníky a časopisy, včetně tiskové agentury Agence France Press (AFP). V tomto směru hodlá do konce roku 2021 dosáhnout rámcové dohody s tiskovou lobby v zemi. Smlouva s francouzskými novinami zahrnuje využití nového licenčního programu Google News Showcase pro odměňování vydavatelů.

Prezident Alliance de la Presse d'Information Générale Pierre Louette v prohlášení uvádí: „Po dlouhých měsících jednání je tato dohoda důležitým krokem, který znamená účinné uznání autorských práv vydavatelů tisku a zahájení odměňování digitálními platformami za využívání jejich online publikací.“

Diskuze (13) Další článek: Kanaďan si postavil „jetpack“ pro vysokorychlostní bruslení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,