Phishing

Otestujte se, zda poznáte phishingové e-maily. Google a Jigsaw vytvořily kvíz

Jestli existuje nějaká schopnost z oblasti kyberbezpečnosti, kterou by měl disponovat opravdu každý uživatel internetu, tak je to rozpoznávání phishingových e-mailů. Je sice již rok 2019, ale praktika stále žije bohatým životem. Jak na tom jste, a zda takové emaily dokážete rozpoznat, to si můžete vyzkoušet v novém kvízu od Googlu a jeho think tanku Jigsaw.

„Phishing je zdaleka nejpoužívanější forma kyberútoků,“ vysvětluje Jigsaw v blogovém příspěvku, který kvíz doprovází. „Jedno procento všech e-mailů, které jsou dnes rozeslány, jsou pokusy o phishing,“ dodává, proč je důležité se tématu věnovat.

Kvíz má celkem osm otázek, ve kterých je před člověka postaven vzor e-mailu, u kterého musí rozhodnout, zda je vytvořen tak, aby z vás vylákal hesla a citlivé informace, nebo ne. Nejsou to přitom vymyšlené e-maily, všechny vycházejí v případů, ke kterým opravdu došlo.

Nejdříve člověk musí zadat jméno a e-mail, aby kvíz a předložené exempláře vypadaly realisticky. Ani jedno nemusí být reálné, jde jen o to, aby na příkladech byl uvedený adresát.

Pak již začnou jednotlivé příklady. Jestli jde o útok, můžete rozeznat pomocí klasických pouček - například přejetím kurzoru přes odkaz a nahlédnutím, zda přiložené URL vypadá legitimně. Když na něj kliknete, nic se nestane, jsou to jen ukázky. Ale v reálu by člověk u e-mailu, u kterého má pochybnosti, nikdy neměl bezhlavě klikat na žádné odkazy.

Dobré je také prohlédnout si hlavičku a podívat se, kdo e-mail odeslal. U phishingových e-mailů jsou často drobné záměny písmen, aby odesílatel vypadal jako reálná firma. Všechny tyto fígle vám Google v kvízu vysvětlí, takže nejde jen o hádání, má to i vzdělávací aspekt.

Jigsaw je experimentální inkubátor dříve operující pod jménem Google Ideas. Aktuálně spadá pod mateřskou společnost Googlu Alphabet a jeho cílem je zabývat se geopolitickými problémy v technologické sféře. V minulosti vytvořil například open-source nástroj, který má novinářům pomáhat s využíváním VPN nebo software, který na internetu hledal potenciální příznivce ISIS.

Diskuze (11) Další článek: Vrstev přibylo, cena spadla: Do obchodů přichází nové SSD Samsung 970 Evo Plus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,