Internet | USA | Síťová neutralita

Otcové internetu se bouří proti Trumpovi a jeho FCC: Nerozumíte, jak funguje internet

Tento čtvrtek se v zámoří koná klíčové hlasování, které by mohlo zvrátit dosavadní pravidla síťové neutrality v USA. Ta jsou přitom relativně mladá – tamní telekomunikační úřad FCC je schválil během úřadování Baracka Obamy.

Donald Trump však na síťovou neutralitu hledí spíše s opovržením a republikáni obecně argumentují, že se jedná o přílišný zásah do svobody podnikání internetových operátorů.

Proti tomuto zjednodušování situace se nyní v otevřeném dopisu ostře ohradily klíčové osobnosti historie internetu a World Wide Webu a FCC jasně napsaly: „Nerozumíte, jak funguje internet.“

371033650
Nerozumíte, jak funguje internet, varují americké úředníky a zákonodárce tvůrci internetu a webu a další klíčové osobnosti

Obecně vzato, síťová neutralita má zajistit to, aby internetový operátor s internetovou přípojkou nakládal stejným způsobem jako energetická společnost s tou elektrickou. A stejně jako je jen jedna elektřina (nu, je to složitější – viz noční proud aj.), měl by být i jeden internet.

Zákazník by tedy měl platit třeba za internet s parametry 100/100 Mb/s a operátorovi by mělo být úplně jedno, co jeho infrastrukturou protéká. Právě za to bojují třeba Tim Berners-Lee, Vint Cerf nebo třeba Steve Wozniak, kteří dopis také podepsali.

Odpůrci síťové neutrality se naopak domnívají, že internetová přípojka je produkt jako každý jiný, a tak mohou operátoři nabízet omezené služby, přičemž plně otevřený internet by byl pouze exkluzivní a tedy i nejdražší službou.

Ostatně o něco podobného se čas od času pokoušejí i tuzemští mobilní operátoři, ačkoliv v rámci EU máme platnou legislativu, která by měla zajišťovat síťovou neutralitu alespoň v její základní podobě.

Pokud by síťová neutralita padla, operátor by vám mohl nabídnout třeba balíček Sociální sítě, který by zpřístupnil plnou rychlostí jen Instagram a Facebook a vše ostatní by bylo přiškrceno podobným způsobem, jako když spadnete do FUPu. Pokud byste tedy chtěli třeba Netflix, museli byste si připlatit třeba za hypotetický balíček Filmy & seriály atd.

Tímto by se internet skutečně zcela změnil a stejně tak byznys tvůrců obsahu, protože na stránky nějaké nové služby byste se vůbec nemuseli dostat, protože byste neměli adekvátní paušál, případně by to bylo velmi pomalé (škrcené politikou operátora).

Boj proti síťové neutralitě tedy může mít ničivé následky a není v zájmu naprosto žádného surfaře a internetového podnikatele, aby podobné nápady jakkoliv podporoval.

Diskuze (43) Další článek: Michael Dell: umělá inteligence bude mít pozitivní vliv na lidstvo, vždy se ale bude lišit od člověka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,