OstroSoft Internet Tools 5.3: Sada nástrojů pro síť a Internet v jednom

Pokud se o Internet zajímáte o něco hlouběji, jistě vám něco říkají nástroje Traceroute, Ping, skenery portů a další podobné. Dnes vám představíme program OstroSoft Internet Tools 5.3, který je velice podařeným řešením typu „vše v jednom“ jehož schopnosti ocení především systémoví administrátoři, profesionálové zabývající se zabezpečením sítě a pokročilí uživatelé, kteří chtějí mít přehled o síti a Internetu.
Díky mnoha funkcím můžete kromě jiného například najít bezpečnostní díry a provést jejich zajištění. Autoři programu upozorňují na skutečnost, že aplikace není určena pro hackerské aktivity, útoky na počítačové sítě a další podobné akce, jež jsou v rozporu se zákonem (kolik lidí ji ale k tomuto účelu zneužije je věc druhá...).

Ovládání programu

V menu Options je možné nastavit základní vlastnosti aplikace jako je minimalizace do ikony vedle ukazatele času, zobrazování a změna tlačítek na panelu nástrojů, automatická kontrola nové verze programu a mazání historie.

Jednotlivé funkce jsou roztříděné do tří položek menu a jsou snadno přístupné i přes panely nástrojů. Jednotlivé součásti si nyní stručně představíme

Tools (nástroje)

  • Scan Wizard - provede skenování portů a zjistí jaké služby běží na jednotlivých stanicích. Kliknutím na položku dostanete další informace jako je číslo portu, typ protokolu, název služby, její popis a doba odezvy. Skenovat lze celou doménu, rozsah IP adres v zadaném rozmezí nebo konkrétní počítač.
  • Domain Scanner - po zadání jména nebo IP adresy a čísla portu stačí stisknout tlačítko Scan a během okamžiku dostanete jako výsledek seznam IP na kterých je otevřený vámi zvolený port (tak lze například zjistit na kterých počítačích v doméně běží spuštěný www server). Přes kontextové menu lze pak získat další informace o jednotlivých počítačích.
  • Port Scanner - proskenuje porty na daném počítači a vypíše seznam spuštěných služeb na těchto portech. Dvojklikem na položku spustíte program, který umí se službou pracovat (například pro FTP je připraven jednoduchý FTP klient, pro www prohlížeč zdrojového kódu HTML stránek atp.).
  • Ping - pošle čtyři pakety na daný počítač a měří dobu odezvy. Z ní pak počítá ztrátovost paketů, minimální, maximální a průměrnou dobu odezvy.
  • Traceroute - vypíše přes jaké servery putují pakety mezi vašim a cílovým počítačem, jejich jména, IP adresy a dobu odezvy.
  • NS Lookup - zjistí z DNS serveru informace o zadané doméně.
  • Host Resolver - umí převádět jmennou adresu na IP adresu a naopak.
  • Netstat - seznam všech aktivních připojení k počítači včetně čísla portu, který je pro připojení použit, IP adresy a portu vzdáleného počítače a stavu připojení.
  • Network Info - zjistí z databáze ARIN informace o zadané síti.
  • Local Info - vypíše podrobný popis síťového nastavení počítače. Kromě jména, doménového jména, IP adresy, jména právě přihlášeného uživatele a názvu domény zjistí používanou a nejvyšší podporovanou verzi Winsock a všechny sdílené síťové prostředky (disky a tiskárny) včetně jejich přesného umístění.

    Accessories (příslušenství)

  • Finger - informace o zadaném uživatelském jménu na vzdáleném počítači.
  • FTP Client - velice prostý program dovolující základní operace jako je stahování a upload souborů z/na FTP server.
  • HTML Source Viewer - prohlížeč zdrojového kódu HTML stránek.
  • Ph Client - program pro práci s tzv. "telefonním adresářem" uloženém na některých serverech. V Česku patrně tuto službu nevyužijete.
  • Simple Services - spojuje několik služeb do jednoho rozhraní. Pomocí tohoto programu můžete například zjišťovat čas na serveru (funkce musí být samozřejmě podporována).
  • TCP Client - dovoluje ustavit spojení a komunikovat s jakoukoli službou přes protokol TCP (například SMTP, POP, IRC a další).
  • WhoIs Client - položí dotaz některému z volitelných WhoIs serverů. Tyto servery poskytují mimo jiné informace o doménách, jejich vlastnících, technických správcích atp.
Watchers ("hlídači")

Connection Watcher - vypisuje v reálném čase seznam aktivních připojení k počítači. Host Watcher - pomocí funkce Ping kontroluje v zadané periodě stav spojení mezi lokálním a libovolným počtem vzdálených počítačů (užitečné pro sledování zda jsou dané počítače připojené k síti a jsou dostupné). Service Watcher - kontroluje v určené periodě zda jsou na vzdáleném počítači aktivní vybrané služby a zobrazuje dobu odezvy (tím například můžete sledovat funkčnost www serveru atp.). Mailbox Watcher - jednoduchá kontrola počtu zpráv ve vybraných schránkách a rychlosti odezvy poštovního serveru. HTML Page Watcher - praktický program testující rychlost odezvy www serveru a kontrolující, zda byla změněna www stránka na zadané adrese. Tímto způsobem můžete snadno a rychle kontrolovat aktualizace často navštěvovaných webů. Samozřejmostí je možnost spuštění více služeb současně v jednom okně programu, takže můžete velice snadno monitorovat vše, co potřebujete, bez nutnosti přepínat mezi několika okny.

Jedná se o skutečně komplexní nástroj s velice širokou škálou funkcí, jehož vlastnosti ocení především profesionálové, nicméně některé funkce jistě přijdou vhod i méně pokročilým uživatelům. K plnému využití všech nabízených možností je ale nezbytná alespoň základní znalost sítí a protokolu TCP.

Licence: Shareware (ve zkušební verzi nelze měnit některé parametry, ukládat výstupy a zaznamenávat události), registrační poplatek činí 30 USD Minimální a doporučené požadavky: operační systém Windows 95/98/NT/2000, procesor Pentium 133 MHz (doporučeno Pentium 200 MHz nebo vyšší), 32 MB operační paměti (doporučeno 64 MB nebo více), 20 MB volného místa na pevném disku, jakýkoli typ síťového připojení přes TCP/IP. Pod Windows NT/2000 je doporučeno spouštět aplikaci pod administrátorským účtem. Webová stránka: http://www.ostrosoft.com/ Download Velikost: 4,77 MB

Diskuze (7) Další článek: Windows XP budou používat v kampani písničku od Madonny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,