Osmiprocesorové Xeonové servery jsou na světě

Trvalo to příliš dlouho, ale pozdě určitě není – konkurenční platforma Unixu si hodně polepšila.
Došlo k tomu až na konci srpna letošního roku při prakticky simultánním ohlášení výrobců „velké čtverky“: na trh jdou první osmiprocesorové servery s Pentiem III Xeon, disponující slušně se škálujícím výkonem při růstu počtu procesorů. Výkonnost těchto strojů opět podstatně zvedne historickou laťku „pécéček“; faktem ale je, že osmiprocesorový server už nemá s pécéčkem mnoho společného – ani nízkou cenu ne. Konkurentem mu jsou high-end unixové servery, takže firmou, která je jimi nyní nejvíce ohrožena, je samozřejmě Sun Microsystems.

Při přípravě těchto serverů si zřejmě nejvíce vytrpěl Compaq: spolu s Intelem tento standard vyvíjel a kvůli tomu také vynechal v produkci důležitý mezistupeň, osmiprocesorové servery s čipem Pentium Pro a vsadil na to, že brzy budou osmiprocesorové Xeony. To se ale ukázalo jako chybné, protože vývoj této technologie se silně opozdil (trval tři roky!) a Compaq v mezičase utrpěl šrámy zejména od Dellu a HP. Nyní ale může naopak Compaq získat, protože má podle všeho výrazný technologický náskok – jeho osmiprocesorové Xeonové servery mohou být výrazně lepší než konkurenční (což ale například Dell vehementně popírá).

Živě komentuje: právě vývoj víceprocesorových serverů ukázal, že „život s Intelem“ není vždycky růžový. Partner totiž trpí víc než Intel: pokud se spolehne, že v určité době budou na trhu kupř. čtyřprocesorové architektury, přizpůsobí tomu svůj vývoj a marketing – a pokud nejsou, je okamžitě o míli za svým konkurentem. Intel tento problém nemá, protože když se mu nepodaří včas dokončit čipset a další architekturu pro čipy Xeon, tak místo toho prodává Pentium Pro – akorát jinému výrobci. Pochopitelně i Intel s nevrlostí sleduje, o jaký kus je před ním se servery například Sun Microsystems, ale jeho život s tím nestojí a nepadá. Nicméně osmiprocesorové servery budou také současně znamenat další silný argument pro operační systém Windows NT a pro jeho nástupce Windows 2000 v letitém sporu Microsoftu vs. unixové platformy.

Váš názor Další článek: System Management Server 2.0

Témata článku: , , , , , , , ,