Osm nejúspěšnějších open source projektů v dějinách

Jaké jsou podle vás nejúspěšnější open source projekty v dějinách? Tuto otázku si položili autoři z webu Royal Pingdom a zároveň i my. Jak by tedy mohl vypadat pomyslný žebříček?

Na webu Royal Pingdom se objevil zajímavý žebříček osmi nejúspěšnějších open source projektů v dějinách. Na prvním místě se logicky umístil Linux následovaný distribucí Ubuntu, BSD, databázovým serverem MySQL, Apachem, Firefoxem a redakčním systémem Wordpress.

Ačkoliv jsou podobná srovnání nadmíru subjektivní, pokusil jsem se o něj i já.Royal Pingdom totiž nevzal na vědomí kancelářský balík OpenOffice.org a další software.

Linux

Na stařičkém Minixu postavený systém za pár roků oslaví dvacetileté výročí, patří tedy k těm nejmladším velkým operačním systémům. Na desktopy si hledá cestu již od konce minulého století, zatím se mu to ale daří spíše sporadicky. Jeho silnou parketou jsou nejrůznější elektronická zařízení od multimediálních přehrávačů po netbooky a pak především servery všeho druhu, kde v posledních letech téměř dokonale vytlačil příbuzný ale konkurenční Unix a BSD. Ostatně podobný osud potkal tyto systémy i mezi superpočítači, kde dnes také kraluje Linux a o zbytky se dělí Unix, Solaris a Windows HPC od Microsoftu.

Apache, PHP a MySQL

Svatá trojice první i druhé generace webu. Bez tohoto webového a databázového serveru a jazyka PHP by dnes World Wide Web nevypadal tak jak vypadá, nulové počáteční náklady totiž daly život milionům webů. Některé z nich zanikly, jiné naopak vydělávají – příkladem budiž třeba populární Facebook a u nás pro změnu teenagerovská komunitní síť Líbímseti.cz.

Firefox

Kdysi to byl Phoenix a Firebird, díky autorským sporům se z něj ale nakonec stala panda červená – nebo ohnivá liška chcete-li. Tržní podíly Firefoxu neustále rostou, a tak se zdá, že má globální prvenství během několika let více než jisté. Jeho komunita uvedla v praxi sílu „virálního marketingu“ a z původní odlehčené alternativy pro balík Mozilla se stala vlajková loď mezi desktopovými open source programy.

phpBB

Když se řekne „webové diskusní fórum“, nejednomu z vás se jistě vybaví phpBB. Z tohoto systému se během let stala prakticky norma a nejsnazší cesta pro každého, kdo chce na své doméně provozovat webové fórum. Využívá ho jak naše Superfórum.cz, tak drtivá většina podobných služeb včetně undergroundových databank filmů, muziky aj.

Wordpress

Co platí o webových diskuzích, lze téměř identicky naroubovat na redakční systém pro blogy – Wordpress. Během několika posledních let se dříve spíše okrajový systém vypracoval mezi naprostou špičku a stal se zároveň jedním z nejrozporuplnějších redakčních systémů. Zatímco jedni na něj nedají dopustit, druzí kritizují jeho nízké výkony a další chyby.

OpenOffice.org

Kde jsou ty doby, kdy tento kancelářský balík neuměl česky a skutečně se jednalo jen o nový kabát pro StarOffice, ze kterého ostatně vychází. Verze 1.x se stala legendou mezi úzkou skupinou fanoušku, „dvojka“ se pak otevřela masám a z OpenOffice.org se stal hlavní protivník komerčního Microsoft Office. Okolo OpenOffice.org také vznikla komunita, která má na svědomí novou dokumentovou ISO normu ODF – Open Document Format. I když je OO.org často kritizován pro svůj management vývoje a klíčová rozhodnutí, přesto lze bez nadsázky říci, že během několika let Microsoftu docela zatopí a stlačí ceny Office pro domácnosti a studenty ještě více než je tomu tak dnes.

Máte odlišný názor, nebo vás do očí bije absence jiného open source projektu? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem

Diskuze (93) Další článek: Bing, nový vyhledávač Microsoftu, je online. Ohrozí Google?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,