Hardware | Procesory | AMD | Ryzen

Osm jader v procesoru už je málo, AMD příští rok vyrukuje minimálně s deseti

AMD z kraje tohoto roku ohlásilo, že procesory architektury Zen 2 jsou hotové a vydání proběhne v prvním kvartálu roku 2019. Nyní se pouze čeká na odladění 7nm výroby v továrnách Global Foundries. Díky značnému posunu ve výrobním procesu ze stávajících 12 nm navýší AMD počet jader až na 16 v jednom modulu, upozornil WccfTech.

Šestnáctijádrový čip v možnostech nového výrobního procesu při zachování stejně velkého čipu rozhodně je. Dle střízlivějších odhadů se počet jader zvýší na 10–12 a maximálních 16 jader na jeden čip bych u první generace 7nm procesu očekával spíše v serverových procesorech EPYC, nebo až v roce 2020 u aktualizované generace.

K navýšení počtu jader ale rozhodně dojde, protože ohlášený EPYC na příští rok má mít minimálně 48 nativních jader, což při počtu 4 čipů pod IHS znamená, že jeden čip bude mít aktivních 12 jader. Proto se dá očekávat, že do soketu AM4 by mohlo AMD pustit 10–12 jádrové procesory také. Dávalo by to smysl, protože AMD uvedlo nativní osmijádra už s první generací Ryzen v roce 2017 a tento rok hodlá Intel vydat do soketu 1151 nativní osmijádro také.

Pokud si chce AMD zachovat náskok v počtu jader pro klasický desktop, bude muset s další generací opět na Intel trošku přitlačit, čehož by vydáním 10–12 jádrových procesorů docílil.

Ohledně plánů AMD rovněž zaujala neoficiální informace, že procesory Zen 5 poskočí rovnou na 3nm výrobní proces, namísto již dříve ohlášeného 5nm. Co na tom je pravdy se ale dozvíme nejdříve za dva roky, teď je aktuální zavádění 7nm výroby. Co ale asi hodně majitelů desek se soketem AM4 potěší, že všechny nové procesory budou s tímto soketem kompatibilní, nebude tedy nutné kupovat novou základní desku.

Diskuze (45) Další článek: Google Lens funguje v dalších pěti evropských jazycích, česky ale pořád ne

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,