Osm desek pro Intel s integrovanou grafikou

Základní desky s integrovanou grafikou jsou stále oblíbenější pro svou spotřebu a na řadu nasazení slušný výkon.

Doba, kdy integrované grafiky stačily jen na 2D aplikace, je už konečně pryč. S příchodem Windows Vista a jeho prostředí Aero na integrované grafiky vzrostly požadavky a prakticky na všech si dnes zahrajete některé z méně náročných či starších her. Všechny námi testované grafiky již podporují rozhraní DirectX 9.0c a na všech vám také zmíněné prostředí Aero plynule poběží. Velmi mile nás překvapil výkon grafického jádra ATI Radeon X1250, které v testech dopadlo mnohem lépe, než samostatná grafická karta ATI Radeon X300. Také s kompatibilitou ve hrách neměla na rozdíl grafik Intel problém (na nich jsme nespustili hry Half-Life 2 a Splinter Cell).

cip_DSC07846.jpg cip_DSC07850.jpg

Nástup HDMI na základní desky

Velmi důležitý je také počet konektorů, které deska obsahuje. Z tohoto pohledu je největším lákadlem novinka v podobě ATI Radeonu X1250 na čipové sadě ATI Xpress 1250 a základní desce Abit Fatal1ty F-190HD s D-Sub, DVI-D i HDMI výstupem s podporou HDCP. U ostatních desek se setkáte jen s D-Sub konektory, pouze Asrock nabízí i DVI-D. Přitom u základních desek AMD je výskyt digitálních DVI konektorů nebo dokonce S-Video či kompozitních výstupů celkem běžný. Navíc nové čipové sady ATI Radeon X1250 a Intel G33 rozhraní DVI a HDMI podporují, pouze je výrobci (zde Asrock a MSI) nevyvedli do zadních konektorů.

U všech desek šla v BIOSu nastavit velikost grafické paměti, a to v rozsahu od 32 až u ATI Radeonu X1250 do 512 MB. My jsme grafiky testovali s nastavenými 128 MB paměti, což považujeme obecně za optimální hodnotu. Její zvýšení už nemělo na grafický výkon vliv, pouze tím ztratíte více operační paměti.

barcelona006.png barcelona007.png
3DMark03 a 3DMark05 (1 024 × 768)
Call Of Duty a Wolfenstein:E.T. (1 280 × 1 024)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,