OS X 10.9 Mavericks: nový systém pro Macy a MacBooky

Apple zveřejnil finální verzi nového operačního systému OS X Mavericks (10.9) pro počítače Mac a MacBooky. Co přináší nového se dozvíte v podrobné recenzi.

Rozšířená oznámení

Notifikace se poprvé představily v Mountain Lionu, v Mavericks lze z oznámení například rovnou odpovědět aniž byste museli přepínat do aplikace, přijmout hovor přes FaceTime a v případě emailu můžete rovnou smazat třeba nežádoucí poštu, kterou poznáte už z předmětu a textu.

 2013-10-06 v 21.55.25.png  2013-10-06 v 21.55.30.png
Připojit lze nově například i Linkedin

Oznámení z různých webů si můžete přihlásit stejně jako v případě jiné aplikace a pokud chcete, můžete mít zmeškaná oznámení ukázaná už v zamykací obrazovce – OS X vše dokáže stáhnout i když je systém uspaný.

Safari a iCloud klíčenka

Safari coby základní prohlížeč v OS X postavený na Webkitu se dočkal velké spousty novinek, kromě výrazného zvýšení výkonu v Javascriptu a zmíněného snížení a optimalizace spotřeby, má také přehled nejnavštěvovanějších stránek.

 2013-10-06 v 12.56.17.png  2013-10-06 v 12.57.32.png
Nové Safari přidává několik nových funkcí, vše se opět točí kolem nízké spotřeby a vyšší rychlosti

Na levé straně je kromě panelu pro uložení k pozdějšímu čtení i přehled z napojeného Twtitteru, ve kterém se zobrazují veškeré tweety s odkazy, které se vám rovnou otevírají a můžete číst vše plynule dolů a Safari postupně mezi tweety s odkazy přepíná.

 2013-10-06 v 21.49.45.jpg
S napojením na Twitter lze pohodlně číst tweety s odkazy na články

Se Safari úzce souvisí i iCloud klíčenka, která synchronizuje hesla, přihlašovací údaje a kreditní karty ke všem aplikacím a webům napříč zařízeními a dokonce za vás dokáže vytvořit bezpečná a dlouhá hesla.

 2013-10-06 v 21.50.25.png icloud_keychain_password_2x.jpg

Diktování hlasem

Funkce pomocí diktování hlasem je sice stále dostupná pouze pro angličtinu a několik dalších jazyků, ale oproti verzi v Mountain Lionu lze tuto funkci používat i v offline režimu bez připojení k internetu. Nutností je ale předem stáhnout balík o velikosti přibližně jeden gigabajt.

A jak je na tom kvalita přepisu? Jak můžete vidět na videu, funguje opravdu velmi dobře a není ani nutné nějak speciálně „správně“ vyslovovat. Rychlé zpětné opravy ukazují na rozpoznávání i významu ve větách a mluvit lze „běžně“ bez většího omezení. Samostatná inteligentní Siri ale v OS X Mavericks dostupná není.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,