Origami Project - nadšení nebo zklamání?

Projekt Origami je už několik dní venku a zatím byl přijat spíše s rozpaky. Mnozí očekávali superpřístroj, ale výsledek není zas tak úžasný, jak se předpokládalo. Zřejmě za to mohou možná právě i přehnaná očekávání. Co tedy vlastně je a není Origami neboli Ultra Mobile PC?

UMPC se představuje

Projekt Origami byl nejprve v tichosti představen na webu. Slovo "představen" však není úplně to pravé, spíše byla rozjeta tajemná kampaň v podobě trojice flashových animací, které slibovaly ledacos. Nicméně bylo jasné od počátku, že za vším stojí Microsoft a poměrně rychle také prosákly informace (a videa) o tom, že se jedná o jakýsi druh mobilního počítače. Pokud jste náhodou o Origami ještě neslyšeli a chcete vidět ještě zpětně zmiňované animace, navštivte stránky projektu. Oficiální stránky na webu Microsoftu pak naleznete zde.

Před několika dny na CeBITu pak byl tento koncept ultra mobilního PC konečně představen veřejnosti v podobě reálných produktů. Tím oficiálně úplně prvním má být Samsung Q1. Operačním systémem je celkem podle předpokladu Windows XP Tablet Edition. Samotný přístroj má dotykový displej s rozlišením 800x480 bodů a pohání jej procesor Intel Celeron M ULV 900 MHz. V přístroji najdeme dále pevný disk o kapacitě 20 až 60 GB. U podobného přístroje hrají pochopitelně klíčovou roli i rozměry, které jsou v tomto případě 227,5 x 139,5 x 24,5-26,5 mm. Hmotnost přístroje je 779 g. Má dva 2W reproduktory, výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon. Má zabudován ethernetový port (10/100), Wi-Fi standardu 802.11 b/g a Bluetooth. Obsahuje dále čtečku CF karet, dva USB porty a VGA výstup. Podle specifikace má vydržet na standardní baterie celkem 3,5 hodiny. Při pouštění DVD filmu (prostřednictvím externí doplňkové mechaniky) pak klesá výdrž na pouhou 1 hodinu a 40 minut. Ano, je to tak, běžný film tak ani nedokoukáte celý.



Samsung Q1

Druhý kousek konceptu UMPC byl od společnosti Asus a nese označení R2H. Ten je vizuálně modelu Q1 velmi podobný, ale váží 920 g. Má totiž navíc navigační systém GPS a také čtečku otisků prstů.



Asus R2H

Jak je vidět z popisu obou přístrojů, jednotlivá výbava se může drobně lišit a "specifikace" Microsoftu je poměrně volná. Kromě operačního systému, kterým jsou zmíněné Windows XP Tablet PC Edition 2005 by měl přístroj obsahovat 7" (či menší) dotykový displej, minimální rozlišení by mělo být 800 x 480 bodů a vážit by měl do jednoho kilogramu. Pro spojení se světem by měl přístroj obsahovat Wi-Fi a Bluetooth.

Je to opravdu taková bomba?

Když už jsme si pověděli o technické specifikaci konceptu UMPC, zbývá se pozastavit nad otázkou, co vlastně podobný přístroj může uživateli nabídnout a zda má vůbec šanci na úspěch? Microsoft chtěl přijít s konceptem mobilního PC, který by vytvořil zcela novou kategorii a spadal někam do prostoru mezi ultralehkými notebooky a PDA. To všechno navíc z relativně levných komponent, aby výsledná cena nebyla přehnaná díky "hypermoderním" technologiím. První ohlasy jsou však poměrně kritické. Přístroje nejsou zrovna levné, cena se pohybuje kolem 1 tisíce dolarů. Přibližuje se tak některým notebookům (řeč je teď o lehkých noteboocích, ne "low-endových" modelech na hranici 20 tisíc korun). Hmotnost kolem 1 kilogramu taky není zcela zanedbatelná, pokud si máte s podobným přístrojem "hrát" poněkud déle a zacházet s ním jako s mobilním "zápisníkem". Co je však skoro největším zklamáním je pak výdrž na baterie, která je proti původnímu očekávání (optimisté hovořili až o 8 hodinách) nízká.

Odborníci se shodují na tom, že celkový koncept má něco do sebe, ale první verze produktů nejsou ještě to "pravé ořechové". Zákazníci jsou velmi citliví zejména na cenu a ta by měla spadnout nejméně na úroveň 500 dolarů (a to je ještě řeč spíše o zahraničí, průměrný český zákazník na to bude mít ještě jiný názor). Velice klíčová pak bude již zmiňovaná výdrž na baterie, která se prostě musí zlepšit. Propagovat přístroj mimo jiné tím, že dokáže přehrávat video, ale přitom nevydrží tak dlouho, aby jste si mohli pustit dvouhodinový film z DVD, to není úplně ideální. V neposlední řadě pak budou důležité speciálně optimalizované aplikace pro tento typ přístroje, které mohou funkčnost a přijetí zákazníky velmi ovlivnit.

Zdroje: Intel, Microsoft, Origami Project, Cebit.Živě

Diskuze (57) Další článek: Uvedení Sony PlayStation 3 se odkládá na listopad

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,