Orb - vaše multimediální soubory vždy po ruce

Představte si, že ke svým obrázkům, hudbě či videu, které máte uložené doma na svém počítači, máte přístup odkudkoliv jen prostřednictvím webového prohlížeče. A to vše navíc velmi jednoduše bez složité konfigurace. Přesně tohle umí služba s tajemným názvem Orb.

Jak Orb funguje a co umí

Související odkazy

Slovník
online
server
streaming

Celý princip fungování této aplikace je velmi jednoduchý. Aplikace Orb, kterou si nainstalujete na svůj počítač, vám z vašeho domácího stroje vytvoří multimediální centrum, které dokáže vysílat audio či video data do celého světa. Když necháte počítač běžet, můžete se na něj pak odkudkoliv po celém světě připojit prostřednictvím webových stránek Orb. Po přihlášení bude navázáno bezpečné šifrované spojení mezi webovým prohlížečem a vaším vzdáleným počítačem doma. Prostředníkem bude samozřejmě server Orb, takže lze tento systém provozovat i v případě, že má váš domácí počítač neveřejnou IP adresu.

Po úspěšném navázání spojení pak vidíte přehledné webové rozhraní, ve kterém už jen procházíte vaší domácí multimediální knihovnu téměř stejně, jako kdybyste seděli u vašeho počítače. Samozřejmě nevidíte celý disk, ale jen to, co jste si po instalaci programu na vašem domácím počítači přidali ("povolili sdílení") do jednotlivých kategorií médií.

Obrázky pak vidíte přímo na webu, audio či video soubory jsou online streamovány a přehrávány pomocí přehrávače, kterým dané zařízení, u kterého sedíte, disponuje. Teoreticky to může být nejen jiný počítač, ale libovolné zařízení, které je schopné provozovat webový prohlížeč. Samozřejmě pro přehrávání hudby či videa musí být též náležitě multimediálně vybaven, ale pro prohlížení obrázků by vám teoreticky mohl stačit i chytřejší telefon či PDA s přístupem na Internet a prohlížečem.

Jak na to, systémové nároky

Nejprve si vytvoříte účet na serveru Orb. Registrace je opravdu jednoduchá, po zadání několika obligátních údajů si zvolíte své přihlašovací jméno a heslo. Tím je první fáze skončená a nyní je potřeba stáhnout samotnou aplikaci, která má přibližně 16 MB.

Druhým krokem je instalace této aplikace. Zde vidím největší slabinu celého systému. Ačkoliv přistupovat přes web můžete k vaší multimediální knihovně prakticky čímkoliv bez ohledu na operační systém či platformu, váš domácí počítač, který bude fungovat jako jakýsi server, musí mít operační systém Windows XP (Home či Professional) s SP2, případně Windows XP Media Center Edition 2004 nebo 2005. Na starších Windows aplikace bohužel neběží.

Po úspěšné instalaci se vám vpravo dole na hlavním panelu objeví zelená ikonka programu Orb. Nastavení není vůbec složité a má prakticky jen 4 záložky. Na první nastavujete TV (viz dále), na druhé záložce Media přidáváte či ubíráte adresáře do kategorií Video, Hudba či Obrázky. Na třetí záložce můžete povolit automatickou aktualizaci programu (pro případ, že chcete cestovat po světě hodně dlouho a chcete mít na svém "serveru" vždy nejnovější verzi) a můžete povolit spuštění aplikace i jako služby bez nutnosti být přihlášen. Pokud si tedy nastavíte v BIOSu počítače automatické zapínání počítače po výpadku proudu, může váš multimediální "server" běžet opravdu neustále a téměř nic ho nezastaví. Na poslední záložce pak můžete přidat i další uživatele, kteří mohou mít přístup do vaší knihovny. Tolik tedy k samotnému programu. Kromě jeho vypnutí už samotná aplikace nenabízí nic dalšího a vše se děje "v zákulisí".

Vstupujeme do knihovny

Počítač nám tedy doma běží, do systému jsme nasdíleli příslušné adresáře s hudbou, obrázky či videem a nyní tedy již můžeme do naší knihovny odkudkoliv vstoupit. Po přihlášení na stránkách my.orb.com (opět připomínám, že spojení je šifrované) si nejprve prohlížeč v rychlosti ověří kvalitu a rychlost připojení vašeho domácího počítače (asi je zbytečné připomínat, že čím lepší připojení, tedy hlavně upstream, bude váš domácí počítač mít, tím lépe) a hned poté se dostaneme do jednoduchého webového rozhraní.



Přehledné a jasné rozhraní rozdělené na jednotlivé kategorie

Na obrázku vidíte celkem šest záložek. První úvodní záložka je takový souhrn toho, co v knihovně máte pro rychlý přehled. Druhá záložka TV je pro vás zajímavá v případě, že váš domácí počítač je vybaven TV tunerem. Podporovaný seznam zařízení je k dispozici na stránkách výrobce a kromě klasických TV karet jsou to i karty DVB-T, settopboxy a podobně. Ano, tušíte správně, pokud máte podporovaný hardware, váš počítač může streamovat živě i televizní vysílaní. Na druhém konci světa tak můžete sledovat české kanály. Záleží samozřejmě na rychlosti připojení (obou stran) a také na výkonu počítače, protože online streamování není zrovna nenáročné (pochopitelně záleží na kvalitě).

Záložky Video, Photo a Audio jsou pak již svým názvem všeříkající. Video i Audio soubory jsou opět živě streamovány v kvalitě dle detekované rychlosti (zobrazuje se ve spodní části stránky). Na výběr máte mezi formáty Windows Media, Real Media nebo 3GP. Systém si vybere dle možností sám, můžete však ručně zvolit v nastavení (viz dále), čemu dáváte přednost. Obrázky jsou pak přístupné bez problému okamžitě v podobě běžné webové galerie.

Poslední záložkou jsou Add-Ons. Zde je zajímavý zejména přístup k bookmarkům prohlížečů, které máte na domácím počítači nainstalovány (funguje bez problému Internet Explorer i Firefox, jiné prohlížeče jsem netestoval). Kdekoliv tak máte přístup k adresám vašich oblíbených stránek, což je jistě užitečné.

Nastavení a další funkce

Než se dostaneme k samotnému nastavení, zastavme se ještě u položky Tools. Zde můžeme jednak nastavit ručně požadovanou rychlost streamování a vybrat formát. Můžete však také na dálku restartovat program Orb na vašem domácím počítači. To se může hodit, pokud například dojde k nějakým potížím. Dokonce můžete i vzdáleně aktualizovat samotnou aplikaci.

Teď se tedy dostáváme k nastavení. První oblastí jsou vaše osobní údaje, změnit lze také přístupové heslo. Dále zde máme hlavní nastavení, které je odlišné podle toho, na které z hlavních záložek (TV, Audio, Video, Photo) se zrovna nacházíte. U každé z těchto kategorií je možné zakázat jednotlivé sdílení složky, v kategorii Audio můžete například organizovat seznam internetových rádií a podobně. Nastavení pro dané kategorie je celá řada a nemá smysl je všechny podrobně rozebírat.

Závěr

Co říci závěrem? Orb je jistě velice zajímavý program. Umožní přístup k vaší oblíbené hudbě či videu téměř odkudkoliv, můžete ukázat fotky z dovolené přátelům a přitom není nutné je nikam nahrávat a vytvářet webovou galerii. Pokud se smíříte s tím, že váš počítač doma neustále běží a funguje jako server a máte navíc Windows XP, je to ideální řešení jak snadno zpřístupnit sám sobě či přátelům vlastní multimediální knihovnu. A navíc to dokáže i začínající uživatel bez nutnosti složité konfigurace. Málem bych zapomněl, už jsem říkal, že je program a celá služba zdarma?

Diskuze (33) Další článek: Computer 2.0: nejčtenější časopis o počítačích v novém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,