Oracle World v Praze - den první

Oracle World. Akce, která má své jisté místo v paměti databázových specialistů a v diářích zákazníků společnosti Oracle především. Každoročně se koná na domovském území matky – v USA – a každoročně je poctou konat takovou akci také oslovena jedna z lokálních evropských poboček. Tento rok padla volba na Českou Republiku, jmenovitě Prahu!

Akce je dvoudenní a koná se v pražském Kongresovém centru. Rozhodnutí konat tuto akci u nás je ale významné nejen pro samotné krédo této konference, nýbrž zejména proto, že se jedná o vůbec první Oracle World uskutečněný v zemi bývalého východního bloku.

Oč vlastně jde?

Celý Oracle World je v podstatě stejně jako jeho nedávný americký předchůdce zaměřen na jedinou věc: oficiální představení integračního a aplikačního prostředí Oracle 10g. Vše se tedy točí kolem nové verze databázové platformy, aplikačního serveru, softwarového clusteru a především (jak napovídá označení „g“) kolem aplikační podpory grid computingu. Vůbec poprvé je tedy v Čechách technologicky představen konkrétní produkt, zajišťující podporu „technologie“ sdíleného a distribuovaného výpočetního výkonu.

Pro koho je OW?

Otázka, zda na Oracle World jezdí spíše manažeři nebo specialisté a vývojáři, zůstala nezodpovězena. Hned první den je rozdělen na dvě velké sekce. Jedna obsahuje strategické keynotes významných představitelů společnosti, druhá sekce je pak zaměřena na technologické workshopy týkající se konkrétních částí Oracle 10g.

Larry nebude

Pro každý Oracle World je vrcholem vystoupení nejmocnějšího muže Oraclu, Larryho Ellisona. Keynote ředitele a zakladatele společnosti byla naplánována i v Praze na páteční poledne. Bohužel dnes při zahajovací přednášce bylo oznámeno, že Larry Ellison do Prahy vůbec nepřiletí kvůli zdravotním problémům. Jeho přednáška tak bude rozčleněna na dvě části: jednak bude přehrán videozáznam přednášky LE z nedávného OW v San Franciscu, druhou část převezme šéf společnosti Oracle pro evropský trh.

Tučňáci všude

Charakteristickým prvkem letošních OW se stal tučňák, samozřejmě díky strategii společnosti Oracle vůči Linuxu a z ní vycházející myšlenky nazvané „Unbreakable Linux“. Dvoumetrové plyšové tučňáky tak návštěvníci mohou potkat v útrobách Kongresového centra a jejich zmenšené kolegy ve svých návštěvnických taškách. Zcela otevřeně, až z překvapivou tvrdostí, se Oracle prezentuje vůči Microsoftu. I přes to ale všechny notebooky v press centru běží na operačním systému Windows XP a většina prezentací v sále je spouštěna z Powerpointu.

Nezávislé slovo

Zajímavá byla také úvodní přednáška nezávislého mluvčího, konkrétně Stevena Frantzena ze společnosti IDC. Jeho přednáška byla zaměřena na obecnou problematiku grid computingu, především pak na aktuální spor s licencováním „per person“, „per procesor“ nebo úplně jinak. Dle jeho samotného vyjádření čeká tuto oblast ještě perná diskuse.

Podrobnější informace o programu OW se můžete dočíst na adrese: http://www.oracle.com/oracleworld/prague/index.html?agenda.html

Diskuze (9) Další článek: Centrino slabé u koncových zákazníků

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,