Optimalizujeme start a ukončení Windows XP

Víte, jak vyladit programy spouštěné při startu systému? Víte, že úprava nastavení spouštění a vypínání Windows vám může pomoci vyřešit i palčivé problémy? Použili jste někdy nouzový režim? Zkusíme vám poradit!
Kapitoly článku

Start systému v nouzovém režimu

Microsoft zahrnul možnost spustit systém v nouzovém režimu už do Windows 95. Pokud spustíte systém v tomto režimu, bude společně s ním spuštěno jen minimum služeb a programů běžících na pozadí – to zahrnuje i externí ovládače grafické karty a dalších zařízení. Znamená to, že systém nastartuje s omezenou grafikou a pravděpodobně také nebudete mít přístup k mechanice CD a dalším zařízením, která potřebují vlastní ovládače. V nouzovém režimu se však dá vyřešit mnoho problémů.

Pokud například nainstalujete nové zařízení nebo program a Windows poté nemohou správně naběhnout, v nouzovém režimu lze tyto problémy snadno odstranit. Stejně tak lze tento režim použít k vyčistění počítače od různých virů nebo spywaru. Bezpečnostní software možná odhalí nebezpečný kód v počítači, ale ne vždy jej může odstranit – to v případě kdy už běží v paměti. Ani restart systému nepomůže, protože než cokoliv provedete, škodlivý software se opět nahraje do paměti.

Programy jako Ad-aware nebo Spybot - Search & Destroy vám sice mohou nabídnout možnost skenování disku před samotným nahráním systému, provedení těchto úkonů v nouzovém režimu je však efektivnější. Jak už bylo zmíněno, na pozadí běží jen minimum programů a proto detekce a následné odstranění škodlivého softwaru je jen otázkou několika okamžiků.

Jednou z cest, jak se dostat do nouzového režimu, je použití nástroje MSCONGIF, který je standardně ve Windows obsažen. Přes nabídku Start zvolte Spustit (nebo jednoduše stiskněte Win+R), zadejte msconfig a stiskněte Enter. Spustí se Nástroj pro konfiguraci systému, který nabízí mnoho voleb pro nastavení systému a softwaru.

Nástroj pro konfiguraci systému - msconfig

Jak tedy nabootovat do nouzového režimu? Pokud zvolíte záložku BOOT.INI, uvidíte v sekci Možností spuštění několik checkboxů. Zatrhněte /SAFEBOOT a vyberte MINIMAL. V případě potřeby připojení k síti v nouzovém režimu zvolte NETWORK. Po potvrzení je třeba počítač restartovat a poté, co naběhne do nouzového režimu, jen provést patřičné kroky k napravení problémů nebo odstranění spywaru/virů. Jakmile jste s tímto hotovi, spusťte opět MSCONFIG a zrušte zatržení u položky /SAFEBOOT. Po restartu systém naběhne normálně. Nyní ještě objasněme, co znamenají další položky.

/SAFEBOOT:DSREPAIR – Nastavení pro obnovu adresářové služby Active Directory.
/SAFEBOOT:MINIMAL (ALTERNATESHELL) – Zavede systém v nouzovém režimu, ale nespustí grafické uživatelské rozhraní (GUI). Je tedy k dispozici pouze příkazový řádek.
/NOGUIBOOT – Při zavádění Windows XP nebude zobrazen pohyblivý vodorovný pruh (použijte, pokud je problém právě v této fázi startu)
/BOOTLOG – Při této volbě se protokoluje celý proces spuštění do textového souboru c:\windows\ntbtlog.txt, což je užitečné při hledání případného problému při startu (např. které ovládače se nepodařilo spustit).
/BASEVIDEO – Windows XP budou zavedena ve standardním zobrazení VGA (640x480 pixelů a 256 barev). Toto se hodí především pro řešení různých problémů s ovládačem grafické karty (např. pokud je po instalaci nové grafiky obraz deformován nebo ovládač nezvládá dané rozlišení).
/SOS – Při zavádění systému se zobrazí, které ovládače zařízení se nahrávají (a jejich úplná cesta ve formátu ARC cesty), číslo verze systému, číslo jeho sestavení a mimoto také Windows ověřují souborový systém.

Když Windows vůbec nenaběhnou

V případě, že systém nemůže vůbec naběhnout, jsou informace o utilitě MSCONFIG relativně k ničemu. Pokud před zobrazením loga Windows XP při načítání (po dokončení detekce POST) stisknete klávesu F8 (je možné, že bude nutné ji stisknout dvakrát), zobrazí se vám následující nabídka:

Upřesnit možnosti spuštění systému Windows
Zvolte jednu z možností:

  • Stav nouze
  • Stav nouze s prací v síti
  • Stav nouze se systémem MS-DOS
  • Při zavedení povolit přihlášení
  • Zapnout režim VGA
  • Poslední známá funkční konfigurace
  • Obnovení adresářové služby (pouze pro řadiče domény Windows)
  • Režim ladění
  • Spustit systém běžným způsobem
  • Restartovat
  • Zpět k výběru operačního systému
Je zřejmé, že většina voleb má svůj ekvivalent právě v MSCONFIGu, přestože možnosti spuštění zde nejsou tak rozsáhlé. Když systém nemůže naběhnout ani do nouzového režimu, je třeba přikročit k jiným opravným prostředkům, jako je například Konzole pro zotavení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,