Optimalizace operační paměti se SuperRam a RamSmash

Velikost a rychlost operační paměti určuje do vysoké míry výkon celého počítače. Jak z ní vymáčknout co nejvíce a dosáhnout optimálního výkonu?

SuperRam

Malý pomocník, který si klade za cíl zvýšení výkonu počítače pomocí uvolňování paměti. V základním okně program uživatele přivítá oblíbeným koláčovým grafem znázorňujícím poměr využité a volné operační paměti a také percentuální využití procesoru. Kromě toho program nabízí tři základní funkce – nastavení výkonu paměti, test výkonnosti a rychlosti a také průběžně se vytvářející statistiku a graf vytíženosti.

sshot-1.png 
Z takového koláče by měl ředitel radost.

Nastavení výkonu paměti v programu SuperRam vypadá tak, že pomocí dvou jezdců určíte hranice, kde software udržuje paměť a kde zaintervenuje a vyčistí paměť do určité míry, aby tak umožnil počítači její využití. V pokročilém nastavení lze zadat i další podmínky, kdy má SuperRam začít paměť čistit. Dá se zde nastavit hranice výkonu procesoru, časový interval, či zákaz vykonávání těchto úkolů, pokud jede počítač na baterii nebo běží nějaká aplikace na celé obrazovce.

sshot-3.png 
Jen dvě hejblátka.

Abyste měli představu o tom, jak moc úspěšné vaše zásahy na výkon operační paměti jsou, můžete ji nechat prověřit sérií několika různých testů, jejichž výsledky vám poskytnou alespoň základní vyhodnocení efektu daného nastavení. U statistické funkce programu nelze očekávat nic převratného, jen klasické zobrazení historie výkonu a vytížení. SuperRam běží v tichosti na pozadí Windows a nepotřebuje pak žádné další zásahy uživatele.

sshot-2.png 
Jen ať se zapotí.

stáhnout program SuperRam 6.4.25.2011 Licence: shareware, 5,2 MB
Autor: PGWARE LLC
Web programu: www.pgware.com


RamSmash

Tento ještě menší a jednodušší program funguje na prakticky shodném principu jako SuperRam. Po zapnutí zobrazuje graf vytíženosti paměti a v nastavení také umožňuje nastavit dvě základní hranice pro práci s operační pamětí tak, jako v případě konkurenčního programu výše. RamSmash ale ve své jednoduchosti nenabízí už žádné další funkce typu testování výkonu paměti apod.

sshot-4.png 
V jednoduchosti je síla.

I tento program po základním nastavení běží bez dalších zásahů na pozadí a jeho přítomnost dokazuje pouze aktivní ikonka v panelu Start vedle hodin. Jeho minimalismus se v porovnání se SuperRam projevuje rovněž v menším obsazení operační paměti. Nicméně, rozdíl není až tak markantní a obsazení 6 MB resp. 4 MB u dnešních strojů nikoho nevytrhne. Protože jsou oba programy placené, odlišnost mezi nimi lze hledat i v ceně. Jednodušší RamSmash je o sedm dolarů lacinější.

sshot-5.png 
Nastavení dvou hranic.

stáhnout program RamSmash 1.3.22.2010 Licence: shareware, 1,5 MB
Autor: SwiftDog
Web programu: www.swiftdog.com


fsc.jpg

Diskuze (66) Další článek: Firefox 2 již nechrání uživatele před podvodnými stránkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,