Opravník obecně oblíbených omylů v práci s licencemi – 2. díl

Minule jsme začali a i příště vám pomůžeme pochopit některá tradiční úskalí, o nichž je potřeba vědět, pokud se při užívání produktů Microsoft nechcete dopustit chyb, které mohou znamenat velké komplikace. Dnes se koukneme na desktopy

Software je předmětem ochrany mnoha zákonných norem a nařízení, které je potřeba znát a dodržovat, aby uživatel neprovedl něco, co s nimi nebude v souladu. Především je potřeba znát a chápat praktické důsledky licenčního ujednání, jehož pečlivé dodržení teprve zakládá právo na jakékoli použití softwaru.

Této podmínce nebývá úplně snadné dostát, protože vyžaduje pečlivou četbu licenčních podmínek, znalost pravidel zvoleného pořizovacího modelu a orientaci ve způsobu, jakým daný software pracuje s daty a jak s ním pracují jeho uživatelé. Jinými slovy, správně používat software je často stejně náročné, jako jej správně vybrat a nasadit.

Minule, dnes a příště vám pomůžeme pochopit některá tradiční úskalí, o nichž je potřeba vědět, pokud se při užívání produktů Microsoft nechcete dopustit chyb, které mohou znamenat velké komplikace.

Terminálový přístup k aplikacím Office

Multilicenční smlouvy přinášejí edicím Office výrazně větší spektrum práv. Licence jsou přenositelné na jiné zařízení, jazykově a platformově nezávislé a dávají právo použít libovolnou předchozí verzi. Na zařízení, jemuž je taková licence Office přidělena, můžeme spouštět neomezený počet instalací Office ve fyzickém i virtuálních prostředích. Primární uživatel zařízení má navíc možnost instalovat Office i do svého přenosného zařízení. Dalším z důležitých multilicenčních práv je terminálový provoz.

Máte-li o toto řešení zájem, pak jedinou cestou, jak pro ně získat užívací práva, je právě pořízení Office v multilicenčním programu. Nutno dodat, že právo provozu Office v terminálovém prostředí se neváže k serveru, ale leží na koncových zařízeních, která k serveru přistupují. Jinak řečeno, právo přistoupit do terminálu má pouze to koncové zařízení, kterému je přidělena licence Office pořízená v multilicenční smlouvě, a to i když na samotném koncovém zařízení Office spustit nelze. OEM ani krabice toto právo nedají. Dalším řešením je pořízení Office 365 Pro Plus.

(Pokud provozujete terminálové služby, je potřeba se rovněž zaměřit na licence pro Windows Server, přístupové licence CAL, jak základní Windows Server CAL, tak nadstavbové, aditivní RDS CAL.)

Upgrade desktopového operačního systému Windows

Desktopový operační systém Windows lze jako plnou licenci získat pouze v podobě OEM nebo v úplném balení s krabicí. Ve všech multilicenčních programech se nabízí jen upgrade (Professional a Enterprise). Ten k sobě vyžaduje podkladovou licenci. Použitelnou podkladovou licencí je jakákoli starší verze Windows Professional, Business, Ultimate nebo Enterprise a také Mac OS. Pokud zákazník nemá správnou podkladovou licenci, je mu umožněno dodatečné pořízení plné verze operačního systému v podobě instalačního média (Get Genuine Kit, je levnější, nemá však právo downgrade) nebo v legalizační multilicenční smlouvě (Get Genuine Windows Agreement).

Kromě krabicové varianty je přiřazení licence desktopového operačního systému trvalé. Pokud tedy dojde k vyřazení, ztrátě, likvidaci zařízení, ke kterému byla licence přidělena, dochází i k vyřazení licence. Jestliže bylo k licenci přidáno i pokrytí Software Assurance (SA), a to v době zániku stroje ještě běží, lze toto pokrytí společně s upgradem přenést na nové zařízení. Krytí Software Assurance navíc zajišťuje další užitečné možnosti (právo na nové verze, Windows User, Windows To Go, virtualizační práva atd.)

Více o možnostech přenesení a pokrytí Software Assurance naleznete zde.

Informace o licencích k Windows 10 naleznete zde.
 

Desktopový operační systém jako aplikační server?

Licence desktopového operačního systému opravňuje k instalaci jedné kopie na zařízení s maximálně 2 CPU do fyzického nebo virtuálního prostředí. Přístup k operačnímu systému můžete umožnit až 20 dalším zařízením, ale výhradně jen za účelem používání vyjmenovaných pěti služeb: souborové služby, tiskové služby, internetové informační služby, sdílení připojení k internetu a telefonní služby. Za účelem synchronizace dat mezi zařízeními můžete přístup umožnit libovolnému počtu zařízení.

Pokud na zařízení běží jakákoli aplikace, například poštovní či databázový server, smí jej využívat každý uživatel, který pracuje přímo na daném zařízení, ale vzdáleně pouze primární uživatel, kterému je toto zařízení přiřazeno. Ostatní uživatelé tyto aplikace na dálku využít nemohou, přímo ani nepřímo. Tato licenční chyba se vyskytuje velice často, k danému účelu však může posloužit pouze některá ze serverových variant Windows OS (Standard, Datacenter, Foundation, Essentials).

Kdo je primární uživatel? Maximálně jednou za 90 dní smíte určit jednoho uživatele, který fyzicky používá zařízení s přidělenou licencí jako primární uživatel. Tento uživatel smí k zařízení přistupovat z libovolného jiného zařízení za použití technologií vzdáleného přístupu.

Dále platí, že v každém okamžiku může jeden (jiný než primární) uživatel získat přístup k zařízení prostřednictvím technologie vzdáleného přístupu, ale v tomto případě musí toto vzdálené zařízení disponovat samostatnou licencí ke spouštění stejné nebo vyšší edice tohoto softwaru.

Technologie vzdálené pomoci smíte použít ke sdílení aktivní relace bez pořizování dalších licencí k softwaru. Vzdálená pomoc umožňuje jednomu uživateli přímé připojení k počítači jiného uživatele, obvykle za účelem opravy problémů.

Licence z MSDN

Každé předplatné Visual Studio s MSDN nebo MSDN Platforms je vázáno na konkrétního uživatele, fyzickou osobu. Ta může software poskytovaný v těchto programech používat k testování, vývoji, prezentaci či simulaci prostředí pro diagnostiku problémů. Rovněž může vytvořit testovací prostředí pro User Acceptance Testing, k němuž mohou přistupovat další uživatelé bez licencí, pouze však za účelem akceptačních testů. Profesionální testeři, kteří provádějí IT testy, musí k takovému přístupu mít přidělenu vlastní odpovídající licenci MSDN. V testovacím prostředí nesmějí být žádná produkční data.

Nikde jste nenašli, že se takto licence použít nedá?

Licenční ujednání povoluje, co smíte jako uživatel se softwarem dělat. Všechno, co v něm není zahrnuto, je tedy zakázáno. Jsou to práva, která si autor ponechal a na uživatele je vůbec přenést nehodlal – a nepřenesl. Jinými slovy, co není povoleno, je zakázáno. Ne naopak!

Tolik shrnutí základních omylů v obecných licenčních pravidlech pro desktopové aplikace a operační systémy. V příštím pokračování Opravníku se zaměříme na vybrané serverové produkty, které se používají často, a bohužel často s chybami. Pokud máte k tématu otázky, pište je na SAM@daquas.cz a my je zařadíme do pokračování článku.

Chcete-li se dozvědět ještě více, můžete využít dva devadesátiminutové webináře, kde se probírají nejčastější licenční úskalí v používání desktopů:

I na nich je možno přímo klást otázky lektorům.

- Kateřina Jánská, DAQUAS

Mohlo by vás též zajímat:

Azure IaaS: proper sizing and cost

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Apple vs. Uber: jednou vás budou za paušál vozit luxusní auta bez řidiče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,