Opožděný nekrolog pro Mozillu browser Suite

V polovině března oznámila nadace Mozilla, která vyvíjí známé alternativní prohlížeče a další aplikace, ukončení oficiální podpory své vlajkové lodi – balíku Mozilla browser Suite. Nyní se na něj můžeme podívat poněkud střízlivěji, protože emoce vyvolané tímto krokem už pozvolna opadávají.

Jaká budoucnost čeká populární prohlížeče?

Mozilla browser Suite, aktuálně ve verzi 1.7.6, je vlajkovou lodí všech produktů Mozilla. Jedná se o „velký“ balík prohlížeče, který je přímým pokračováním dědictví Mozilly po Netscape Communicatoru. A je také nejvýraznější ukázkou toho, co z něj zbylo. Aplikaci, obsahující prohlížeč, poštovní klient, program pro komunikaci Chatzilla a další části, lze považovat za ,,pramáti” všech dalších produktů.

Z jejího jádra vychází nejen dnes tak populární Firefox, ale také poštovní program Thunderbird, prohlížeč pro Mac OS X Camino, a do určité míry i kalendář Sunbird. „Velká“ Mozilla byla prvním produktem, který byl za značného zájmu nadací uvolněn v oficiální verzi - prvním podporovaným a po dlouhou dobu jediným použitelným produktem.

Vývoj zjednodušeného prohlížeče Firefox, považovaného dnes za největšího konkurenta Internet Exploreru, však začal poněkud později - na základě práce na balíku Mozilla browser Suite. Přesto Mozilla Foundation teď svůj základní produkt opouští. Proč asi?

Úspěšnější děti

Od oficiálního uvedení Firefoxu na trh, pokud o něčem takovém můžeme v případě webových prohlížečů vůbec hovořit, již uplynula nějaká doba. Během ní se z Firefoxu stala aplikace, která jako jediná i v existující konkurenci představuje smysluplné procento na žebříčku použivatelnosti oproti IE. Bezpečnostní problémy zmíněného prohlížeče, v kontrastu s otevřeností a snadnou použitelností Firefoxu, tuto alternativu katapultovaly do výšin. Kdyby však vývoj Firefoxu ustal, i on by se časem stal nebezpečným a nepoužitelným.

V současné době bývá doporučována aktuální verze 1.0.2, ale mnoho uživatelů zůstává u starší 1.0 (kterou si můžete koupit na oficiálním CD). To znamená, že Mozilla Foundation stále musí reflektovat obě verze - a ona reflexe je především v podpoře uživatelů.

K úspěšným Firefoxům lze přidat také poštovní klient Thunderbird (ve verzi 1.0.2) - rovněž se totiž jedná o vynikající kousek softwaru. Není ovšem zatím tak rozšířený jako jeho bratříček prohlížeč, neboť méně uživatelů je zatím ochotno na něj přejít z Outlook Expressu.

A přidáme-li k tomu další věci jako ne zcela hotové Camino, velmi slibný Sunbird a především očekávanou fúzi Sunbirdu s Thunderbirdem (v něčem, co by připomínalo Outlook, nebo spíše Ximian/Novell Evolution v multiplatformním provedení), pak je produktů od Mozilla Foundation více než dost. Velký komunikační balík – Mozilla browser Suite – se tak stává zbytečností.

Proto se tedy Mozilla Foundation rozhodla dále nepodporovat jeho vývoj k očekávané verzi 1.8. Abych v tomto okamžiku parafrázoval (a nakopnul) sám sebe, dá se říct, že satelitní projekty upozadily ty původní. Mea culpa.

 

Pomalá smrt

„Velká“ Mozilla tak končí na verzi 1.7.x. Autoři se rozhodli, že verze 1.8 jako její pokračování již nebude uvolněna. A to vyvolalo hned několik sporů. Především, určitý počet vývojářů na připravované verzi 1.8 pracoval a chystal pro ni mnohá vylepšení. Jejich práce tak vlastně může přijít vniveč, a proto se není co divit, že se vůči ukončení objevily protesty. Někteří z vývojářů totiž stále věří, že si Mozilla Foundation tento krok ještě rozmyslí. Ohrožena je ale i činnost implementátorů browser Suite, kteří sázeli na další vývoj a integraci do podnikových aplikací. Budou však muset přejít na jiný prohlížeč.

Oficiální politikou ještě nějakou dobu zůstává podpora vývoje stávající řady a především odstraňování případných vad. Tento vývoj ale nesměřuje přirozeně k uvolnění nové verze, a proto nelze očekávat přidávání dalších funkcí do prohlížeče. Mozillu browser Suite bude ještě určité množství uživatelů nějakou dobu používat, nelze čekat, že by se jí ihned vzdali. Dlouhodobě se s ní ale nepočítá a můžeme očekávat, že po vydání několika příštích verzí Firefoxu ji Mozilla Foundation přestane podporovat úplně.

Současní uživatelé, především korporátní, se však nemají čeho obávat, protože oficiální podporu nabízí několik firem a zřejmě ji také neopustí. Existuje hned několik potomků – klonů tohoto prohlížeče, hlavně stávající Netscape 7.2. Celkově ale komunikační balík Mozilla browser Suite čeká s největší pravděpodobností něco na způsob osudu Terri Schiavové. Tedy pozvolné kóma a pak úplný konec.

Možné pokračování?

Mozilla Foundation údajně hodlá nabídnout podporu případným vývojářům, kteří by v projektu Seamonkey, tedy „velkého“ balíku, pokračovali. Jedná se především o vývojářské nástroje, přístup k systému CVS a aplikaci Bugzilla pro řešení problémů a dolaďování softwaru. To znamená, že verze 1.8 by přece jen mohla spatřit světlo světa ve verzi „Community supported“.

Taková verze je ovšem pro nasazení v komerčním prostředí použitelná jen v minimální míře. Možné je, že by se její podpory chopila nějaká jiná firma nebo nadace. Ať to ale dopadne jakkoliv, je pravděpodobné, že Mozilla browser Suite ve verzi vyšší než 1.7 bude díky licenční politice muset změnit svůj název. Jinými slovy, bude moci fungovat dál, ale už to nebude ono. Už to nikdy nebude ono.

Dalo se to očekávat…

Ukončení podpory velkého balíku ze strany Mozilla Foundation se dalo v souvislosti s nástupem Firefoxu a příchodem Thunderbirdu dříve nebo později čekat. Vývojáři se rozhodli, že více malých nástrojů je lepší variantou než jeden komplexní. To je, dle mého názoru, špatné rozhodnutí (i velký nástroj má své výhody a v některých případech je lepším řešením), ale Mozilla Foundation má na ně plné právo. Především s vidinou budoucnosti, rozvoje veleúspěšného Firefoxu, příchodu nové verze konkurenta – Internet Exploreru 7 – a dalších věcí.

Další produkty díky své inovativnosti přišly dohromady s vyšší kvalitou, než jakou integrovaná Mozilla – Seamonkey může kdy nabídnout, a to bez toho, aby se více odtrhla od dědictví původního Netscape. Z tohoto úhlu je dobře, že se Mozilla Foundation rozhodla tak, jak se rozhodla. Je to pro ni určitě odlehčením, byť ne okamžitým, od zátěže „staré“ produktové řady.

Názor nadšenců, vývojářů verze 1.8 a nás, kteří jsme si balík Mozilla browser Suite oblíbili prostě více než Firefox, je ale jiný. Pochopitelně existuje šance, že by Mozilla Foundation mohla svou oficiální politiku ještě revidovat a k Browser Suite, respektive Seamonkey, se znovu vrátit (popř. jej vůbec neopouštět). To je ale poměrně nepravděpodobné, přinejmenším nyní. Kdyby se ukázalo, že opuštění Browser Suite ve prospěch Firefoxu byl hrubý přešlap, pak návrat zpět k tomuto balíku, po roce či dvou letech vývoje, by byl extrémně drahý a náročný. Takže nezbývá než se s tímto vynikajícím, stabilním i bezpečným prohlížečem a univerzálním komunikačním programem definitivně rozloučit. Škoda!

Diskuze (66) Další článek: Intel právě zveřejnil detaily o dvoujádrovém Pentiu Extreme Edition

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,