Opět zajímavý vývoj u Apple

Apple je dnes v nejšpatnějším okamžiku své historie a překvapivě tvrdí, že budoucnost firmy je zřejmě na jiné platformě.
Spoluzakladatel firmy Apple a geniální technický tvůrce architektury Macintoshů Steve Wozniak, čili "Woz", jak je přezdíván, dokázal odejít z Apple na vrcholu slávy, protože ho nebavilo vést firmu; dnes vyučuje na základní škole jako normální smrtelník, i když samozřejmě nemusí (odnesl si z Apple akcie za sto miliónů dolarů), a téměř nevystupuje na veřejnosti. Nedávno ovšem vystupoval v rozhovoru, který se ovšem vedl ve stylu dnešního high-techu: v chatovacím prostoru na Internetu.

Wozniak v něm uvádí, že se domnívá, že Apple je dnes v nejšpatnějším okamžiku své historie (na rozdíl od řady hlavně burzovních analytiků, kteří si myslí, že po oznámení malého zisku je firma už z nejhoršího venku) a překvapivě tvrdí, že budoucnost firmy je zřejmě na jiné platformě. Jak jsem ovšem psal na Živě dříve, Apple takovouto platformu (netradiční NC počítače) chystá… Wozniak se vyjadřuje i mírně skepticky o Rhapsody coby záchraně firmy – přichází zkrátka pozdě.

Zřejmě nejpregnantnější vyjádření k tolik medializované aféře Microsoftu s americkým ministerstvem spravedlnosti, které jsem dosud slyšel, přichází opět od Steve Wozniaka: "Celý náš ekonomický systém staví na tom, že činí z monopolizace klíčový element úspěšného byznysu. A je těžké říci, zda a kde Microsoft překračuje hranice". To je přesně ono: akcie, kapitalizace, obrat, podíl na trhu a dobývání světa – to jsou modly amerického byznysu, ve kterém není možné fungovat jinak, pokud nechcete upadnout do nicotnosti. Kdyby se šéf americké firmy nesoustředil na neustálé dobývání nových trhů, byl by akcionáři sesazen – hodnotí se růstový potenciál, nikoli stávající silná pozice či majetky. Microsoft skutečně nemohl postupovat příliš jinak…

Samotná firma Apple ovšem slušně pokročila s novými výkonnými počítači. Díky pokroku v čipech PowerPC firma uvádí Power Macintosh G3 s čipem na 300 MHz a megabajtovou cache za celkem příjemnou cenu začínající na 2500 USD. Za rok se ovem má objevit první stroj postavený na "měděném" čipu PowerPC vyráběném firmou IBM, který bude taktovaný ze začátku na 400 MHz a později až na jednom gigahertzu. Apple se vrací ke svým věrným zákazníkům, kteří vždycky chtěli něco navíc a byli ochotni platit: nabízí dnes plochý LCD displej ke stolním počítačům (za 2000 USD, to je ale normální cena na trhu) a poprvé v historii i interní DVD-ROM mechaniky.

Velmi nejasno je na pozici šéfa firmy. Steve Jobs sice neustále tvrdí, že firmě velet nechce a že má svůj milovaný Pixar (hodnota jeho podílu v Pixaru činí neuvěřitelnou miliardu dolarů!!), nicméně se zdá, že jej opětný návrat na ředitelské křeslo firmy pořád hodně láká. Definitivně by se ale mělo rozhodnout během několika týdnů.

Váš názor Další článek: Už nejde jen o zvuk

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,