Připojení k internetu | Týden mobilně

Operátoři vysvětlují, proč nemůžeme mít neomezená data. Rozbíjíme jejich argumenty

Celé to rozpoutal nový šéf českého Vodafonu Petr Dvořák, který si v rozhovoru postěžoval, že v Česku chybí optika, domácnosti nemají dostatečně rychlý pevný internet, takže by rychlé mobily používaly jako náhradu. Vinu nese stát a ČTÚ, chybí rozvojová koncepce.

Přitom ale operátoři nabízí „pevné LTE“ a objemem neomezené Vodafone Pass. No a když máte tarif se 7 GB dat a k tomu Pass na video, tak podle Dvořáka „v podstatě máte neomezený internet“. Takže proč namísto v podstatě neomezeného nenabídnout opravdu neomezený? Říká se, že všechno má svou cenu, tak proč nám Vodafone nějakou nenabídne?

V reakci v Hospodářských novinách bývalý šéf O2 Tomáš Budník nastínil, jak by takové zneužívání neomezených mobilních tarifů mohlo vypadat. V podstatě jde o to, že otec rodiny má neomezený tarif, doma rozsvítí hotspot a připojí všechny ostatní členy rodiny. K tomu máme jen dvě otázky:

  • Takže když není otec doma, zbytek rodiny je bez konektivity? V roce 2018? Opravdu? Třeba několik dní, když je otec na služební cestě?
  • Není to stejné s neomezeným voláním? Když otec přijde domů, může půjčit mobil ostatním, aby si zavolali. To nikomu nevadí?

Pan Budník také zmínil, že řadu lidí neomezená data vůbec nezajímají – 40 % lidí prý ještě řeší, zda vůbec mít smartphone. Proti tomu nelze nic namítnout, nikdo přece netvrdí, že by si neomezená data zaplatil každý obyvatel země. Na druhou stranu se tím řeší problém s obávaným přetížením sítí...

Polemiky se zúčastnil i Ondřej Malý, bývalý člen rady, ještě před tím novinář, současný náměstek ministerstva průmyslu a obchodu pro internetizaci České republiky, Koordinátor české digitální agendy a dlouholetý kritik mobilních operátorů. Z jeho sloupku v Hospodářkách stojí za vypíchnutí (některé jeho argumenty už zazněly výše) ještě to, že balík dat s objemem alespoň 100 GB v ceně maximálně 30 eur má 14 zemí EU.

Malý také připomněl případ maďarského Telenoru. V Maďarsku vládla podobná situace s podmínkami, kličkami a nepřehlednými nabídkami jako u nás. Až Telenor řekl, že takhle jednat nehodlá a nabídnul skutečně neomezená data. Proč to nejde u nás?

A snad aby nám na tuto otázku odpověděl, operátor O2 v pátek 1. června zveřejnil nový ceník služeb a v něm... Neomezený tarif! Tedy „neomezený tarif“ s uvozovkami, protože je omezený rychlostí maximálně 1 Mbit/s. Podrobnosti na odkazu nad tímto odstavcem.

Diskuze (75) Další článek: Konečně něco nového s cenou na dně: AMD představí nástupce Athlonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,