Opera Unite – zázrak, nebo slepá ulička?

Pokud nedůvěřujete zlému Microsoftu, Googlu, Facebooku a dalším, důvěřujte svému počítači a ukládejte data do vlastního webového cloudu pomocí aplikace Opera Unite.

Opera v úterý s velkou pompou uvedla novou službu Unite, kterou najdete v testovací verzi webového prohlížeče Opera 10. Z toho plyne, že i Unite samotná je testovací a místy to jde skutečně znát.

Pokud jste o Unity ještě neslyšeli (psali jsme v úterý), vězte, že se jedná o funkci, která z běžné Opery udělá webový server. V praxi to znamená, že k souborům na všem počítači budou moci přistupovat lidé na internetu stejně jako na jakoukoliv jinou webovou stránku. Výhoda Unite ale spočívá v tom, že návštěvníci nebudou na váš počítač přistupovat skrze vaši IP adresu nebo doménové jméno, ale přes centrální proxy server Opery. Díky podpoře UPnP takový server zprovozní i většina uživatelů schovaných v rámci NAT za domácím Wi-Fi routerem.

Napište si do životopisu „webmaster“

Tolik tedy k technickému pozadí, jinak je ale Unite trošičku zajímavější, samotný server zde totiž neplní funkci prostého „ftpka“ nebo WWW serveru. Návštěvníci speciální stránky budou moci na vašem serveru chatovat, psát vám psaníčka na nástěnku, prohlížet si vaše fotografie v pohledné webové galerii a dokonce si budou moci i přehrávat MP3 nahrávky z vybrané složky na vašem počítači v integrovaném Flash přehrávači.

unite_sprava_portal.png  unite_public_portal.png
Správa vašeho Unite serveru a osobní portál a pak i jeho veřejná podoba s přehledem povolených aplikací
Každou aplikaci si můžete libovolně přejmenovat včetně nastavení podoby webové adresy
Pokud Operu vypnete, návštěvníkům se zobrazí chybové hlášení

Podobných Unite aplikací ale časem může přibývat, jejich tvorba je totiž poměrně snadná a do Opery – serveru si je můžete snadno přidat z katalogu na stránkách Opery. Programy jsou totiž ve skutečnosti jen lehce upravené Widgety, které Opera představila minulý rok, plní ale trochu jiný účel. Vedle již zmíněných aplikací tak můžete v Unite zájemcům zprovoznit dokonce vlastní web (pouze statický, na PHP aj. zapomeňte) a jednoduché úložiště. Tyto citlivé služby ale již lze opatřit heslem, nechtěný návštěvník se k nim tedy ve výchozím stavu vůbec nedostane.

Cloud-computing naruby

Unite v posledních dnech vzbudilo rozporuplné reakce napříč internetem, které byly ke všemu okořeněné nepříliš dobrým renomé Opera Software ASA v probíhající kauze „Komise EU vrací úder“. Zajímavý nicméně ne zas tak originální námět má totiž své principiální slabiny. Na první pohled sice může vypadat velmi „cool“ spustit si na svém počítači vlastní flashové rádio se sbírkou písniček (otázku autorských práv nyní nechme stranou), ale vzhledem k tomu, že to je váš počítač, ke kterému se budou všichni posluchači skrze proxy připojovat, budete jej muset mít permanentně spuštěný a připojený na internet. Unite server ke všemu neběží jako systémová služba, budete tedy muset mít spuštěnou i samotnou Operu, která se ale umí alespoň minimalizovat do oznamovací oblasti.

Zároveň zde naprosto nevyužijete svůj draze zaplacený download, ale naopak pocítíte v plné síle katastrofu současného asymetrického internetu. Jinými slovy, s typickým 1 Mb/s pro upload své rádio mnoha posluchačům zrovna nenabídnete, o nějakém sdílení souborů pak raději ani nemluvě.

unite_chat.png  hlaseni widgetu.png
Chatovací aplikace je jednoduchá, ale použitelná, diskutující nepotřebují žádnou registraci
Stačí mít spuštěnou Operu a v pravém dolním rohu budete informováni o aktivitě aplikací (někdo vstoupil na chat)

Takže teď bych se měl vytasit s nějakým odsuzujícím ortelem, já to ale neudělám, služba Unite je totiž takto postavená, nic neskrývá a slovem „server“ již dopředu definuje, že zde bude vše záležet na vás. Zároveň nabízí i neotřelý pohled na současný internet, který je den co den bombardován novým marketingovým pojmem „cloud-computing“, jenž směle vystřídal předchozí buzzword „web 2.0“. Zatímco Microsoft, Google, Facebook a spousta dalších služeb nabízí svůj vlastní obrovský mrak, do kterého si dnes můžete uložit naprosto vše počínaje zápisky z každodenního života a konče dokumenty, fotkami a domácím videem, Opera trošku lišácky žádné rychlé datové centrum nenabízí, tím je totiž už váš pevný disk. I Unite je cloud-computing, tím „cloudem“ je ale váš počítač.

Aplikace pro Unity jsou vlastně webové widgety

Představitelé Opery slibují, že vývoj aplikací a vlastně i platforma celá bude otevřená všem zájemcům. Vývoj Unite aplikací je skutečně jednoduchý, v praxi je to vlastně jen XML, Javascript, Unite API a nějaká ta grafika, programátorům se tedy meze nekladou. Na druhou stranu každý takový osobní cloud musí být pevně identifikovaný na centrálním serveru, aby se k němu mohli návštěvníci vůbec dostat, budete si tedy muset pořídit Opera ID registraci. Pánové jednoduše chtějí rozšířit i svoji maličkou komunitu, která ve stínu Facebooku, Twitteru a dalších v poslední době docela chřadne.

nastenka.png  uloziste.png  prehravac.png  fotogalerie.png
Aplikace krátkých vzkazů, jednoduché úložiště, MP3 přehrávač a administrace fotogalerie (co adresář to album)
 
konzole.png  nastaveni.png  nove aplikace.png  www server.png
Stav Unite serveru, nastavení, přidání nových aplikací a nastavení jedoduchého WWW serveru

Unite by měl být součástí NAS úložišť

Unite je zajímavý projekt, který rozhodně nebude sloužit k tomu, abyste své fotky vystavovali celému světu (pokud nemáte excelentní internetové připojení a počítač, který běží 24 hodin denně), může ale výborně posloužit pro krátkodobou prezentaci, týmovou domluvu a tak dále. Právě z tohoto důvodu považuji za nejlepší aplikaci jednoduchý chat. Je sice velmi primitivní, pokud ale potřebujete s několika lidmi rychle něco vyřešit, Unite může posloužit, nikdo se totiž nemusí registrovat, jen jeden z vás bude muset mít novou Operu.

Opera Unite v představách tvůrců. Stanou se realitou?

 

WWW server pro prezentaci jednoduchých statických stránek nebo MP3 rádio pak považuji spíše za takovou technologickou třešničku, o které se velmi krásně píše, v praxi ale bude většině běžných uživatelů naprosto k ničemu nemluvě o tom, že by se jednalo o veřejnou produkci. Dokážu si ale představit výhody takového Unite, kdyby byl dodáván jako aplikace dejme tomu na domácích NAS úložištích, která bývají zpravidla zapnuta po celý den a lze je „zviditelnit“ v internetu. Jejich softwarová výbava bývá ostatně vedle tradičního FTP serveru poměrně chabá.

Technologická ukázka, sen a zbožné přání

Unite používat nebudu, Operu ale pochválím, po zcela okrajovém, neinovativním a synergicky tak trochu nelogickém projektu Opera Widgets totiž norský prohlížeč nabízí vedle úsporného prohlížení Turbo (při pomalém GPRS připojení) i funkci, která na rozdíl od widgetů souvisí s prohlížením a používáním webu a přinejmenším mezi skalními fanoušky by se mohla uchytit. Slovo „skalní“ je tu však pravděpodobně asi osudové. Opera je okrajový prohlížeč, na tomto tvrzení se v posledních deseti letech nic nezměnilo, a tak snad i ten největší optimista bude souhlasit s tvrzením, že Unite, ačkoliv svým způsobem velmi zajímavé, je především technologickou ukázkou, pokusem a snad i zbožným přáním představitelů Opera Software ASA, že se konečně prolomí ledy malého tržního podílu.

Ostatně velmi časté hodnocení Opera Unite na webu zní: je to zajímavé, je to pěkné, ale používat to nebudu.

Diskuze (66) Další článek: Shuttle má recept, jak přehrávat full HD video na Atomu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,