Prohlížeče | Opera

Opera 97 láká na umělou inteligenci, která vám usnadní prohlížení. Nenechte se ale zmást

Oživeno 22. 3. | Opera se stává možná teprve druhým webovým prohlížečem, který ve větší míře používá umělou inteligenci k výraznějšímu posunutí zážitku ze surfování. Edge 111 nedávno implementoval Copilot a Opera 97 o chvíli později přidává podobné funkce. Jen pro ně nemá podobné marketingové označení.

V únoru nám předvedla jen funkci Shorten, která sumarizuje obsah webových stránek. Pomocník, jehož schopnosti vycházejí opět z technologie od OpenAI, je ale zatím standardně neaktivní. Pokud o něj stojíte, zapněte jej v postranním panelu. AI je přístupná z adresního řádku a při výběru textu.

Souhrnně Opera přídavek označuje jako AI Prompts. V jejím pojetí nejde o chatbot, nýbrž jen o několik vybraných příkazů. Pomohou vám zkrátit obsah, shrnout hlavní myšlenku, najít podobný obsah, napsat tweet nebo vytvořit nápad na mem.

opera 97 (1).pngopera 97 (2).pngopera 97 (3).png

Ale pozor, není to vůbec tak jako u Microsoftu, který nad GPT vytvořil vlastní uživatelskou nadstavbu v podobě chatbotu. Opera vás pouze přesměruje na webovou stránku ChatGPT, kde se přihlásíte ke svému účtu a spoléháte se na to, že na vás zrovna zbude bezplatná kapacita. (Pro hledání relevantního obsahu zase využívá Writesonic. Oba weby najdete také v postranním panelu.) Nebo si za své koupíte kredity. Malý prohlížeč jako Opera si nic lepšího než přesměrovávání dotazů nemůže dovolit.

Zdroje: Opera Blogs


Původní článek z 23. 2. | Umělé inteligence si všimla také Opera, která se populárního tématu hodlá chytit. Jak na počítačích, tak na mobilech proto integruje generativní AI integruje a bude to ChatGPT. Řešení připomene Bing v Edgi, který podobně zanalyzuje obsah webové stránky a prozradí vám, o jakých hlavních tématech obsah pojednává.

Zvládne toho ale víc, nabídne alespoň nějaké informace o návštěvnosti stránky. Opera v první řadě udělá s ChatGPT to, co udělala s některými sociálními sítěmi, tj. zpřístupní webovou stránku v postranním panelu.

Na tom nic sofistikovaného není, pokročilejší integrace se však dočkáme také. V adresním řádku přibude tlačítko Shorten, po jehož stisknutí vám AI krátce shrne obsah stránky. Výrobce dle svých slov pracuje na více funkcích poháněných umělou inteligencí. Dále však již pouze naznačuje.

Chce sumarizovat obsah při prohlížení, věří v generování textu, videa a audia v souvislosti s rozvojem kreativity. Na konkrétní funkce si budeme muset počkat. Momentálně Opera ani neříká, kdy se dočkáme sumarizace. Kromě AI se v posledních letech zaměřuje mj. na tzv. Web 3.0.


Opera ukazuje funkci Shorten v praxi:

Zdroje: Opera News

Diskuze (7) Další článek: Přišly pěkné slevy na Ryzen 7600, desku i paměti DDR5. Platforma AM5 dosud nebyla výhodnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,