Opera „Peregrine“ 10: hromada nových funkcí

Opera 10 se pomalu odhaluje a máme se na co těšit. Výkonnější JavaScript a vykreslování stránek až o 30 % rychleji. K tomu kontrola pravopisu, vytváření HTML e-mailů a Turbo režim.
Kapitoly článku

Nové jádro Presto, rychlejší JavaScript a splněný ACID3 test

Opera 10 nabízí nové vykreslovací jádro, nazvané Presto. V současné době se nachází ve verzi 2.2.1. Vývojáři slibují, že nová Opera bude rychlejší na reálných webech, jako jsou Facebook nebo Gmail, až o 30 %.

Opera-10-Peregrine/O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Opera.jpg Opera-10-Peregrine/O mobilech víme vše - MobilMania.cz - Opera.jpg
 Opera 10 s podporou nových standardů a výkonnostními vylepšeními

Mnoho novinek Opery 10 se týká podpory standardů, vylepšenému zobrazování stránek a JavaScriptu. Sami se podívejte na nejdůležitější změny:

  • Významné zvýšení výkonu
  • Přidána podpora webových fontů; TrueType (TTF), OpenType (otf) a SVG fonty
  • Splnění ACID3 testu se skórem 100/100
  • XML je nyní zobrazeno a tisknuto v nastylované podobě
  • Přidána podpora pro CSS3 RGBA, CSS3 HSLA a color: transparent
  • Ve striktním módu musí být soubory s kaskádovými styly (CSS) prohlížeči doručeny se správným MIME type ("text/css"), jinak budou ignorovány
  • Opera 10 nabízí přepracované zpracování regulárních výrazů, výsledkem je zvýšení rychlosti
  • Přidána podpora pro W3C Selectors API
  • Další úpravy se týkají getClientRects() a getBoundingClientRect(), window.setDocument, XMLHttpRequests a HTMLElement.focus()
  • Odstraněna podpora kódování UTF-32
  • Vylepšená podpora HTML5. Zahrnuto je parsování koncového a počátečního tagu, parsování mezer a DOCTYPE
  • HTML5 canvas prvky lze exportovat do formátu JPEG
  • Přidána podpora pro element altGlyph v SVG
  • Přidána podpora pro 32bitovou alfphu v BMP a RLE-kódování BMP obrázků
  • Přidána podpora pro TLS 1.2
  • Odstraněna podpora šifrování SSL v2
The Second Acid Test - Opera.jpg The Acid3 Test - Opera.jpg
 Opera 10 úspěšně splňuje testy ACID2 a ACID 3

Podrobnosti včetně ukázek naleznete na stránkách Opery, které jsou určeny pro vývojáře.

Systém pro hlášení chyb pro Windows a Linux

Chyby se nevyhýbají žádnému programu. Svědomití vývojáři proto obvykle nabízejí jako součást programu systém pro hlášení o chybách a pádech aplikace. Podobný systém vývojáři přidali i do chystané Opery 10. Systém hlášení o chybách je nyní dostupný pro operační systémy Microsoft Windows a Linux. Do budoucna plánují přidat podporu ještě pro Mac OS X.

Protože hlášení o chybách již funguje nějaký ten týden, podařilo se vývojářům za tu dobu opravit mnoho pádů Opery. Nezůstalo jen u stability, vyřešili i četné úniky paměti.

Režim Turbo: načítání stránek až o 80 % rychleji

Vývojáři do desáté verze Opery také přidali podporu pro Turbo režim. Slibují až o 80 % rychlejší načítání stránek. Tento výkonnostní rozdíl je ale poznat výhradně na pomalých připojeních, typicky přes wifi či mobilní telefon. V případě rychlého připojení žádné zrychlení nezpozorujete.

Turbo režim se chová obdobně jako Opera Mini. Web je zpracován přes proxy vzdáleným serverem. Následně je prohlížeči vrácena upravená verze stránky, která v případě Turbo režimu neznehodnocuje vzhled, jako u Opery Mini.

Optimalizace spočívá například v kompresi obrázků. GIF obrázky a Flash ale nebudou komprimovány vůbec. Místo Flashe se zobrazí obrázek. Pokud na něj kliknete, flashový prvek se následně stáhne. Nedochází tedy k načítání „zbytečného“ obsahu.

Ne všechny stránky ale budou procházet kompresí. Například intranetové stránky kompresí dotčeny nebudou. Stejně tak z důvodu bezpečnosti ani žádné weby běžící na šifrovaném protokolu HTTPS, jako například internetové bankovnictví.

Opera-10-Peregrine/Opera Turbo.jpg
Turbo režim je možné kdykoliv aktivovat

Turbo režim je ve výchozím režimu nastaven jako automatický. Znamená to, že pokud Opera detekuje pomalejší připojení, automaticky Turbo režim aktivuje. V nastavení také nalezneme volby pro trvalé zapnutí a vypnutí Turbo režimu. Pokud jste Turbo režim vypli a máte pomalé připojení, Opera na tuto skutečnost upozorní a vyzve vás k zapnutí Turbo režimu.

Finální verze zatím v nedohlednu

Momentálně je finální verze Opery 10 silně v nedohlednu. Přestože je ve vývoji od loňského roku, nelze nyní stanovit předběžný datum vydání. Opera 10 je stále označena jako alpha verze. Než projde procesem beta verze, může uběhnout mnoho týdnů. Následovat bude několik Release Candidate verzí, takže finální verze se nedočkáme dříve než za několik měsíců.

Pokud se vývojáři navíc ponaučí z dřívějších vydání, finální verze může být ještě o něco později. U dřívějších verzí se totiž nejednou stalo, že byly chybové verze označeny za finální produkt. Doufejme, že se tyto situace nebudou opakovat. Finální Opera 10 tak může být teoreticky v červnu, po roce od vydání Opery 9.5. Pravděpodobnější je ale druhá polovina roku.

Opera-10-Peregrine/O aplikaci Opera - Opera.jpg
 Opera 10 v sestavení 1413

Již nyní si ale můžete vyzkoušet aktuální alpha verzi Opery 10 v sestavení 1413. Protože se jedná o testovací verzi, není vhodné její nasazení do běžného provozu. Pro běžné používání raději vyzkoušejte stabilní Operu 9.64. Obě verze Opery můžete stahovat z naší GigaMánie.

stáhnout program Opera 9.64 Licence: freeware, 7,2 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,