Opera Mail: E-mailový klient, který hledá uplatnění

Opera Mail je e-mailový klient a RSS čtečka v jednom balení. Bohužel s nejistou budoucností a zástupem kritiků, kteří by ji rádi viděli jako součást Opery.
Kapitoly článku

Štítkujte

E-maily můžete libovolně řadit do skupin. Pokud se s nimi naučíte pracovat, může vám to ulehčit práci – stačí si vhodně pojmenovat štítky a e-maily poctivě třídit.

Štítky můžete přidat, přejmenovat a vzájemně je vnořovat; je to už ale extrém, který využije málokdo. Důležitou funkcí jsou pravidla, která se nachází správě jednotlivých štítků. Celý proces označování lze tak jednoduše zautomatizovat.

opera/stitky nastaveni.png
E-maily lze díky pravidlům automaticky přiřazovat štítky

Psaní jako všude jinde

Psaní e-mailů nevybočuje z normálu. Umí textové i HTML e-maily, nechybí kontrola českého pravopisu (po nainstalování patřičného slovníku) a podpisy.

Díky listům můžete mít pohodlně rozepsáno více e-mailů a jednoduše mezi nimi přepínat. Když zavřete list s rozepsaným e-mailem, Opera Mail vás na nic neupozorní a list zavře. O e-mail ale nepřijdete, uloží se totiž do konceptů.

opera/1 zpravy.png
 Psaní e-mailů také nabízí standardní možnosti

Pomocí ikony nastavení se dostanete k úpravě podpisu. Můžete přizpůsobit zobrazené adresáty a nastavit výchozí e-mailový účet.

opera/2 nastavte si.png
 Zobrazené adresáty lze snadno přizpůsobit, často to ale potřebovat nebudete

RSS

Pozoruhodnější částí Opery Mail je RSS čtečka. Pro mnohé zbytečnost, pro jiné nutnost, bez které se neobejdou. Na původní Opeře bylo skvělé, že jste procházeli webové stránky a nalevo jste ihned viděli, když se objevily nové články.

Tady to už tak bohužel nefunguje, protože napřed musíte okno s RSS zobrazit, abyste viděli, jestli je něco nového; pokud vám nepoběží třeba na samostatném displeji. Opera tak RSS čtečku prakticky zabila. E-mailový může fungovat jako samostatná aplikace, ale u RSS čtečky se tím ztratí výhoda, na kterou byli uživatelé původní Opery zvyklí.

opera/RSS.png
RSS čtečka je součástí Opery Mail

RSS se zobrazuje ve stejném grafickém stylu jako e-maily, což je dobře. Čtečka je rychlá a snadno ovladatelná. Zdroje lze řadit do složek, které můžete i vnořovat. Každému zdroji je možné nastavit jiný interval aktualizace.

Budoucnost?

Je nejistá. Platí to asi u většiny aplikací, Operu Mail bohužel nevyjímaje. Zachránit ji může jen zpětné začlenění do „Chrompery“ (Opera 15), jak ji někteří zlí jazykové nazývají. Nic ale nebrání tomu, abyste ji používali třeba dalších pět let bez jediné aktualizace, jen už ta funkčnost bude zaostávat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,