Opera | Doplňky do prohlížeče

Opera bude podporovat doplňky z Chrome, už to můžete zkusit

Opera připravuje novou verzi svého prohlížeče, která přinese hned několik novinek. Tou nejzajímavější je podpora rozšíření určených pro Google Chrome, informuje oficiální blog.

Zatímco poslední stabilní je Opera 54.0.2952, vývojáři již pracují na dvou budoucích verzích s čísly 55 a 56. První zmiňovaná je aktuálně ve stádiu beta testování, druhá je označována jako „vývojářské sestavení“. Obě testovací verze můžete stáhnout z oficiálních stránek.

Rozdělená nastavení: základní a pokročilé

První viditelná změna se odehrává na stránce pro nastavení webového prohlížeče, která je nyní rozdělena do dvou částí na základní a pokročilé. Cílem je usnadnit a zpřehlednit uživateli orientaci v této sekci a usnadnit správu prohlížeče.

V základním nastavení najdete například konfiguraci blokování reklam, tapet, vzhledu prohlížeče, postranního panelu, synchronizace, vyhledávače, výchozího prohlížeče a možností spouštění. V horní části nastavení přibyl nový vyhledávací panel, který uživatelům pomáhá při hledání konkrétních položek podle jejich názvu či popisku.

Do pokročilých možností se dostanete po klepnutí na odkaz na konci stránky základního nastavení. V této sekci pak můžete ovlivnit soukromí a bezpečnost, hesla a formuláře, VPN, spořič baterie, funkci Opera Turbo, úvodní stránku, uživatelské rozhraní, jazyk, stahování, systém, zkratky, případně provést reset nastavení aplikace.

Podrobnější správa obsahu a oprávnění

Přepracování se dočkal dialog, zobrazující informace o aktuálně zobrazené webové stránce. Tento prvek vám například prozradí, zda má stránka zabezpečené připojení, jaký druh certifikátu používá a jaké je nastavení obsahu. Beta verze rozšiřuje toto okno tak, aby poskytlo veškeré informace o stránce v jediném přehledu.

Na to přímo navazuje další novinka: v nastavení v sekci Pokročilé-Ochrana soukromí a zabezpečení je nově sekce Nastavení obsahu, kde lze kontrolovat a upravovat, k jakým údajům mají jednotlivé weby povolený či zakázaný přístup a jaký obsah mohou zobrazovat.

Podpora rozšíření Google Chrome v Opeře

Dostáváme se k nejzásadnější novince, kterou jsme vám slibovali už v nadpise: Opera ve verzi 55 podporuje možnost instalace rozšíření Chrome. K instalaci lze použít standardní Internetový obchod Chrome, kde při první návštěvě rozšíření povolíte. Další postup je pak identický s tím, jak se instalují rozšíření v Google Chrome.

Nejnovější beta verze webového prohlížeče Opera 55 je postavena na vykreslovacím jádře Chromium 68.0.3440.42 a je k dispozici pro operační systémy Windows, Linux a macOS.

Diskuze (5) Další článek: Pininfarina staví elektrický supersport za 2 miliony dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,