Opera 11: hrdý nástupce a tak trochu revoluce

Opera umí rozšíření, seskupování panelů a má nový adresní řádek. Google v něm našeptává dotazy, RSS zvládá složky a objevily se vizuální gesta myší. Ale stačí to?
Kapitoly článku

Instalace rozšíření

Instalace rozšíření je jednoduchá, stačí klepnout na tlačítko pro instalaci a potvrdit nainstalování. Rozšíření ihned začne fungovat, není třeba Operu restartovat. Kdykoliv později lze rozšíření deaktivovat nebo odinstalovat, opět bez jediného restartu.

Opera 11/Instalovat rozšíření.png
 Instalace rozšíření

Většina rozšíření má možnost vlastního nastavení. Zde je bohužel škoda, že neexistuje nějaké společné uživatelské rozhraní. Každý vývojář si nastavení udělá dle sebe, takže následná konfigurace rozšíření není vždy úplně přehledná. To je ale problém všech aplikací, snad kromě aplikací pro iPhone.

Rozšíření umí ve výchozím nastavení fungovat se stránkami na protokolu http a https. Přístup přes https lze ale vybraným rozšířením vypnout, takže se stránkou s šifrovaným přenosem nebude moci manipulovat. Jinak tomu je u privátních listů (anonymní režim), ke kterým rozšíření nemají přístup.

Opera 11/Opera Extensions  Translate - Opera.png
 Konfigurace rozšíření bohužel nemá jednotné rozhraní

Když instalujete již nainstalované rozšíření, nejste na tuto skutečnost nijak upozorněni. Celý proces se chová, jako by se jednalo o první instalaci – je to drobná vada na kráse, ač nijak škodlivá.

Kontrolu nových verzí provádí Opera automaticky, stejně se tak děje u aplikací Opery Unite. Pokud byste chtěli nějaké rozšíření vytvořit, navštivte stránky určené pro vyvojáře:

Buď je o rozšíření Opery tak velký zájem, nebo vývojáři podcenili hardware. Tak či tak, servery s rozšířeními byly po vydání Opery nefunkční. Uživatelé servery vytížili na maximum.

Rychlejší hledání s Google Našeptávačem

Když píšete do adresního řádku v Google Chrome, prohlížeč vám nabízí k vyhledání často hledané výrazy – zkrátka našeptávač hledání. Když hledáte ve Firefoxu pomocí pravého horního panelu vyhledávačů, děje se to stejné.

Opera 11/naseptavac1.png Opera 11/naseptavac21.png
 Google našeptávač součástí Opery

Nyní to umí i Opera. Pokud začnete psát do pravého horního panelu, automaticky vám začne našeptávat hledaná slova Googu. Našeptávač můžete použít i v adresním řádku, stačí před hledaný výraz uvést znak „g“, který je zkratkou pro vyhledávání na Googlu.

Seskupování listů

Možná trochu zbytečnost, ale to by Opera nebyla Operou. Zkuste uchopit ouško listu a přetáhnout na jiné. Dojde k seskupení těchto dvou listů. Když budete chtít, můžete k nim přihodit další. Cílem je to, že si takto můžete udržet pořádek, listy na sebe „stohovat“ a kdykoliv je rozbalit a vše si projít.

V testovacích verzích se chvíli seskupovaly listy se stejnou doménou, nakonec se vývojáři rozhodli automatické seskupování do Opery nezařadit. V budoucnu se ale pravděpodobně objeví volba v nastavení, kde to umožní.

Opera 11/opera-seskupeni.png
 Seskupení listů v Opeře

Uzamykání listů

Delší dobu Opera nabízí uzamknutí listů. Takový list nejde zavřít, což se může občas hodit. Pokud uzamknete list v Opeře 11, stanou se dvě věci: velikost ouška se zmenší na šířku ikony webu (text se nezobrazí) a automaticky se přesune nalevo od všech panelů (umístí se na začátek). Jak asi tušíte, inspirace pochází od Chrome.

Opera 11/uzamknutí.png
 Uzamykání listů zatím nefunguje zcela spolehlivě

I zde jsou ale chyby. Po pár otevřených panelech se mi stalo, že se list po uzamčení automaticky nepřesunul na začátek, takže zůstal na pravé straně. Dokonce některé běžné listy ani nešly přesouvat mezi sebou.

Gesta myší, nyní s vizuální nápovědou

Na konci horkých srpnových dnů jsme psali článek o gestech myší. Spousta uživatelů gesta nezná a neumí je používat. Opera proto myslela i na tyto uživatele a přichystala vizuální podobu gest.

opera.png
 Vizuální gesta myši

Když stisknete a chvíli podržíte pravé tlačítko myši, zobrazí se rádce, jakým směrem myš táhnout. Pokud by vás tato novinka spíše štvala, můžete je vypnout v konfiguraci Opery, na adrese:

opera:config#User Prefs|Show Gesture UI (odkaz funguje pouze v Opeře)

stáhnout program Opera 11.50 final Licence: freeware, 9,8 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,