Open source komunita brojí proti SCO

Uživatelé Linuxu zahájili ostrou kampaň proti společnosti SCO Group, která se prohlašuje za majitele některých částí Linuxu. Hlavním důvodem k projevům nevůle je žaloba proti IBM a případná hrozba povinnosti platit licenční poplatky.
Na internetu je možné podepsat petici, jejíž signatáři nazývají právní kroky společnosti SCO směřující k získání kontroly nad kódem operačního systému Linux nespravedlivými, neodůvodněnými a bizardními. Zároveň poskytnutím své emailové adresy vyzývají SCO, aby také žalovala, protože věří v neoprávněnost jejích nároků. V době psaní článku bylo pod peticí 4200 podpisů. Paradoxní na celém případu je fakt, že prvotním produktem společnosti CSO byla linuxová distribuce Caldera.

Petice je však je jedním ze způsobů, kterým členové open source komunity projevují nelibost nad konáním CSO. Sdružení Open Source Initiative publikovalo rozsáhlý dokument, ve kterém ozřejmuje svůj pohled na vztahy Linuxu a Unixu a upozorňuje na pochybení CSO.

K vlně odporu se připojily i celebrity open source hnutí, Linus Torvalds a Eric S. Raymond. Torvalds se vyjádřil poměrně diplomaticky. K publikování svého postoje Torvalds zvolil formu otevřeného emailu zaslaného do časopisu US magazine Computer Reseller News. V tomto dopise požaduje od SCO identifikování přesných částí kódu, který IBM neoprávněně používá. Podle Torvaldse Linux neobsahuje žádný očividně nepatřičný kód. Torvalds uvedl, že podle něj stojí celá kauza SCO vs. IBM na detailech, které SCO odmítá prozradit, čímž znemožňuje objektivní posouzení problému.

Eric S. Raymond se proti SCO postavil výrazně ostřeji: „Unix, Linux a Open Source hnutí jsou vitální součástí internetu a celosvětové pavučiny. Pokus společnosti SCO získat kontrolu nad těmito technologiemi je nepřímá, ale reálná hrozba internetu a kultuře, která se o něj stará.“ Raymond chce také prokázat, že SCO nedrží žádná obchodní tajemství, protože kód Unixu je obecně známý a rozšířený. Na svých stránkách žádá čtenáře, aby mu poslali informace o tom, jak se dostali ke zdrojovým kódům Unixových systémů a za jakých podmínek k tomu došlo. Tuto výzvu uzavírá razantním prohlášením: „SCO chce využít soudů k útoku na nás a k získání kontroly nad Linuxem. Zařiďme, aby litovali dne, kdy je to napadlo, tím, že ukážeme, že nemají žádná obchodní tajemství.“

SCO ale pravděpodobně od soudních pří s IBM a případně dalšími firmami hněv Open Source komunity neodradí, místo toho už najala elitního právníka Davida Boiese, který už vyhrál antitrustovou soudní při s Microsoftem.

Diskuze (13) Další článek: Nahá víla Dawn se zobrazuje i na ATI (a je to kus)

Témata článku: , , , , ,