OnlineInvestor.cz končí: překvapivý krach na českém Internetu

Jak se zdá, i na domácí internetové scéně se „blýská na horší časy“
Před nedávnem jsem si v komentáři v časopisu E-biz ještě „pochvaloval“, že se českému Internetu zatím vyhýbají krachy tak jako v USA – bylo to v případě pádu Globopolisu, tedy nikoli české, ale zahraniční firmy, že domácí firmy podnikají na Internetu celkem zdravě, protože za svoje. Jenomže i zde se bohužel začíná blýskat, tentokrát ale na horší časy.

Včera (21. 5.) vydala společnost Private Investors (odkazem nemohu sloužit, byl to tento, ale už nežije) překvapivou, až bych se nebál říci šokující zprávu – firma ohlašuje úpadek, a protože byla provozovatelem jedné z nejzajímavějších služeb na českém Internetu, webu Online Investor, končí tedy včerejškem i tato služba. Ani zde nemohu posloužit funkčním odkazem, protože oba odkazy (1, 2) už jsou přinejmenším od pondělka od rána mrtvé. Na rozdíl od pozvolné agónie řady jiných webů tedy firmu i její službu postihl infarkt.

Důvod krachu alespoň částečně objasňuje tisková zpráva, ze které je nejdůležitější tento odstavec:

„Společnost Private Investors, a.s. byla vzhledem k dlouhodobému nepříznivému vývoji na kapitálových trzích v USA nucena vyhlásit úpadek. Pokles především akciového trhu NASDAQ, který za posledních 12 měsíců propadl o 52,7 %, a z toho plynoucí výrazné ztráty některých klientů Private Investors znásobené překročením interních limitů a pravidel způsobil, že společnost Private Investors je neschopna plnit své závazky vůči klientům.“

Budiž, pokud by firma investovala na zahraničních trzích své peníze a nešťastně volila například právě některé tituly na NASDAQu, které se propadly loni až k bezcennosti, byl by popsaný konec logický. Jenomže prostřednictvím webu Online Investor investovali na amerických kapitálových trzích klienti firmy, investovali tedy své peníze a nemohli ztratit nic než je, a pokud je nám známo, podobnou činností se zabývala i firma Private Investors přímo, tedy mimo Internet, dříve než web pro online obchodování vůbec spustila. Pokud firma provádí čistě brokerskou (zprostředkovávací) činnost, jak se u Private Investors zdálo, pak žije z poplatků a může jí být celkem jedno, zda burza roste nebo klesá. Nelze tedy vyloučit, že firma „prospekulovala“ vlastní, nebo dokonce (což už ale je nepochybně trestné a možnost podvodu takovéhoto ražení se nám zdá jako málo pravděpodobná; nicméně spekulace tohoto typu se už na Internetu objevují) i cizí finance; možné ale také je, jak naznačuje kolega Pospíšil z E-bizu, že si mohli ztrátu způsobit i tzv. půjčováním na margin.

Firma přitom ještě v letošním únoru ohlašovala, že za rok 2000 dosáhla čistého zisku ve výši 11 mil. Kč při tržbách 140 mil. Kč a při celkovém zprostředkování obchodů za docela ohromujících 17,4 miliardy Kč, ovšem jak v online, tak offline verzi. Podle dalších informací využívalo služby webu OnlineInvestor.cz cca 1300 klientů, z nichž ale byla většina „neaktivních“, tj. nevložili do něj skutečně své peníze, aktivních byly údajně asi dvě stovky lidí. Ještě dodejme, že firma kdysi založila server Peníze.cz, ten ale už delší dobu není jejím vlastnictvím, a tudíž se jej (jak alespoň tvrdí šéf serveru Tomáš Prouza) krach PI naprosto nedotkne.

Zatímco „my ostatní“ můžeme být zklamaní z toho, že český Internet přišel o jednu z vůbec nejlepších a nejzajímavějších služeb, aktivní klienty, kteří firmě svěřili své peníze, zajímá samozřejmě něco zcela jiného – zda dostanou své peníze zpět. Podrobný recept naleznete právě zde na serveru Peníze.cz, ale stačí stručný výtah: obchodník s cennými papíry je pojištěn podobně jako banka, jeho klient dostane 90 % částky, ovšem nejvýše 400 000 Kč. Jenomže v tom je právě problém: nejmenší vklad do ostrého obchodování na OnlineInvestor.cz činil 10 000 dolarů (tedy tuto částku) a dá se tušit, že velmi mnoho klientů investovalo více. Ti tedy mohou dostat z Garančního fondu jenom hubenou náplast na svou ztrátu.

Private Investors měl své aktivity i na Slovensku, o krachu ale nejspíš dopředu nevěděli podobně jako i v dalších firmách napojených na Private Investors.

Jak pro Živě potvrdil člen vedení této společnosti, o krachu se dozvěděli ráno po příchodu do práce od samotných klientů – z vedení společnosti je nikdo neinformoval. "V Prahe nikto neberie telefóny, nevieme, čo sa vlastne stalo, sami tomu nemôžeme uveriť," sdělil šokovaný představitel společnosti ."Peniaze klientov by mali byť v poriadku, veríme, že sa dá všetko do poriadku a Online Investor bude fungovať aj naďalej. Už teraz robíme všetky operatívne kroky, aby mohol byť servis pre našich klientov čo najskôr opätovne spustený," dodává nejmenovaný představitel OI Slovakia.

Podle představitelů OI Slovakia mohou nastat dvě situace. Online Investor zanechá svoje aktivity, vyplatí svoje závazky vůči klientům a opustí trh. Druhá alternativa je, že se najde potenciální investor, který přebere všechny aktivity na sebe. Online Investor Slovakia stále vlastní platnou devizovou licenci od NBS, v tomto případě brání obchodování s akciemi jen nedostupnost serverů, ty se nachází v Praze.

Navíc je podivná ještě jedna skutečnost: index NASDAQ, na který se autoři tiskové zprávy odvolávají, je daleko za svým minimem. V únoru, když firma spokojeně vyhlašovala vysoký loňský zisk, byl NASDAQ na nějakých 2200 bodech, pak spadl na 1600 a nyní, když PI.cz ohlašují bankrot, je už zase na 2200 bodech – logika věci (obviňování z poklesu indexu) tady trošku kulhá, pokud ovšem firma nepůjčovala na investování na pokles, burza místo toho vzrostla a investoři jí neplatí svůj dluh.

Událost budeme samozřejmě nadále sledovat, ale vzhledem k aktuálnosti zprávy se nepodařilo získat více přímých informací. Weby firmy jsou vypnuté, na telefonu je odpovídač a mobily firmy mají hlasové schránky. Jisté je jenom jedno: český Internet zažil další černý pátek, i když bylo zrovna pondělí.

Diskuze (63) Další článek: Dell představil pracovní stanici Precision 530 se dvěma Intel Xeony

Témata článku: , , , , , , , , , ,