Online Rubikova kostka a první tabulkový kalkulátor

Tento týden si v pravidelném kalendáriu na své přijdou hravé duše, a to díky výročí narození Ernö Rubika, jehož vynález zaplavil také svět internetu. Poctu si dále zaslouží americký vědec J. W. Forrester, který dal vzniknout počítači Whirlwind. Zmíněn bude i „kodakový“ George Eastman a první tabulkový kalkulátor VisiCalc pro Apple II.

Forresterova počítačová Vichřice

Dne 14. července roku 1918 se narodil americký vědec Jay Wright Forrester, který během svého života výrazně ovlivňoval vývoj moderního počítačového světa. Zájem o počítačové technologie však nebyl Forresterovou výhradní prioritou, zabýval se také dalšími obory, které vždy v dané době patřily na špici zkoumaných moderních oblastí.

Mezi Forresterovy nejvýznamnější projekty patřil počítač Whirlwind vyvíjený na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Fanoušky současných ultratenkých a ultralehkých přenosných počítačů by asi Whirlwind příliš nenadchl, a to kvůli svým více než sedmi stům metrům čtverečným rozlohy. Nicméně dokázal provést několik set tisíc součtů a řádově desítky tisíc součinů během jedné vteřiny.

Jak se dále můžete dočíst v již historickém článku na Zive.sk, v původní podobě Whirlwind obsahoval 3300 elektronek a 8900 krystalových diod. Původní nákladná CRT (Cathod Ray Tube) paměť byla později nahrazena revoluční pamětí založenou na principu magnetických jader s drátovou mřížkou pro adresaci jádra.

Kromě již odkazované stránky na Zive.sk lze na internetu nalézt další zajímavé a podrobnější historické informace na téma Whirlwindu. Za všechny jmenujme například The Whirlwind I computer na serveru Microsoft.com či podobně zaměřené stránky na serveru Computermuseum.li.

Počítač Whirlwind, zcela vlevo na fotografii Jay Wright Forrester
(zdroj:
http://www.mitre.org/about/photo_archives/whirlwind_photo.html)

Další informace:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Wright_Forrester
http://www.computerworld.com/news/2001/story/0,11280,62248,00.html
http://www.geniusdenied.com/articles/Record.aspx?NavID=13_26&rid=10567

Rubikovu kostku skládají také roboti

Všichni milovníci logických her a hříček si dne 13. července mohou připomenout výročí narození (1944) maďarského architekta Ernö Rubika. Již jeho příjmení jasně napovídá, která známá kratochvíle ho nejvíce proslavila – Rubikova kostka alespoň na chvíli zabavila snad každého hravého jedince a dočkala se řady zpracování také v moderním online světě.

Rubikův život však zpočátku nic nenapovídal o tom, že se tento muž nakonec proslaví právě světově oblíbeným hlavolamem. Ernö Rubik totiž nejprve studoval interiérový design a architekturu, posléze se také v tomto oboru pracovně angažoval. Až po svých třicátých narozeninách přišel s myšlenkou a konstrukcí Rubikovy kostky, načež následoval obchodní úspěch také s dalšími variantami tohoto hlavolamu i zcela novými výtvory.

(zdroj: http://www.iwantoneofthose.com/search.do?productCode=RUBCUB)

Jak již bylo zmíněno výše, Rubikovy hlavolamy se staly zajímavou náplní mnoha současných internetových stránek. Například My small Rubik`s puzzles collection představuje a popisuje některé z nich. Pokud má někdo slabší nervy pro řešení, může využít služeb robota, který Rubikovu kostku složí za 54 vteřin.

Čistě matematický náhled do lámání hlav Rubikovou kostkou a podobnými zábavami nabízí dokument Mathematics of the Rubik’s cube. A v neposlední řadě samozřejmě nesmí chybět ani hratelné online zpracování.

Další informace:
http://www.volny.cz/honzajan/index.html
http://inventors.about.com/od/rstartinventions/a/Rubik_Cube.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ern%C3%B6_Rubik

Bleskově: Eastmanův Kodak a první tabulkový kalkulátor

Dne 12. července 1854 se narodil George Eastman. Muž, který výrazně ovlivnil vývoj fotografického průmyslu a souvisejících technologií. Tento watervillský rodák na počátku své kariéry experimentoval s přístrojem na výrobu suchých fotografických desek, opravdovou slávu jeho jménu však přinesl až vynález fotografického filmu – popularity dosáhl také díky sugestivnímu výroku „Stiskněte spoušť, my zařídíme zbytek“.

Fotoaparáty značky Kodak na sebe pak již nenechaly dlouho čekat. George Eastman zemřel 14. března roku 1932, nicméně společnost Kodak mohla z pevně vybudovaných základů úspěšně těžit i do budoucna.

Šestnáctý červencový den se roku 1951 narodil americký vědec a vynálezce Dan Bricklin, který o 29 let později představil první tabulkový kalkulátor pod názvem VisiCalc. Na celém projektu však nepracoval sám, nýbrž společně se svým kolegou Bobem Frankstonem.

Jejich základní myšlenka byla možná až překvapivě prostá – chtěli dát společnostem ucelený nástroj pro ekonomické výpočty, které do té doby byly prováděny s pomocí počítačů nepříliš kompaktně. VisiCalc byl původně určen pro počítače Apple II, nicméně později se rozšířil také na další platformy a inspiroval celou řadu dalších tvůrců v tomto oboru.

První tabulkový kalkulátor VisiCalc
(zdroj: http://apple2history.org/history/ah18.html)

Další informace:
http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan183.htm
http://www.bricklin.com

Diskuze (10) Další článek: Webové stránky Windows Defenderu v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,